Ο Harry και η Meghan επιστρέφουν δώρα γάμου αξίας $9 εκατομμυρίων -Γιατί;

02.06.2018
Ο Harry και η Meghan επιστρέφουν δώρα γάμου αξίας $9 εκατομμυρίων -Γιατί;
Σάλος έχει προκληθεί από την είδηση ότι οι νιόπαντροι πρίγκιπες επιστρέφουν δώρα τεράστιας αξίας. Υπάρχει όμως εξήγηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Express ο λόγος κρύβεται πίσω από το βασιλικό πρωτόκολο. Οπως υπαγορεύει,λοιπόν, το πρωτόκολλο, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν μπορούν να αποδεχθούν δώρα φιλοξενίας ή παροχής υπηρεσιών που θα μπορούσαν να θέσουν τους γαλαζοαίματους σε ένα "καθεστώς υποχρέωσης" απέναντι στον εκάστοτε δωρητή.

Η εφημερίδα μάλιστα δίνει και ένα παράδειγμα. Η φίρμα Bags of Love χάρισε στο ζευγάρι ένα ζευγάρι ταιριαστά μαγιώ ελπίζοντας να τα φορέσουν στον μήνα του μέλιτος. Οι "οδηγίες" όμως από το παλάτι είναι σαφείς. Τα δώρα που προσφέρόνται από επιχειρήσεις μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο φυσιολογικά δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για αναμνηστικά κάποιας επίσημης επίσκεψης ή δώρα προς τιμή κάποιου βασιλικολύ γάμου. Η απόφαση όμως του εκάστοτε γαλαζοαίματου να αποδεχτεί το δώρο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί προς εκμετάλλευση για εμπορικούς σκοπούς.

Όσο για τα δώρα που προσφέρονται ιδιωτικά, από ανθρώπους που οι γαλαζοαίματοι δεν γνωρίζουν, τότε η προσφορά "πρέπει να μη γίνεται αποδεκτή καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ορθότητα ή τα κίνητρα του δωρητή".

Εβδομάδες πριν από τον γάμο τους, ο δούκας και η δούκισσα του Sussex είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους αντί δώρου, οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν ότι μπορούσαν σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστηρίζουν.