Γιάννης & Ελένη Σμαραγδή... 36 χρόνια μαζί

30.03.2009
Ο γάμος τους μετράει 36 ολόκληρα χρόνια ζωής, όμως ο έρωτάς τους ξεκίνησε πολύ πριν ο Γιάννης Σμαραγδής και η σύζυγός του Ελένη φτάσουν στα σκαλιά της εκκλησίας.

Ο γάμος τους μετράει 36 ολόκληρα χρόνια ζωής, όμως ο έρωτάς τους ξεκίνησε πολύ πριν ο Γιάννης Σμαραγδής και η σύζυγός του Ελένη φτάσουν στα σκαλιά της εκκλησίας. Εκείνος, γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα στα 19 του και εκείνη, γέννημα θρέμμα Χαλανδριώτισσα, τον έβλεπε κάθε πρωί στο φαρμακείο της γειτονιάς, όπου εκείνος δούλευε ως υπάλληλος. Η Ελένη ήταν μόλις 16 ετών όταν ένιωσε το πρώτο ερωτικό σκίρτημα για το σκηνοθέτη.

Πήγαινα να αγοράσω φάρμακα και ροδόνερο για να βλέπω τον Γιάννη. Η συνάντησή μας και η γνωριμία μας ήταν μοιραία. Θυμάμαι ένα απόγευμα μετά το φροντιστήριο στην πλατεία Κάνιγγος, πήρα το λεωφορείο για να γυρίσω στο σπίτι. Εκεί καθόταν ο Γιάννης με ένα φίλο του. Πήγα και κάθισα μαζί τους, πιάσαμε την κουβέντα και ήρθαμε πιο κοντά, θυμάται η Ελένη Σμαραγδή.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, από την άλλη, πιστεύει ότι αυτή η συνάντηση ήταν καρμική: «Η πραγματικότητα είναι ότι καθένας από εμάς θα βρει αυτό που έχει αποφασιστεί να βρει και δεν το αποφασίζoυμε εμείς οι άνθρωποι. Είναι το πεπρωμένο μας 100%. Ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί, ακόμα και αν οι άνθρωποι αντιστέκονται, γιατί μερικές φορές και οι άνθρωποι αντιστέκονται».

Πώς φτάσατε στη σχέση;

Γ.Σ.: «Όταν καταλάβαμε ότι είναι το πεπρωμένο μας να είμαστε μαζί, έπρεπε να πείσουμε και το περιβάλλον μας. Αυτά ήταν δύσκολα πράγματα τότε, άλλες εποχές. Εγώ ήμουν ορφανός από πατέρα και έκανα ό,τι ήθελα, όμως η Ελένη είχε τους γονείς της, στους οποίους έπρεπε να λογοδοτήσει, και ήταν και αυστηροί άνθρωποι. Έφυγα για ένα χρόνο για σπουδές στη Γαλλία και μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα, παντρευτήκαμε. Στη συνέχεια γυρίσαμε ξανά στο Παρίσι κι εκεί κάναμε μαζί τις σπουδές μας. Από την πρώτη στιγμή που την είδα ήξερα ότι είναι η γυναίκα της ζωής μου».

Εσάς, κυρία Σμαραγδή, τι σας γοήτευσε στο σύζυγό σας;

Ε.Σ.: «Είχε πολύ ωραία, εκφραστικά μάτια, ωραία χέρια, αλλά κυρίως με γοήτευε το ανήσυχο πνεύμα του. Ήθελε και θέλει να κάνει πάντα καινούργια πράγματα, να βάζει στόχους».

Ζηλεύετε τη σύζυγό σας;

Γ.Σ.: «Τη ζηλεύω πολύ ακόμα και τώρα. Είμαι κτητικός. Όταν έχω μια γυναίκα δική μου, τη θέλω μόνο δική μου. Εκείνη είναι πολύ προσγειωμένη και πολύ ρεαλίστρια και δεν ζηλεύει. Η Ελένη έχει 99% δίκιο σε όλα? Εγώ αντιδρώ, αλλά εκείνη έχει πάντα δίκιο. Ευτυχώς, μεγαλώνοντας μίκρυνα πάρα πολύ το Εγώ μου».

Ο Γιάννης Σμαραγδής πώς είναι σαν σύζυγος;

Ε.Σ.: «Ο Γιάννης είναι κυρίαρχος μέσα στη σχέση. Είναι πάντα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ζητάει πάντα απ’ όλους ?και στη δουλειά και στη σχέση μας? να ευθυγραμμιζόμαστε με αυτόν σε όποιο στόχο βάζει. Εγώ φυσικά, όταν δεν συμφωνώ μαζί του, αντιδρώ! Και δεν ζητάω εύκολα ?συγγνώμη?, γιατί πιστεύω ότι δεν έχω συχνά άδικο».

Ο γιος σας είναι σήμερα 18 ετών. Πώς διαχειρίζεται τη δημοσιότητά σας;

Ε.Σ.: «Συνήθως λέει ότι ο Σμαραγδής, ο σκηνοθέτης, είναι θείος του. Και πολύ καλά κάνει, γιατί δεν θέλει ο Αλέξανδρος να μπει κάτω από τη σκιά του πατέρα του».

Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στη σύζυγό σας;

Γ.Σ.: «Ήταν και είναι πανέμορφη. Την κυνηγούσαν πολλοί, όμως τελικά την κατέκτησα εγώ. Και για να την κατακτήσω, έγινα σκηνοθέτης! Πιο πολύ με ενέπνεαν τα μάτια της και το στόμα της. Τα χείλη της ήταν ακριβώς όπως της Σοφίας Λόρεν. Ήταν... τριζάτη γυναίκα».

Ποιο είναι το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο όπως ο δικός σας;

Γ.Σ.: «Το μυστικό είναι να τα έχει βρει ο καθένας πρώτα με τον εαυτό του. Άμα τα βρεις με τον εαυτό σου, όλα έρχονται. Όλες οι σχέσεις πάντα περνάνε από δοκιμασίες, από σαράντα κύματα, όμως έτσι η ζωή δεν είναι ανιαρή. Περάσαμε περιόδους που ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, που δεν είχαμε μπροστά μας συγκεκριμένο έργο που έπρεπε να γίνει. Ο ?Γκρέκο?, που ήταν μια ιστορία 10 χρόνων και τον κουβάλησε όλον στις πλάτες της η Ελένη, μας ζόρισε αρκετά, γιατί τότε είχαμε και το γιο μας, που ήταν 9 ετών και ζορίστηκε και αυτός μαζί μας. Όταν όμως κάνεις ένα πράγμα που έχει τόση επιτυχία, όπως ο ?Γκρέκο?, ξαναζεσταίνονται όλα? Έτσι, η σχέση μας αναζωογονήθηκε».

ΤΙΡ: Το ζεύγος Σμαραγδή σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου έφτιαξαν μια μοναδική έκθεση-μουσείο με τίτλο «Ελ Γκρέκο ? Επιστροφή στην Πατρίδα» στην Πύλη της Βηθλεέμ στο Ηράκλειο. Τα εγκαίνια για το κοινό θα γίνουν τον Απρίλιο, με έργα τριών νέων ζωγράφων που αναδημιούργησαν πίνακες του Ελ Γκρέκο.

Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι άγιος!

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Λάκη Λαζόπουλο;

Γ.Σ.: «Ο Λάκης είναι άγιος. Έχει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν φύγει από το επίπεδο του να είναι κοινοί άνθρωποι και να κοιτάζουν τα πολύ ταπεινά πράγματα και ενδιαφέρεται μόνο για το πώς μπορεί να είναι χρήσιμος στους άλλους».

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι η σάτιρά του προκαλεί πολλές φορές την έντονη αντίδραση κάποιων;

Γ.Σ.: «Ο Λάκης λέει πάντα ?ο καθένας κάνει τη δουλειά του?. Για μένα είναι ένας μεγάλος ηθοποιός και ένας σπουδαίος φίλος. Είναι ευτυχείς οι άνθρωποι που τον έχουν φίλο. Αν με ρωτούσατε ποιος άνθρωπος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι άγιος, θα σας έλεγα ο Λάκης. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που μας βοήθησε να βρούμε χρήματα για να τελειώσει η ταινία. Και δεν το έκανε μόνο σ’ εμάς. Το έκανε και στον Βούλγαρη, στις ?Νύφες?. Ο Λάκης είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει κάποιον, όταν έχει ανάγκη τη βοήθειά του».

Η Ματσούκα έχει αστέρι

Ποια είναι η γνώμη σας για τη Δήμητρα Ματσούκα και πώς βλέπετε αυτή τη στροφή που έκανε στον ποιοτικό κινηματογράφο;

Γ.Σ.: «Η Δήμητρα είναι ένα από τα πιο ερωτικά πλάσματα στην Ευρώπη. Πρέπει να σας πω ότι όταν αποφάσισα να παίξει η Ματσούκα στην ταινία μου, την ταλαιπωρούσα 6 ολόκληρους μήνες με εντατικές πρόβες, χωρίς να της έχω πει ότι θα της δώσω το ρόλο. Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψα ότι η Δήμητρα πρέπει να αλλάξει πορεία στην καριέρα της. Βέβαια, πρέπει να σας αποκαλύψω ?και το λέω για πρώτη φορά? ότι το ρόλο της Ματσούκα συζητούσαμε να τον παίξει η Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο, η οποία παίζει στην ταινία ?Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας? με τον Χαβιέ Μπαρδέμ».

Και πώς επικράτησε τελικά η Δήμητρα Ματσούκα;

Γ.Σ.: «Εάν είχα διαλέξει την Ιταλίδα, θα είχα πάρει πολλά χρήματα από τους Ιταλούς, γιατί η Μετσοτζιόρνο είναι πολύ διάσημη στην Ιταλία. Μετά την Μπελούτσι αυτή είναι το μεγαλύτερο όνομα. Εγώ όμως αποφάσισα ότι για την ταινία μου θέλω τη Δήμητρα. Και αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο, γιατί η Ματσούκα έχει αστέρι! Βέβαια, της είπα: ?Δεν θα σου δώσουν βραβείο για την ερμηνεία σου στον «El Greco». Θα σ’ το δώσουν στην επόμενη ταινία σου?».

Πώς βλέπετε τις κριτικές που δέχεται για αυτή τη στροφή που κάνει στην καριέρα της;

Γ.Σ.: «Έπεσαν επάνω στο κορίτσι να το φάνε? ?Τι γυρεύει αυτή που έχει παίξει αισθησιακούς ρόλους?, λένε. Ε, δεν έχει παίξει τέτοιους ρόλους. Απλώς είναι πάρα πολύ ερωτική και ήθελαν να μείνει εκεί, να μην προχωρήσει παραπάνω. Εγώ την πήγα εκεί που μπορούσε να πάει!».

Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Γ.Σ.: «Η Δήμητρα χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής, όμως μετά μπήκε στο κλίμα μια χαρά. Αλλά βλέπω ότι και στην ταινία του Τώνη Λυκουρέση ?Σκλάβοι στα δεσμά τους? είναι πάρα πολύ καλή. Επιβεβαιώθηκα γιατί σ’ αυτή την ταινία πήρε και το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης».