Τι γνωρίζεις για την ασθένεια της Κιμ Καρντάσιαν;

28.07.2011
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι διάσημοι της σόου μπιζ αποκαλύπτουν σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Η τελευταία γνωστή σταρ που το αποκάλυψε μπροστά στις κάμερες είναι η Κιμ Καντάρσιαν, καθώς πρόσφατα διαπίστωσε πως πάσχει από ψωρίαση.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι διάσημοι της σόου μπιζ αποκαλύπτουν σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Η τελευταία γνωστή σταρ που το αποκάλυψε μπροστά στις κάμερες την αρρώστια της είναι η Κιμ Καντάρσιαν, καθώς πρόσφατα διαπίστωσε πως πάσχει από Ψωρίαση.

Σίγουρα η είδηση δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο η συζήτηση για τα λαμπερά φορέματα και παπούτσια της σταρ, η δημόσια όμως παραδοχή της Κιμ θα δώσει ώθηση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με μια ασθένεια που ελάχιστοι γνωρίζουν. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην Κιμ…

Στο άκουσμα και μόνο της νόσου φοβάσαι. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο σοβαρά όσο νόμιζες. Συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αρρώστια της Κιμ.

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει υπάρχουν τρόποι για να μπορέσει κάποιος πάσχων να αποκτήσει μια φυσιολογική ζωή, όπως ακριβώς θα κάνει και η Κιμ και θα είναι μια χαρά.

Με τι μοίαζει;

Η ψωρίαση μπορεί αν εμφανιστεί με πολλές μορφές και πάντα συνοδεύεται με κνησμό. Συνήθως εμφανίζεται με κόκκινα εξανθήματα ή κηλίδες πάνω στο δέρμα και οι οποίες καλύπτονται με δέρμα που μοιάζει σαν ασημένια λέπια. Εντοπίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος και κατά κύριο λόγο στους αγκώνες, τα γόνατα και το κεφάλι, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Μάλιστα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τα εξανθήματα μπορούν να εμφανιστούν σε ένα ή και περισσότερα σημεία του σώματος, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις τα εξανθήματα που οφείλονται στην ψωρίαση είναι δυνατό να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα.

Είναι κληρονομική;

Υπάρχουν γενετικοί, ανοσολογικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση της ψωρίασης. Όπως όμως έχει διαπιστωθεί στις μισές από τις περιπτώσεις η ψωρίαση είναι κληρονομική, όπως και στην περίπτωση της Κιμ, η μητέρα της οποίας Κρις Τζένερ πάσχει επίσης από την ασθένεια. Η αρρώστια μπορεί επίσης σχετίζεται με ανοσολογικούς παράγοντες ή και περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να την επιδεινώσουν, όπως είναι η συναισθηματική πίεση, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πόσο καιρό διαρκεί;

Η διάρκεια της ασθένειας μπορεί να ποικίλει. Οι περισσότερες μορφές ψωρίασης κρατούν για μερικές εβδομάδες ή μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν υποτροπές για αρκετά χρόνια ή καθόλη τη διάρκεια ζωής ενός ασθενούς. Τουλάχιστον, αν κάποιος γνωρίζει από τι πάσχει, όπως η Κιμ, θα μπορέσει να ακολουθήσει την κατάλληλα αγωγή που θα του επιτρέψει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Πως αντιμετωπίζεται;

Υπάρχει μια πληθώρα τρόπων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει την εφαρμογή κάποιας κρέμας που συνήθως περιέχει κορτικοστεροειδή ή άλλες ουσίες. Εναλλακτικά δίνεται θεραπεία με φάρμακα που περιέχουν ουσίες όπως ρετινοειδή ενώ επίσης το ιχθυέλαιο και η aloe vera βελτιώνουν την κατάσταση. Επίσης είναι δυνατή η συστηματική θεραπεία – είτε ενέσιμη είτε με χάπια – αλλά και η φωτοθεραπεία. Αρκετά επίσης βοηθά η διατροφή και η αποχή από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις αγχογόνες καταστάσεις.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα