Τυρί: ποιο να διαλέξεις, πώς να το φυλάξεις

19.09.2011
Εκτός από γευστικό συνοδευτικό, το τυρί είναι πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμ. Μάθε που κάνει καλό και όσα πρέπει να ξέρεις για τη σωστή διατήρησή του.

Η πρώτη μαρτυρία διατροφής με γάλα μηρυκαστικού προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Ο Δίας κυνηγημένος από τον πατέρα του Κρόνο κρύβεται από τη μάνα του, Ρέα, στα δύσβατα βουνά της Κρήτης και τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και μέλι. Το γάλα ήταν προσφορά της κατσίκας Αμάλθειας. Ο Όμηρος, πάλι, στην «Οδύσσεια» περιγράφει λεπτομερώς το βοσκό και τυροκόμο Πολύφημο και δίνει περιγραφές των τυριών που ωρίμαζαν μέσα στη σπηλιά του.

Το τυρί αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο των Ελλήνων, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση στην κατανάλωση τυριού μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Άλλωστε, διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία τυριών. Μερικά από αυτά είναι: Η φέτα, το πιο γνωστό τυρί στη χώρα μας, με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, η γραβιέρα, που ανήκει στα σκληρά τυριά, όπως και το κεφαλοτύρι. Υπάρχουν επίσης το μανούρι, το κασέρι, το ροκφόρ, ο τελεμές, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, η φορμαέλα Παρνασσού και πολλά άλλα, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε υπέροχες συνταγές.

Διατροφική αξία
Το τυρί είναι πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς στα συστατικά του περιλαμβάνονται: Βιταμίνες, ασβέστιο, λίπος, λακτόζη, καζεΐνη, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες.

Τα ίδια συστατικά έχει και το γάλα, από το οποίο παράγεται. Το πλεονέκτημα του τυριού όμως είναι ότι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με το γάλα.

Πού κάνει καλό
Προστατεύσει τον οργανισμό από παθήσεις των οστών και από οδοντικές φθορές, ενώ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.

Τα τυριά παρέχουν στην έγκυο και στον παιδικό οργανισμό σημαντικές ποσότητες φωσφόρου και βιταμινών Α, B και D.

Στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μεγαλύτερη από αυτήν του κρέατος. Έτσι, το τυρί σε συνδυασμό με φρούτα ή ψωμί αποτελεί ένα πλήρες ενδιάμεσο γεύμα με πολλαπλά οφέλη τόσο για την έγκυο όσο και για το παιδί.

Τι πρέπει να ξέρω
Τα σκληρά τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με τα μαλακά.

Το τυρί εξακολουθεί να ωριμάζει, ανεξάρτητα από την καλή αποθήκευσή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σκληρά να διατηρούνται για κάποιους μήνες, ενώ τα πιο μαλακά να διατηρούνται από 1 έως 3 εβδομάδες μετά το άνοιγμά τους.

Στην αρχική του συσκευασία πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία +2 έως +4° C. Μετά το άνοιγμα διατηρείται σε διάφανη μεμβράνη ή σε πλαστικό δοχείο, ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.

Μην τοποθετείτε στο ίδιο δοχείο διαφορετικά είδη τυριών.

Το τριμμένο τυρί διατηρείται λιγότερο καιρό από αυτό που είναι κομμένο σε κομμάτια.