Κατανοώ ότι μπορεί να προκάλεσα σχόλια!

06.03.2012
Παρά τα λίγα χρόνια στο γυαλί, κέρδισε εύκολα την προσοχή των καναλιών αλλά και πολλά σχόλια, όχι πάντα κολακευτικά. Ο ίδιος, πραγματικό λεκτικό πολυβόλο και ιδιαίτερα ευγενικός, αποδέχεται με αρκετό αυτοσαρκασμό τις ευθύνες του και εξηγεί πως η δημόσια εικόνα του δεν απέχει από την πραγματική. Μιλά για τους διαφορετικούς ρόλους στην ομάδα του «Πρωινό Mou», για τις δυσκολίες της ξαφνικής δημοσιότητας και για τη νέα του εκπομπή.

Ξεκίνησες δυναμικά στην τηλεόραση. Ηταν φιλοδοξία σου ή έτυχε;

Μετά τις σπουδές μου στα ΜΜΕ βρέθηκα να κάνω διάφορες δουλειές. Ολες όμως ήταν σαν να με πήγαιναν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δούλεψα αρχικά στην επικοινωνία του Σάκη Ρουβά. Μετά ως υπεύθυνος Τύπου στο Μad. Υστερα ήρθε το ραδιόφωνο. Στη συνέχεια η τηλεόραση του Mad, ένα πλαίσιο επίσης πολύ χαλαρό και παρεΐστικο.

Και μετά ο «Ομορφος κόσμος» και τα πρώτα σχόλια...

Οταν ξεκίνησα στο Mega σκεφτόμουν πως δεν καταδέχομαι να σμιλέψω την εικόνα μου, να αλλάξω τον εαυτό μου για το γυαλί. Οι ακροατές της εκπομπής που βασίζεται στο χιούμορ με προκαλούσαν λέγοντας «μην αλλάξεις προφίλ». Αυτό μου βγήκε αρχικά κάπως σαν πρόκληση και ενδεχομένως να βγήκα «ένα τσικ» πιο χύμα.

Και δύο, μπορώ να σου πω (γέλια)...

Το ξέρω. Η τηλεόραση μεγεθύνει τα πράγματα. Ετσι, η πληθωρικότητα ή ο αυθορμητισμός μου ίσως ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτά από κάποιον που δεν με γνώριζε. Κατανοώ ότι μπορεί να προκάλεσα σχόλια. Θέλει τον χρόνο του ο τηλεθεατής για να σε συνηθίσει, να σε τσεκάρει αν είσαι αληθινός. Οπως μου έλεγε ο Νίκος Μουτσινάς, «Είδες τώρα που δεν μας πειράζει πια η ελιά σου;». Κάπως έτσι πάει. Να, τώρα είμαι ο Ουγγαρέζος με την ελιά στη μούρη, αλλά θεωρείται πλέον δεδομένο! (γέλια)

Αρα αποδέχεσαι μια δόση υπερβολής.

Βέβαια. Αν παραμπαίνεις φορτσάτος, ο τηλεθεατής μάλλον νιώθει και δικαίως ότι κάνεις κατάχρηση του θάρρους που σου δίνει. Εγώ στην αρχή τα έκανα όλα: Ανέκδοτα, τραγούδια, μασκαρεματα, πλάκες. Αυτό, όμως, είναι κάτι που συνέβαινε πάντα και στη ζωή μου λόγω πληθωρικότητας. Στις παρέες ήμουν πάντα όπως με βλέπεις και στην tv. Κάποιοι με συμπαθούσαν και έλεγαν «ωραίος, έξω καρδιά τύπος» ενώ υπήρχαν κι άλλοι που έλεγαν «Καλά, του έδωσα εγώ το δικαίωμα να είναι τόσο χύμα μαζί μου, Ποιος νομίζει ότι είναι;». Προσπαθώ να αυτοσαρκάζομαι γιατί έτσι τον βοηθάς τον άλλο να ρίξει τις άμυνες του και να σε αποδεχτεί και να σε καταλάβει πέρα από τις αρχικές επιφυλάξεις που μπορεί να προκαλώ.

Ενιωσες να χάνεις λίγο την μπάλα στην αρχή;

Ως προς την ένταση και το πάθος, ναι. Αλλά το έκανα τόσο αυθόρμητα και από χαρά που μου δινόταν η ευκαιρία να κάνω αυτό που γουστάρω. Δεν έγινε ποτέ προμελετημένα ή για να εντυπωσιάσω. Πώς είναι αυτοί που πάνε στο γυμναστήριο και από τον ενθουσιασμό θέλουν σε ένα μήνα να τα κάνουν όλα; Ετσι κι εγώ!

Ναι, και εμένα μου έδωσες πολλή τροφή για καυστικά σχόλια...

Ξέρω. Το ότι είμαι ίσως αρχικά αντιπαθής σε κάποιους και ότι δίνω την εντύπωση ότι δεν μπορώ να κάνω και μια σοβαρή κουβέντα είναι οι ατάκες που έχω ακούσει ίσως πιο πολύ στη ζωή μου!

Δεν σε ρίχνει όλο αυτό; Να διαβάζεις ένα κακό σχόλιο;

Το πρώτο μισάωρο που διαβάζω κάτι κακό φρικάρω. ε στεναχωρεί κυρίως για τους γονείς μου, που είναι εκτός κυκλώματος και τα αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα. Μετά όμως συνειδητοποιώ πως κάνω μια δουλειά όπου δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό το κομμάτι. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πει τη γνώμη του.

Θυμάσαι μια στιγμή πραγματικής αμηχανίας;

Την πρώτη χρονιά της πεντάδας, ήταν χοντρές οι πλάκες που κάναμε στην Κατερίνα Καινούριου. Δεν υπήρχε κακή πρόθεση εκ μέρους μου, αλλά αντικειμενικά το παράκανα!

Πώς εξηγείς τη μεγάλη επιτυχία του «Πρωινό Mou»;

Είναι κατεξοχήν επιτυχία του Γιώργου και της Φαίης, που γνωρίζουν άψογα το μέσο και είναι ικανοί να μετατρέψουν ακόμη και μια ατυχή στιγμή σε τηλεοπτικό event. Το άλλο κομμάτι αφορά την ομάδα του Mega που στηρίζει στα πάντα. Ετσι λειτουργούμε πιο αυθόρμητα και με κέφι.

Πές μου κάτι για τον καθέναν από τους συνεργάτες σου...

Η Σάσα είναι αυτό που βλέπεις, είτε είναι αναμμένη η κάμερα είτε σβηστή. Αντε με κανένα μπινελίκι λιγότερο! (γέλια) Ο Τάσος είναι πιστός και πολύ αφοσιωμένος. Η Μαίρη είναι το πιο αγνό πλάσμα εντός και εκτός Tv. Ο Γιώργος είναι πολύ ευαίσθητος, είναι μια πτυχή που ίσως δεν βγαίνει προς τα έξω. Είναι πολλές οι στιγμές που συγκινείται ή δακρύζει, ειδικά τώρα, που βιώνει την εμπειρία της πατρότητας. Αυτό πάλι που χαρακτηρίζει τη Φαίη είναι πόσο υπερασπίζεται τους ανθρώπους της, το κάνει ακόμη και με το ρίσκο να βγει ζημιωμένη προσωπικά. Είναι λίγο μαμά με όλους, αν κάτι έχει να μας πει, θα το κάνει ιδιαιτέρως και δεν θα σε εκθέσει ποτέ.

Για κάποιους πικρόχολους είσαι το «θύμα» του Λιάγκα. Ισχύει;

Οχι. Και εγώ μπορεί να φαίνεται ότι δεν τον σέβομαι με αυτά που λέω. Αντίθετα, παρά το ότι ότι είμαστε πλέον φίλοι και εκτός δουλειάς, φροντίζω να μην μπερδεύω τα πράγματα. Σέβομαι την ιεραρχία και την πείρα του. Οταν τελειώσει η εκπομπή μπορεί και να πλακωθούμε. Γνωριζόμαστε όμως πια πολύ καλά και ξέρουμε ότι δεν θα το πάμε ποτέ στα άκρα. Ο Γιώργος δεν θέλει την ώρα της έντασης να αυθαδιάσεις γιατί αυτό τον ενοχλεί.

Ο «Minute to win it» πού ποντάρει;

Σε απίθανες δοκιμασίες που οι παίκτες εκτέλεσαν πραγματικά με κέφι. Δεν είναι κακό το να ξεχνιέσαι με κάτι ανάλαφρο!

Δεν μπορεί όμως να είναι όλα ρόδινα. Η δημοσιότητα δεν έχει και τα κακώς κείμενά της;

Εννοείται πως υπάρχουν όπως σε κάθε δουλειά, παρότι λόγω εποχής τείνουμε να τα παραβλέπουμε κάτω απ’ την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε επειδή δεν είμαστε άνεργοι. Πες ότι σε τρακάρουν ξαφνικά στον δρόμο. Ενστικτωδώς, ειδικά αν ο άλλος είναι αγενής, θέλεις να κατέβεις και να αρχίσεις τα μπινελίκια. Εκεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις έχω πλέον σαν μια δεύτερη συνείδηση να συγκρατούμαι γιατί για τους πολλούς είμαι πλέον ο Ουγγαρέζος και ξέρω πως μπορούν όλα να διογκωθούν και να γυρίσουν εις βάρος μου. Οπως επίσης υπάρχουν άνθρωποι που τη μία σε σιχαίνονται και το εκφράζουν και την αμέσως επόμενη, χωρίς να έχετε καν μιλήσει για να «τα βρείτε», σου φέρονται σαν να είσαι ο Θεός τους. Συμβαίνει και το αντίθετο με την ίδια ευκολία. Ευτυχώς, ξέρω ότι οι φίλοι μου είναι άλλοι, εκτός δουλειάς. Θα σου εξομολογηθώ κάτι για το οποίο ευθύνομαι αποκλειστικά εγώ και αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχολογία μου. Εχω λοιπόν, ένα άγχος μέσα μου να μη θεωρήσουν ότι ψωνίστηκα φτάνοντας στο σημείο π.χ. να μη φοράω ποτέ γυαλιά ηλίου και να είμαι δημόσια πιο μαζεμένος απ’ ό,τι θα ήμουν κανονικά.

Το όνομά σου παίζει μόνιμα στα σημαντικά projects του Mega. Μπορεί να θεωρηθείς και αριβίστας...

Θα σου απαντήσω ειλικρινά. Ποιος νέος άνθρωπος ειδικά στις δύσκολες μέρες μας? θα αρνιόταν να κάνει πράγματα που γουστάρει και ονειρεύεται καιρό; Ποιος νέος δεν θα ήθελε να δουλέψει σ’ αυτό που έχει σπουδάσει; Είναι τρομακτικό ότι σήμερα έχουμε καταντήσει να θεωρούμε τυχερό κάποιον που έχει την ευκαιρία να «περάσει» στη σχολή που ήθελε και ακόμη πιο ανησυχητικό το ότι θεωρούμε απίθανο κάποιος να εξασκήσει αυτό που σπούδασε. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ενθουσιασμός και το πάθος για δουλειά δεν πιστεύω ότι μεταφράζονται σε αριβισμό.

  • Οταν ξεκίνησα στο Mega, σκεφτόμουν πως δεν καταδέχομαι να σμιλέψω την εικόνα μου, να αλλάξω τον εαυτό μου για το γυαλί. Ενδεχομένως να βγήκα «ένα τσικ» πιο χύμα!
  • Εχω ένα άγχος μέσα μου να μη θεωρήσουν ότι ψωνίστηκα φτάνοντας στο σημείο π.χ. να μη φοράω ποτέ γυαλιά ηλίου και να είμαι δημόσια πιο μαζεμένος απ’ ό,τι θα ήμουν κανονικά.

Βιογραφικό

  • Γεννήθηκε το 1980 στο Π. Φάληρο, που αγαπά πολύ και είναι μοναχοπαίδι. Κατάγεται από το Καστελόριζο και την Κάλυμνο ενώ το επίθετό του είναι «παρατσούκλι» που «έμεινε».
  • Μέχρι τη Γ’ Λυκείου πήγαινε στο κατηχητικό. Στη συνέχεια, τελείωσε το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο LSE του Λονδίνου.
  • Η πρώτη του δουλειά ήταν σε γνωστή αλυσίδα ρούχων. Από τότε δούλεψε ως σερβιτόρος, μπάρμαν, στις πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου, έγραφε σε τοπικές εφημερίδες και έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδάκια.
  • Στη συνέχεια δούλεψε ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Σάκη Ρουβά στην ομάδα της Μανουέλας Παυλίδου. Ενώ από το 2007 κάνει την καθημερινή εκπομπή Mappes Show στο Mad Radio 106.2.
  • Είναι Παναθηναϊκός, του αρέσει να διαβάζει βιβλία πολιτικής θεωρίας και δηλώνει πως ξεχνιέται όταν γράφει.

Λεονάρντο Ορφανίδης