Μαρουλοντολμάδες

04.06.2010

Υλικά

  • Μεγάλα φύλλα μαρουλιού
  • 1/2 κιλό κιμάς
  • 1/2 φλιτζ. ρύζι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • Άνηθος
  • Δυόσμος
    Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λάδι

Για την κρέμα:

  • 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Εκτέλεση
1. Πλένετε καλά τα μαρουλόφυλλα και κόβετε το καθένα κατά μήκος του νεύρου.

2. Ξεπλένετε το ρύζι και το ανακατεύετε με τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, τον άνηθο και το δυόσμο, τα οποία έχετε ψιλοκόψει, το αλάτι και το πιπέρι.

3. Βάζετε στο πλατύ μέρος του μαρουλιού, ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου, το μείγμα του κιμά και το τυλίγετε.

4. Βάζετε τους μαρουλοντολμάδες σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ανάλογο λάδι και τους σκεπάζετε με ένα πιάτο.

5. Ρίχνετε νερό μέχρι να σκεπαστούν και βράζετε για τρία τέταρτα περίπου.

6. Φροντίστε να έχει μείνει ζωμός όταν τελειώσει ο βρασμός για να τον χρησιμοποιήσετε στην κρέμα.

Για την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε 2 φλιτζ. ζωμό από αυτόν που έχει μείνει στην κατσαρόλα με τους μαρουλοντολμάδες, μαζί με το χυμό 2 λεμονιών και 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Σε άλλη περίπτωση χτυπάτε αβγολέμονο και περιχύνετε το φαγητό σας.