Όταν το βίντεο «συνάντησε» το θέατρο

09.02.2009
Παλιότερα οι τέχνες του θεάματος ήταν συγκεκριμένες και σαφώς οριοθετημένες. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όμως, τα παντρέματα των τεχνών είναι πλέον γεγονός. Φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας είδαμε συχνά να χρησιμοποιείται το βίντεο για να διαμορφώσει τις εξελίξεις του έργου, φέρνοντας τη νέα μόδα και στη χώρα μας.

Από τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Παλιότερα οι τέχνες του θεάματος ήταν συγκεκριμένες και σαφώς οριοθετημένες. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όμως, τα παντρέματα των τεχνών είναι πλέον γεγονός. Φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας είδαμε συχνά να χρησιμοποιείται το βίντεο για να διαμορφώσει τις εξελίξεις του έργου, φέρνοντας τη νέα μόδα και στη χώρα μας. Τι μπορεί να δει κανείς στο θέατρο πέρα από την παράσταση; Μα φυσικά ένα πολύ όμορφο βίντεο με πρωταγωνιστή κάποιες φορές ένα διάσημο ηθοποιό, που όμως δεν συμμετέχει live στην παράσταση, αλλά μέσω της μεγάλης ή της μικρής οθόνης. Πολλές είναι οι θεατρικές παραστάσεις που φέτος ακολούθησαν αυτή την τεχνική για να προάγουν την υπόθεση του έργου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι... δημοσιογράφοι έχουν μεγάλη ζήτηση σε αυτά τα βίντεο και παρουσιάζονται σε όλες τους τις μορφές! Ας κάνουμε όμως τη βόλτα μας στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές...

Στάση 1η: Θέατρο «Εμπορικόν» «Νοέμβριος»
Η παράσταση κατέβηκε πριν από λίγες ημέρες και είχε ομολογουμένως τις καινοτομίες της.

Ο θίασος, που αποτελούνταν από τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τη Βίκυ Σταυροπούλου, τον Ιωσήφ Μαρινάκη, τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τον Μάνο Πίντζη, συμπληρωνόταν άψογα από το... δημοσιογράφο του CNN (παρακαλώ!) Σταύρο Καλλιγά, ο οποίος δεν εμφανιζόταν στη σκηνή, αλλά στις δύο μεγάλες οθόνες που βρίσκονταν αριστερά και δεξιά της και μετέδιδε τις εξελίξεις που τάραζαν τη ζωή του προέδρου των ΗΠΑ.

Στάση 2η: «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» «Ο βιοπαλαιστής στη στέγη»
Ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει στο θέατρο και... κλέβει την παράσταση. Ένα από τα συν της φετινής του παράστασης είναι τα ευφάνταστα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, αλλά και τα πολύ επιμελημένα βίντεο του Αλέξανδρου Γραμματόπουλου. Ο συνδυασμός βίντεο και live δημιουργεί ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα! Στα συγκεκριμένα δεν πρωταγωνιστούν άλλοι από τον Λάκη Λαζόπουλο και τη Χρύσα Ρώπα. Τα χρώματα, τα πρόσωπα και οι καταστάσεις, λοιπόν, μπερδεύονται με έναν πολύ έξυπνο και αποδοτικό τρόπο, δημιουργώντας άψογο αποτέλεσμα.

Στάση 3η: Θέατρο «Ιλίσια-Ντενίση» «Το σ' αγαπώ δεν είναι ντεμοντέ» Βίντεο «ψηφίζει» και η Μιμή Ντενίση και όχι όποιο κι όποιο...
Στη φετινή της παράσταση ο θεατής πέρα από τα δρώμενα στη θεατρική σκηνή παρακολουθεί και τα δρώμενα στο κινηματογραφικό έργο «Άννα Καρένινα». Έτσι, λοιπόν, το τρένο της άτυχης Άννα Καρένινα επέστρεψε στο «Ιλίσια-Ντενίση», προκαλώντας τα ανάλογα σχόλια!

Στάση 4η: Θέατρο «Μέλι» «Οι βοϊδάγγελοι - Όταν ο Σκαρίμπας κήρυξε τον πόλεμο κατά της Χαλκίδας»
Το έργο του Γιώργου Σολδάτου ανέβηκε φέτος στο Θέατρο «Μέλι» με το ανατρεπτικό πνεύμα του σημαντικού λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα να καταλαμβάνει τη σκηνή. Ο Στέλιος Μάινας συμμετέχει στην παράσταση μέσω videowall και υποδύεται ένα δημοσιογράφο!

Στάση 5η: Θέατρο «Ιλίσια-Ντενίση» «Μαίρη Πόπινς»
Η Μαριάννα Τόλη ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη της για το παιδικό θέατρο. Φέτος ανέβασε μια φιλόδοξη παιδική παράσταση με πολλά ροκ στοιχεία και εντυπωσιακές εικόνες. Ανάμεσα στα θεατρικά δρώμενα παρεμβάλλονται βίντεο με κινούμενα σχέδια, προσδίδοντας στο έργο ένα ανέμελο ροκ ύφος. Έντονα χρώματα και μαγικές εικόνες εναλλάσσονται, βοηθώντας παράλληλα τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργική τους φαντασία.

Στάση 6η: Θέατρο «Αργώ» «Οι περιπέτειες της Αχνούλας»
Μία ακόμα θεατρική παράσταση για παιδιά περιλαμβάνει βίντεο! Ο λόγος για τις «Περιπέτειες της Αχνούλας», που θα βάλει την Αχναμπίρη και τον Αχναμπίλα σε... δουλειά, καθώς θα χρειαστεί να την αναζητήσουν και να τη βρουν. Το βίντεο είναι ξεκαρδιστικό και τους ρόλους των δύο δαιμόνιων δημοσιογράφων ερμηνεύουν υπέροχα ο Σπύρος Μπιμπίλας και η δημοσιογράφος και στην πραγματικότητα Χριστίνα Λαμπίρη.