17 χρόνια μετά- Δες την Αλίκη να τραγουδά στα αγγλικά

23.07.2013
Σα σήμερα, στις 23 Ιουλίου 1996 «έφυγε» από τη ζωή η «εθνική μας σταρ», Αλίκη Βουγιουκλάκη, μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο, κάνοντας πολλούς θαυμαστές της, μικρούς και μεγάλους, να δακρύσουν.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε, οι ταινίες της εξακολουθούν να παίζονται ξανά και ξανά στην τηλεόραση σημειώνοντας υψηλές τηλεθεάσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα views του YouTube όπου πλέον βρίσκονται κι εκεί ανεβασμένες.

Συχνά εξακολουθούν να εμφανίζονται στα Μέσα αφιερώματα που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές ή φωτογραφίες από την πολυτάραχη ζωή της και τη 42χρονη άκρως επιτυχημένη καριέρα της.

Δε θα είχε νόημα να γράψουμε τη βιογραφία της Αλίκης Σταματίνας Βουγιουκλάκη, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά της, η οποία γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 (για κάποιους 1933), άσχετα αν η ταυτότητά της έγραφε 1937.

Δε θα μπορούσαμε να χωρέσουμε τα πάντα, χώρια που τα περισσότερα από όσα θα γράφαμε είναι πλέον γνωστά και χιλιοειπωμένα ακόμα και στα μικρά παιδιά που όσο εντύπωση κι αν μπορεί να σου προκαλεί την ξέρουν πολύ καλά.

Ωστόσο, στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις κάτι που ίσως σου έχει ξεφύγει: την Αλίκη να τραγουδάει στα αγγλικά στο φινάλε της μοναδικής αγγλόφωνης ταινίας, το “Aliki, my love” που γύρισε με το Φίνο το 1962 σε μια προσπάθεια να ανοίξει τα φτερά της για διεθνή καριέρα.

Αν και κόστισε 9 φορές περισσότερο από όσο κόστιζε η παραγωγή μιας ταινίας τη δεκαετία του ’60, το Aliki, my love δεν είχε καμία τύχη ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας.

Μάλιστα, λέγεται ότι η ίδια η Αλίκη ζήτησε από το Φίνο να κάψουν όλες τις κόπιες πλην μίας που είχε η ίδια σπίτι της, αλλά μετά το θάνατό της χάθηκε.

Ακόμα έχει ακουστεί ότι η αποτυχία της ήταν ένας από τους λόγους που οι δυο τους τσακώθηκαν κι η Αλίκη αποχώρησε από τη Φίνος Φιλμ το 1963.

Βέβαια, η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο YouTube χάρη σε μία «χαμένη» κόπια από το Ισραήλ αν κι οριακά μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς εξ αιτίας της κακής ποιότητάς της.

Το σίγουρο είναι ότι 17 χρόνια μετά, η ίδια εξακολουθεί να απασχολεί ή όπως προφητικά είχε πει σε συνέντευξή της "να πουλάει και πεθαμένη".

Νικόλας Εμμανουήλ