Σούπερ μίνι κεφτεδάκια με μανιτάρια αλά Pandespani

13.05.2010
Τώρα αν νομίζετε ότι ξαναανακάλυψα την πυρίτιδα, κάνετε απλώς λάθος.Το κεφτεδάκι είναι μεγάλη εφεύρεση.

Τώρα αν νομίζετε ότι ξαναανακάλυψα την πυρίτιδα, κάνετε απλώς λάθος. Το κεφτεδάκι είναι μεγάλη εφεύρεση και μάλλον μαζί του έχουμε παραγνωριστεί, τόσα χρόνια που το ξέρουμε και μας ξέρει. Είναι από τα φαγητά που συνδυάζονται με συγκεκριμένους ανθρώπους, ενίοτε και τόπους. Στο σπίτι μας, για παράδειγμα, είχαμε επί 25ετία τα κεφτεδάκια της κυρίας Γραμματικής (θα σας πω άλλη φορά περισσότερα) και στη δίπλα γειτονιά, παλιότερα, τους -γνωστούς σε πολλούς- κεφτέδες της Φιλοθέης... Κάθε χέρι επίσης δημιουργεί το δικό του στιλ κεφτεδακίου... όπως επίσης ο καθένας μας έχει τη δική του προτίμηση σε ...μέγεθος και ....σκληρότητα, ανάλογα κατά πως έχει συνηθίσει! Και για να μην ξεστρατίζει ο νους σε πονηρά, εξηγώ πάραυτα: Αν παιδιόθεν -λέω αν- χρειαζόταν κάποιος μέχρι δυο μπουκιές για να το φάει, μιλάμε για κεφτεδάκι, από τρεις και πάνω μιλάμε (το λες και γεμίζει το στόμα σου) για...κεφτέ -ασχημούτσικη λέξη και φταίει η ομοιομορφία στα κολλητά φωνήεντα. Ναι, μάλλον απ’ τα μικράτα μας συνδυάζουμε τα κεφτεδάκια με μπαλλάκια κάθε είδους: απ΄το το μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μέχρι τις τρελόμπαλες μέχρι? (δική σας η συνέχεια).

Small is beautiful είναι τo concept της περίπτωσης. Τα κεφτεδάκια μου είναι ...κρατσανιστά απ’ έξω και ζουμερά εντός και είναι τόσο petit όσο ένα μοτσαρελάκι ή ένα ντοματίνι? Με την κατασκευή τους κάνεις δωρεάν ...ψυχοθεραπεία: μέχρι να τελειώσεις το πλάσιμο έχεις ανακαλέσει όλα τα φοβερά και τρομερά της παιδικής σου ηλικίας, οπότε αναβάλεις το session με τον ψυχολόγο και με τα χρήματα που γλύτωσες, τα "άπαιχτα" κεφτεδάκια που έχεις και μερικά σούπερ κρασιά κάνεις πάρτι... Αυτό το στάδιο είναι και το μόνο που ενδέχεται να σας προβληματίσει, γι’ αυτό και σας το λέω από την αρχή. Μην πτοηθείτε όμως. "Κοινωνικοποιήστε τα", κάντε τα με παρέα, όπερ κοζερί αντί ψυχανάλυσης, μ’ ένα ποτήρι κρασί και μουσική! Είναι σίγουρο ότι εσείς θα περάσετε καλά, δεν ξέρω όμως αν τα κεφτεδάκια θα περάσουν καλύτερα... και πόσα θα επιβιώσουν για το σερβίρισμα. Οπότε, για καλό και για κακό, κάντε κανένα παραπάνω!

Προετοιμασία: O κιμάς ακόμη και το πλάσιμο μπορούν να γίνουν από την προηγουμένη και να μείνουν τα κεφτεδάκια στο ψυγείο. Αν το κάνετε, βάλτε τα σε ταψάκι χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους και σκεπάστε τα με διαφανή μεμβράνη. Το τηγάνισμα ενδείκνυται για την ίδια μέρα. Αν χρειαστεί να ζεστάνετε τα κεφτεδάκια, βάλτε τα σε ταψί και στο φούρνο με αέρα. Η σάλτσα επίσης μπορεί να ετοιμαστεί νωρίτερα και να ζεσταθεί την τελευταία στιγμή σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Υλικά (για 4 άτομα, ήτοι 45-50 κεφτεδάκια μείον όσα καταναλωθούν στο φτιάξιμο)
200γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100γρ. κιμά αρνίσιο
100γρ. κιμά χοιρινό
3κ.σ. φρυγανιά (ή 2 μεσαίες φέτες ξερό ψωμί μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά)
1 αυγό
2 μικρομεσαία κρεμμύδια σούπερ ψιλοκομμένα στο χέρι (ή στο blender για δευτερόλεπτα -όχι σάλτσα κρεμμυδιών)
μισό ματσάκι μαϊντανό σούπερ ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι
4 κλωναράκια μέντα ή δυόσμο, τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα
100γρ. αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα
150γρ. φρυγανιά
λάδι
Για τη σάλτσα
1 πακέτο μανιτάρια πλυμένα και κομμένα σε φέτες
30γρ. ξερά μανιτάρια porcini
250 ml ζωμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. γεμάτο βούτυρο
1 φύλλο δάφνη
αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γ. λάδι σε γραμμή από σταγόνες (προαιρετικά)

Ετοιμάζετε τον κιμά και τα κεφτεδάκια: Bάζετε σε άνετο μπολ και τα 3 είδη κρέατος. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι, πιπέρι απαραιτήτως και ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν. Πλάθετε τα κεφτεδάκια παίρνοντας περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κιμά κάθε φορά και κάνοντάς το μικρό μπαλάκι. Ρίχνετε σε ένα μικρό ταψάκι αλεύρι και σε άλλο φρυγανιά. Έχετε επίσης, δίπλα, σε μπολ τα χτυπημένα αυγά. Βάζετε τα στρογγυλά κεφτεδάκια στο ταψί με το αλεύρι και το κουνάτε, κάνοντας με το χέρι σας νοητούς οριζόντιους κύκλους. Έτσι τα κεφτεδάκια στριφογυρίζουν και αλευρώνονται μόνα τους. Τα βγάζετε και τα βάζετε στο αυγό, γυρίζοντάς τα ώστε να γίνει πλήρης επάλειψη. Τα βάζετε μετά στη φρυγανιά και τα στριφογυρίζετε όπως κάνατε με το αλεύρι.

Σημείωση: Aυτός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να πανάρετε μαζί 15-20 κεφτεδάκια, κάνοντας το λιγότερο δυνατό χρόνο και ...πασάλειμμα. Μην βάλετε όλο το αλεύρι και όλη την φρυγανιά στα αντίστοιχα ταψάκια, αλλά μόνον μια στρώση περίπου 2-3 χιλ. ώστε τα κεφτεδάκια να περιστρέφονται άνετα και γρήγορα.

Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια: Σε μεγάλο τηγάνι (να χωράει 15-20 τη φορά) ζεστένετε το λάδι (η ποσότητά του θα πρέπει να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού και να έχει ύψος 1-2 χιλ) να κάψει καλά. Τοποθετείτε με προσοχή τα κεφτεδάκια και ανά λεπτό τα "χορεύετε" στριφογυρίζοντάς τα, όπως κάνατε με το αλεύρι και την φρυγανιά. Στα 5 λεπτά είναι έτοιμα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο ως το τέλος.

Σημείωση: Θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο λάδι όταν θα βάλετε στο τηγάνι το δεύτερο γκρουπ από κεφτεδάκια. Θυμηθείτε να είναι πάντα καυτό και να τα βάζετε μέσα με προσοχή ένα - ένα. Αν τα ρίξετε όλα μαζί πρώτον μπορεί να γίνει splash και να καείτε, δεύτερον η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει απότομα και τα κεφτεδάκια δεν θα βγουν ?κρατσανιστά. Αν τηγανίσετε τρίτο γκρουπ, βάλτε νέο λάδι πετώντας (αφού βεβαίως κρυώσει κάπως) το προηγούμενο, γιατί θα έχει μέσα αρκετή τηγανισμένη φρυγανιά η οποία θα μαυρίσει τα επόμενα. Τέλος, προτείνω για το τηγάνισμα και τις απαιτούμενες γυροβολιές να φοράτε γάντι κουζίνας - θα νιώθετε μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις, ειδικά αν το τηγάνι σας δεν έχει αρκούντως μακρύ χερούλι.
Φτιάχνετε τη σάλτσα: Βάζετε τα porcini να μουσκέψουν για 20 λεπτά σε 250ml ζεστό νερό. Tα στραγγίζετε, σουρώνετε και κρατάτε το νερό που μουσκέψαν. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι να κάψει και προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου και το φύλλο δάφνης. Αφήνετε 1 λεπτό και προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια και τα σωτάρετε για 2 λεπτά στη δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το ζωμό και 150 ml από το νερό των porcini και μαγειρεύτετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι. Βάζετε το βούτυρο και αποσύρετε από την φωτιά.

Σερβίρισμα: Ζεστένετε τα πιάτα. Βάζετε σε κάθε ένα τη σάλτσα με τα μανιτάρια και πάνω τους 9-10 κεφτεδάκια. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτετε μια γραμμή ωμού ελαιόλαδου.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ