Μεγάλη έκπληξη η απονομή του φετινού Νόμπελ Λογογεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν

13.10.2016
Μόλις πριν από λίγα λεπτά ανακοινώθηκε η είδηση για το φετινό αποδέκτη της μεγάλης τιμής και τα "όργανα" άρχισαν.

Με μεγάλη αγωνία περίμενε ο κόσμος όλος να ακούσει το όνομα εκείνου που θα κέρδιζε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Και ο νικητής είναι: ο Μπομπ Ντίλαν!

Η Σάρα Ντάνιλς, μόνιμη Γραμματές της Σουηδικής Ακαδημίας περιγράφει τον 75χρονο θρύλο της μουσικής ως "Ένα σπουδαίο δείγμα... που επί 54 χρόνια επιμένει να επανεφεύρει τον εαυτό του", ενώ η επίσημη θέση της Ακαδημίας είνα ότι βράβευσε τον Ντίλαν "επειδή έχει δημιουργήσει νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη αμερικανική παράδοση του τραγουδιού".

Η είδηση κάνει αυτή τη στιγμή τον γύρο του κόσμου με τις αντιδράσεις να ποικίλλουν. Αφού ξεπεράσουν την πρώτη έκπληξη, άλλοι αποδέχονται τη βράβευση θετικά, συμμεριζόμενοι την τοποθέτηση της Σουηδικής Ακαδημίας ή αρνητικά θέτοντας τεράστια ερωτηματικά ως προς την κρίση της.

Ένα είναι σίγουρο. Ο Μπομπ Ντίλαν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 και στα ΜΜΕ, το "γλέντι" μόλις άρχισε.

Στη φωτογραφία κάτω, ο Ντίλαν μαζί με την Τζόαν Μπαέζ, τις εποχές που οι δυο τους εκπροσωπούσαν μια ολόκληρη γενιά που βρισκόταν σε διαρκή αναταραχή. Οι στίχοι του Ντίλαν ενσωμάτωναν ανέκαθεν πολλαπλές πολιτικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές και λογοτεχνικέ επιρροές, γεγονός που σήμερα του χάρισε ένα βραβεί Νόμπελ.

Στη συνέχεια, ιδού ένα από τα πιο θρυλικά του τραγούδια: "Blowing in the Wind" (1963)