Αλ. Ρήγας: "Με ξενερώνει να επιστρέψω στην τηλεόραση"

23.05.2011
Πολυτάλαντος, πολυσύνθετος και πολυσχιδής. Ο Αλέξανδρος Ρήγας στην πιο αποκαλυπτική του συνέντευξη προδίδει τα πάντα για το μιούζικαλ που ετοιμάζει για τη Δέσποινα Βανδή και που θυμίζει τον παράνομο έρωτα της Αλίκης με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο. Ο ίδιος δίνει στοιχεία για το «Μυστικό», ενώ απαντά σε ράδιο αρβύλες και σε «καλιαρντές» επιθέσεις.

Αλέξανδρος Ρήγας
Πολυτάλαντος, πολυσύνθετος και πολυσχιδής. Ο Αλέξανδρος Ρήγας στην πιο αποκαλυπτική του συνέντευξη προδίδει τα πάντα για το μιούζικαλ που ετοιμάζει για τη Δέσποινα Βανδή και που θυμίζει τον παράνομο έρωτα της Αλίκης με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο. Ο ίδιος δίνει στοιχεία για το «Μυστικό», ενώ απαντά σε ράδιο αρβύλες και σε «καλιαρντές» επιθέσεις.

Συνέντευξη στον Βασίλη Μπουζιώτη

Μου είχες «προδώσει» προ καιρού ότι κάνετε κάτι αμιγώς δικό σας για τη Δέσποινα Βανδή και μαθαίνω ότι έχετε στα σκαριά το πασίγνωστο «Woman of the year» με κάτι από τη νέα του εκδοχή, του «I love trouble», που έγινε ταινία με την Τζούλια Ρόμπερτς. Τι πραγματικά ισχύει;

Ισχύει ότι ετοιμάζουμε με τον Δημήτρη Αποστόλου και την Ελληνική Θεαμάτων ένα μιούζικαλ αμιγώς δικό μας κι όχι αυτό που κυκλοφορεί.

Δεν θα βάλετε δηλαδή τη Δέσποινα σε ρόλο ρεπόρτερ που κυνηγάει δημοσιογραφικά «λαβράκια»; Καμία σχέση! Στο μιούζικαλ που ετοιμάζουμε η Δέσποινα υποδύεται μια ηθοποιό της δεκαετίας του ’60 η οποία γυρίζει ένα κινηματογραφικό μιούζικαλ από αυτά που άφησαν εποχή.

Και πρόκειται για ερωτική κομεντί... Αρα θα την δούμε ερωτευμένη με τον συμπρωταγωνιστή της ίσως;

Θα τη δούμε να καμώνεται ότι έχει ερωτική σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της, η αλήθεια είναι όμως ότι διατηρεί παράνομη σχέση με ανώτατο αξιωματούχο της χώρας μας!

Δεκαετία ’60, αυτή σταρ του σινεμά και του θεάτρου που λέει και τραγούδια στις ταινίες της κι εκείνος αξιωματούχος της χώρας μας! Τι κάνει νιάου-νιάου δηλαδή!

Εγώ δεν σου λέω τίποτα! Εσύ συμπεραίνεις!

Ανάμεσα στα τραγούδια παίζει και το περίφημο «Εκεί ψηλά στον Υμηττό» (σ.σ. κομμάτι που λέγεται ότι γράφτηκε απ’ τον Χατζιδάκι για τον παράνομο έρωτα της Αλίκης με τον Κωνσταντίνο, που λάμβανε χώρα και στον Υμηττό)! Δεν ξέρω. Αρκετά σου «πρόδωσα». Μέχρι εκεί.

Ποιος θα παίξει τον ανώτατο αξιωματούχο και ποιος τον ζεν πρεμιέ που θα είναι ο παρτενέρ της ηθοποιού στην ταινία;

Εχουν πέσει ονόματα στο τραπέζι, αλλά δεν προχωρήσαμε σε συζητήσεις ακόμα. Για τον ρόλο του ζεν πάντως θα θέλαμε ιδανικά τον Αλέξη Γεωργούλη και για τον ρόλο του αξιωματούχου τον Χρήστο Λούλη. Δεν έχουμε συζητήσει όμως με κανέναν!

Εκείνη λοιπόν αγαπάει αυτόν που δεν πρέπει και φαίνεται ότι διατηρεί δεσμό με τον συμπρωταγωνιστή της στην ταινία;

Της το επιβάλλουν για τα εξώφυλλα της εποχής -δεν γίνονται μόνο τώρα αυτά! Το «fake» δεν είναι ίδιον του σήμερα. Πολλά τα κάλυπταν όπως καλύπτουν και σήμερα διάφορα, πολλοί γάμοι γίνονταν για να κλείσουν στόματα κι έτσι καλύπτουν και τον παράνομο δεσμό στο εν λόγω μιούζικαλ που ετοιμάζουμε και που θα ’χει φυσικά πολλά κωμικά στοιχεία, τα οποία θα έχουν να κάνουν με όλη αυτήν τη λύσσα να μπορέσει να καλυφθεί η διπλή ζωή και το απόλυτο ψέμα που έχει στηθεί για να μην ξεσπάσει σκάνδαλο με εκείνον και με την παντοδύναμη οικογένειά του. Η αλήθεια μπορεί να γκρεμίσει τα πάντα και το «μυστικό» πρέπει να κρατηθεί! Το μιούζικαλ θα εκτυλίσσεται στα πλατό των μεγάλων στούντιο, στο καταφύγιο όπου θεριεύει αυτός ο έρωτας και όπου βρίσκεται το περίφημο παράνομο ζευγάρι και θα ντύνεται από πολλά τραγούδια, ελληνικά και ξένα, που ’χουν αγαπηθεί και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Από τη «Μισιρλού» μέχρι τζαζ του ’50, έντεχνο του ’60 κι από Μέριλιν μέχρι Bowie και Αλίκη. Κομμάτια που θα ενορχηστρωθούν διαφορετικά και θα «δέσουν» με νέα που θα γραφούν ειδικά για την παράστασή μας που θα ανέβει στο «Παλλάς».

Με τη Δέσποινα Βανδή είχατε έρθει πολύ κοντά -τα φιλιά σας στους «Δύο ξένους» ειδικά στα κοντινά τους συζητήθηκαν πολύ για την πειστικότητά τους!- και μετά εξαφανιστήκατε με περίεργο τρόπο. Τι έφταιξε και σταματήσατε να βρίσκεστε;

Θα απαντήσω μόνο στο κομμάτι της «εξαφάνισης». Στον χώρο συνεργάζεσαι με ηθοποιούς που αγαπάς και γίνονται φίλοι σου και στη συνέχεια λόγω των ρυθμών χάνεσαι, έχοντας όμως την έγνοια τους. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με τη Δέσποινα, κερδίσαμε και οι δύο από το «πάντρεμά» μας και στη συνέχεια ήρθαν νέες συνεργασίες. Δεν χάλασε τίποτα!

Αληθεύει ότι εσύ της είχες ζητήσει να παίξει στη σειρά; Εκείνη είχε αρνηθεί και πήγες στο κέντρο όπου τραγουδούσε...

Ναι, πήγα και τη βρήκα και της είπα ότι θα της έκανε καλό και θα μας έκανε καλό να παίξει τον ρόλο, και το έκανε. Αρχικά είχε κάποιο δισταγμό μετά όμως το δέχτηκε!

Συζητάτε πολλά χρόνια να κάνετε μιούζικαλ. Δέκα περίπου;

Εντεκα! Κάθε εμπόδιο για καλό, όμως, ελπίζω! Υπάρχει λόγος που κάποια πράγματα γίνονται, ή γίνονται αργότερα.

Το φοβάται το νέο της στοίχημα η Δέσποινα ή όχι;

Πρέπει να ρωτήσεις την ίδια, αλλά αν θες τη γνώμη μου δεν το φοβάται. Θέλει να βουτήξει σε καινούργια νερά, να βάλει νέο στοίχημα, με όρεξη, μεράκι και πολύ κέφι!

Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι σε ύφεση η καριέρα της, γι’ αυτό κάνει μιούζικαλ.

Αχ, αυτοί που πάντα λένε, που πάντα προτρέχουν και που έχουν τη χολή έτοιμη. Πόσο κουραστικό είναι όλο αυτό κι ας ξέρουμε ότι είναι κι αυτό στο παιχνίδι. Το ’χω βαρεθεί! Γιατί δεν τονίζουν το καλό; Γιατί δεν παραδέχονται ότι θέλει κότσια να πάρεις το ρίσκο που παίρνει η Δέσποινα; Με όλη αυτή την αρνητική ενέργεια έχουν γίνει πια τελείως «πασέ». Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάντα αυτοί που ’ναι έτοιμοι για χολή.

Το «καλιαρντό» το λεγόμενο, δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς.

Μπορεί όμως να αδιαφορήσει γι’ αυτό γυρνώντας την πλάτη. Λένε και για μένα πολλά, μου προσάπτουν περισσότερα, μα δεν ξοδεύω χρόνο να τα διαβάζω, να τα μετράω ?πόσω μάλλον να απαντάω σ’ αυτά. Εμένα η δουλειά μου είναι το θέατρο κι η τηλεόραση, όχι το «καλιαρντό», που είναι δουλειά τους!

Με τη Δέσποινα δεν τα σπάσατε τότε, δεν εξαφανιστήκατε και ήρθε η ώρα να τα ξαναπείτε. Με τη Χρύσα Ρώπα υπάρχει ένα σενάριο που σας θέλει στα μαχαίρια, με εκείνη να σε έχει παρατήσει, να ’χει αποχωρήσει από τα «Κορίτσια με τα μαύρα», που βγαίνουν σε περιοδεία μετά τη μεγάλη εμπορική τους επιτυχία στο «Αλίκη», και να έχει κλείσει με τον Μάρκο Σεφερλή.

Ράδιο-αρβύλα κι αυτό, όπως τόσες άλλες. Η Χρύσα είναι δικός μου άνθρωπος, είναι «οικογένειά» μου. Ποτέ δεν σκοτωθήκαμε με την έννοια που το λένε οι άλλοι. Είχαμε κάποιες προστριβές, κάποιες διαφωνίες, όπως προστριβές, διαφωνίες έχεις με τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά δεν σκοτωθήκαμε ποτέ. Σκέφτηκε κάποια στιγμή να μην έρθει στην περιοδεία ?εγώ δεν το πίστεψα ότι δεν θα ’ναι μαζί μας. Και καλά έκανα γιατί φυσικά και θα ταξιδέψει μαζί μας ανά την Ελλάδα! Το ότι θα είμαστε μαζί και το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα δεν απαντά στο ότι είμαστε καλά; Περάσαμε απ’τα σαράντα κύματα παλαιότερα, οι ψυχές μας έδωσαν τις εξετάσεις τους και είμαστε μαζί από καρδιάς.

Μπορεί να μη σκοτωθήκατε εσείς, σκοτώθηκαν όμως πολύ άγρια στα καμαρίνια η Χρύσα με άλλες πρωταγωνίστριές σου!

Υπήρξαν εντάσεις, υπήρξαν εκρήξεις και υπήρξαν προστριβές. Οπως υπήρξαν και υπαναχωρήσεις. Ολοι βάζουμε νερό στο κρασί μας. Και γιατί, στην τελική, πρέπει να αγαπιούνται όλοι στα καμαρίνια;

Πέρα από τα «Κορίτσια με τα μαύρα» έκανες περιοδεία με το «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του» με την Εβελίνα Παπούλια, που τα είχατε «σπάσει» παλιότερα.

Μα με όλους τα έχω «σπάσει» εγώ; Με την Εβελίνα ήμασταν μαζί στους «Δύο ξένους» και περάσαμε από διάφορα στάδια. Ηταν το νεαρό το ηλικίας, ήταν ενίοτε ηλεκτρισμένο το κλίμα, ήταν λιγότερη η ηρεμία μας- Εκανα πολλά λάθη τότε με τη συμπεριφορά και την τακτική μου. Είχα πολλά στους ώμους μου. Μετά ξαναβρεθήκαμε, δουλέψαμε μαζί καλά και με τον «Κοέλιο» γίναμε φίλοι από καρδιάς ξανά. Εντεκα μήνες απ’ το πρωί ώς το βράδυ μαζί -στο ξενοδοχείο, στο αυτοκίνητο, στις παραστάσεις, στις εξόδους. Είναι άνθρωπός μου η Εβελίνα!

Αυτό που «σκοτώνεσαι και γίνονται άνθρωποί σου» μπορεί να τρελάνει! Και στον έρωτα θέλεις... ταλαιπωρία;

Τώρα πια όχι! Θέλω ησυχία, ηρεμία, να περνάω καλά χωρίς να είμαι στο κόκκινο, όπως ήμουν παλιότερα! Ησύχασα, ηρέμησα και αυτό θέλω και γύρω μου ...τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Αρκετές εκρήξεις έζησα μέχρι σήμερα.

Οταν είσαι τρελά ερωτευμένος έχεις μυαλό για δουλειά ή όχι;

Εχω πολλά χρόνια να υπάρξω τρελά ερωτευμένος, αλλά θα σου πω ότι γενικά έρχεται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στη ζωή μας: Για να μας αποδείξει ότι όλα τα άλλα είναι βλακίες!

Γιατί βρίσκεσαι εκτός τηλεόρασης; Από θέση πια;

Την αγαπώ την τηλεόραση, της οφείλω πάρα πολλά και το ότι έμεινα εκτός φέτος οφείλεται στο ότι έτρεχα με τα θεατρικά μου «χτυπήματα». Δεν σου κρύβω βέβαια ότι με χαλάει πολύ και το κλίμα «κάνε μια φτηνή σειρά». Ξέρω πως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν λένε «κάνε μια καλή σειρά». Λένε «κάνε μια φτηνή σειρά ?φτιάξε κάτι με λίγα!». OΚ, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάτι που να μην είναι πολύ υψηλού κόστους, αλλά μην μου το πετάς έτσι στη μούρη! Και δεν το λέω για μένα ?δεν μου το είπαν, το ακούω να λέγεται και είλικρινά αυτό με ξενερώνει για να επιστρέψω στην τηλεόραση.

Data Bank

  • Γεννήθηκε τον Μάιο του ’65
  • Σπούδασε στη Φιλοσοφική και στη σχολή του Εθνικού.
  • Την πρώτη του θεατρική εμφάνιση την έκανε πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο επιστήθιος πάντα φίλος του Κώστας Σπυρόπουλος τoυς έφερε σε επαφή κι εκείνη τον πήρε στο «Γλυκό πουλί της νιότης» της και αργότερα στη «Μελωδία της ευτυχίας» , ενώ αυτή του άνοιξε και τηλεοπτικές πόρτες, έχοντάς του αδυναμία.
  • Η πρώτη του τηλεοπτική δουλειά ήταν η «Ελίζα και η άλλη» με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ενώ οι μεγάλες επιτυχίες του ήταν το «Ντόλτσε Βίτα»και φυσικά οι «Δύο ξένοι».
  • Με τον Δημήτρη Αποστόλου έχουν γράψει τα «Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», το «Δώρο», το «Παρακαλώ, ας μείνει μεταξύ μας» και τα «Κορίτσια με τα μαύρα», που έχει σκηνοθέτησε ο ίδιος, ενώ έκαναν και πολλές διασκευές.
  • Επιθεώρηση στα σκαριά
    Στις συζητησεις για μια επιθεώρηση που θα ανέβει στο Θέατρο Λαμπέτη βρίσκονται οι Ρήγας-Αποστόλου, με ονόματα όπως οι Σταμάτης Κραουνάκης, Σοφία Φιλιππίδου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Κώστας Κόκλας, Ρένια Λουιζίδου, χωρίς όμως να έχει επικυρωθεί ακόμη κάτι.