Τζιά: Η ωραία της διπλανής πόρτας

27.05.2010
Εξήντα λεπτά όλα κι όλα. Όσα χρειάζεσαι δηλαδή για να κατέβεις τη φρακαρισμένη Κηφισίας ανάμεσα σε κορναρίσματα και αναμμένες λαμαρίνες. Εξήντα λεπτά. Τόσο χρειάζεται το καράβι που ξεκινάει από το λιμάνι του Λαυρίου για να σε φέρει στο νησί του weekend, την Κέα ή Τζια.

5 λόγοι για να βρεθείτε στην Τζια

1. Γιατί είναι πιο κοντά από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: 60 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου (μόλις 16 μίλια).

2. Για να ανακαλύψετε πολλές από τις ερημικές ακρογιαλιές του νησιού έπειτα από τις βόλτες στα πολλά λιθόστρωτα μονοπάτια, που κάνουν το νησί παράδεισο για τους περιπατητές.

3. Για να χορτάσετε με τις ντόπιες σπεσιαλιτέ. Πασπαλάς, λόζα, τσίγαρα, γουρουνοπούλα στη σούβλα και κοκόρια αποτελούν γεύσεις απόλυτα συνδεδεμένες με το νησί.

4. Για να κάνετε βόλτα στα λιθόστρωτα ανηφορικά στενά της Ιουλίδας, ανάμεσα σε άσπρα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, όμορφα νεοκλασικά, εκκλησίες με πανοραμική θέα στη θάλασσα.

5. Για να δείτε το πιο διάσημο αξιοθέατο: το πέτρινο λιοντάρι λαξευμένο στο βράχο, που μισοκοιμισμένο φρουρεί την πρωτεύουσα της Τζιας.

Διαμονή

«Porto Κea suites»: Στη γραφική Κορησσία 34 σουίτες και δωμάτια συνδυάζουν την κλασική επίπλωση με έντονη παρουσία ξύλου. Τηλ.: 22880-22870-1, τιμές: Από 155 ευρώ η βραδιά με πρωινό τα weekends.

«Ξενώνας Σειρίη»: Στη γοητευτική Χώρα, ένας ξενώνας που θα σας μαγέψει με τον εξαιρετικό συνδυασμό πελεκητής πέτρας και πορτοκαλί και γκριζογάλανων χρωμάτων εξωτερικά, αλλά και με την προχωρημένη αισθητική των εσωτερικών χώρων του. Στον κεντρικό δρόμο, 50 μ. από την είσοδο της Χώρας και 7 λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι, τηλ.: 22880-22355, τιμές: Από 80 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό

«Ταβέρνα της Άννας»: Σε δύο φωτεινές ξύλινες βεράντες με γιασεμιά, δίπλα στη θάλασσα, με θέα το γραφικό λιμανάκι του Οτζιά. Ο Νεκτάριος βασίζεται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και βάζει τις δικές του πινελιές. Δοκιμάστε τις ανοιχτές πίτες με κρεμμύδι και μανιτάρια καθώς και τους τραγανούς μελιτζανοκεφτέδες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το χοιρινό με χαλούμι και λιαστή ντομάτα και τη σαλάτα με ντόπια χόρτα. Τηλ.: 22880-21257, τιμές: Από 14 ευρώ το άτομο.

«Ο Χριστόφορος»: Σε ήσυχη περιοχή στην παραλία των Ποισσών ο Χριστόφορος μαγειρεύει όλα τα πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής ταβέρνας. Κάτω από τις τεράστιες μουριές σκαρώνει μαμαδίστικο μπριάμ, φασολάκια και μοσχαράκι κατσαρόλας. Σπεσιαλιτέ του τα σμυρναίικα σουτζουκάκια με πηχτή κόκκινη σάλτσα και κύμινο. Τηλ.: 22880-31308, τιμές: Από 14 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε
Να δοκιμάσετε το σπιτικό ραβανί του «Εν Λευκώ» καθισμένοι στα ζωγραφιστά τραπεζάκια καφενείου, σε μια υπέροχη αυλή στην πλαγιά με θέα στο Αιγαίο (στη Χώρα, δίπλα στο δημαρχείο).

Να περάσετε ένα βράδυ στο beach bar «Britannic» στην Κορησσία παρέα με δυνατή μουσική και όλο τον καλό τον κόσμο που έχει έρθει για το Σαββατοκύριακο.

Να περάσετε από τον «Αρισταίο» για να αγοράσετε τοπικό παστέλι, θυμαρίσιο μέλι, γλυκά κουταλιού αμπουρκούνα, τσάγαλο και σπαθόλαδο (στο Μυλοπόταμο, πάνω στο δρόμο προς τη Χώρα, τηλ.: 22880-21345).

Να δείτε τη θέα από το κάστρο της Ιουλίδας, για το χτίσιμο του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ογκόλιθοι από τα αρχαία τείχη του νησιού.

Πώς θα πάτε
Τα πλοία για την Κέα αναχωρούν από το λιμάνι του Λαυρίου και το ταξίδι διαρκεί περίπου μία ώρα. Μπορείτε να φτάσετε και από τη Σύρο ή την Κύθνο. Καθημερινά δρομολόγια από το Λαύριο με το εισιτήριο να κοστίζει 9 ευρώ. Μπορείτε να φτάσετε στο λιμάνι με ΚΤΕΛ Αττικής από το Πεδίον του Άρεως.