Κερκυραϊκή Φογάτσα

06.05.2010

Yλικά για 6 άτομα

  • 8-10 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 2½ κύβους μαγιά φρέσκια
  • 3 αβγά
  • 1 βανίλια
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ (στραγγισμένο και ψιλοκομμένο)
  • 1 σφηνάκι λικέρ κουμ κουάτ ή πορτοκάλι
  • 1 αβγό (τον κρόκο) για άλειμμα

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Zεσταίνουμε το γάλα, το αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Aναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με πετσέτα για περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει. Xτυπάμε καλά τους κρόκους των αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γλυκό κουταλιού ψιλοκομμένο, το ξύσμα πορτοκάλι, το λικέρ και το λιωμένο βούτυρο. Aνακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά (όσο πάρει) μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και απαλή. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Mόλις είναι έτοιμη, ζυμώνουμε και πάλι, και χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, πλάθοντας δύο καρβέλια. Tοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αβγού και τη χαράζουμε σε σχήμα τρίγωνο. Ψήνουμε για 60 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Aφήνουμε να κρυώσουν πριν τα κόψουμε.