Στην υγειά του μακαρίτη

28.07.2010
Αυτοί μπορεί να μην είναι στη ζωή, αλλά οι περιουσίες που άφησαν πίσω τους αυξάνονται μέρα με τη μέρα... Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Μάικλ Τζάκσον, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε ιλιγγιωδώς αμέσως μετά τα θάνατό του. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει χρόνια τώρα και με τον Έλβις Πρίσλεϊ...

Aπό τον Βασίλη Λούκα

Αυτοί μπορεί να μην είναι στη ζωή, αλλά οι περιουσίες που άφησαν πίσω τους αυξάνονται μέρα με τη μέρα... Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Μάικλ Τζάκσον, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε ιλιγγιωδώς αμέσως μετά τα θάνατό του. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει χρόνια τώρα και με τον Έλβις Πρίσλεϊ...

Ο Μάικλ Τζάκσον, με ποσό που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται με άνεση στις πρώτες θέσεις της λίστας των πάμπλουτων νεκρών. Οι πωλήσεις των cds του πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το φιλμ «This is it» δημιουργεί ρεκόρ πωλήσεων.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή του Έλβις. Αν και νεκρός εδώ και πολλά χρόνια, ακούγεται παντού και καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Έχει ξεπέρασει και τους Μπιτλς στις πρωτιές του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους πιο πλούσιους νεκρούς σταρ του θεάματος, καθώς τα έσοδά του ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Φέτος, μάλιστα, που εορτάζονται τα 75α γενέθλιά του, οι πωλήσεις των cds και των αναμνηστικών του θα εκτιναχθούν στα ύψη.

Πάρτι κληρονόμων
Άλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των Μπιτλς. Η κυκλοφορία συλλογών και παλαιότερων άλμπουμ τούς φέρνει δισεκατομμύρια εισπράξεων.

Οι κληρονόμοι του Τζορτζ Χάρισον κάθε χρόνο εισπράττουν 15 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η περιουσία των δικαιούχων του έχει ξεπεράσει πλέον το ένα δισεκατομμύριο στερλίνες.

Η πλευρά των δικαιούχων του Τζον Λένον κερδίζει γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Όσο για τις προβλέψεις, αναφέρουν ότι η περιουσία της Γιόκο Όνο και των παιδιών του έπειτα από τις επενδύσεις τους έχει ξεπεράσει το ποσό-ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πασίγνωστος κιθαρίστας της ροκ μουσικής Τζίμι Χέντριξ δίνει απίστευτη χαρά στους κληρονόμους του, καθώς όχι μόνο μέσα στο περασμένο έτος, αλλά σχεδόν κάθε χρονιά, τους κάνει κατά 5 εκατομμύρια λίρες πιο πλούσιους.

Στην ίδια μοίρα είναι και οι νόμιμοι κληρονόμοι μιας άλλης τεράστιας διασημότητας του ροκ, του Τζιμ Μόρισον. Ο νεκρός ποιητής και πρώην αρχηγός των The Doors βρίσκεται σχεδόν μια ανάσα πιο κάτω από τον Χέντριξ από πλευράς δικαιωμάτων και ετήσιων εισπράξεων που πηγαίνουν στα ταμεία των κληρονόμων του. Ξεχωρίζει όμως, γιατί το όνομά του κάνει ένα μοναδικό ρεκόρ εδώ και δεκαετίες, καθώς καταφέρνει να παραμένει μόνιμα στην ομάδα με τα πιο εμπορικά και δημοφιλή ονόματα των νεκρών celebrities κάθε χρονιάς.

Ο κατάλογος των «delebs»
Η λίστα των νεκρών και ζάπλουτων σταρ δεν περιορίζεται ασφαλώς στους εκπροσώπους της μουσικής σκηνής, καθώς περιλαμβάνει ποικιλία εκπλήξεων. Πολλά ονόματα από το χώρο του κινηματογράφου βλέπουν κάθε χρόνο τα έσοδά τους να ανεβαίνουν θεαματικά. Μάλιστα, την περασμένη χρονιά τρεις νεκροί σταρ ξεπέρασαν με άνεση τα 5 εκατομμύρια δολάρια και φλερτάροντας με το όριο των 6 εκατομμυρίων δολαρίων όσον αφορά τις εισπράξεις με βάση τα δικαιώματά τους. Ο μοναδικός ρολίστας Στιβ Μακ Κουίν, ο αξέχαστος Τζέιμς Ντιν, που είναι είδωλο σε όλες τις γενιές, και η αξεπέραστη θρυλική ξανθιά του σινεμά Μέριλιν Mονρόε ανήκουν πλέον και επισήμως στον κατάλογο των λεγόμενων «delebs». Αν αναρωτιέστε τι είναι πάλι αυτό, σας λύνω την απορία. Είναι μια διάκριση του περιοδικού «Forbes» η οποία απονέμεται στα ονόματα εκείνα που κατορθώνουν και έχουν πολύ υψηλά έσοδα μετά το θάνατό τους.

Στη λίστα με τις νεκρές αλλά πολύ εμπορικές κινηματογραφικές διασημότητες θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και το όνομα του αξεπέραστου ήρωα των πολεμικών τεχνών και της μεγάλης οθόνης Μπρους Λι. Ο νεκρός σταρ κάθε χρόνο ανεβάζει το κοντέρ με τις μετά θάνατον αποδόσεις του και γεμίζει εκατομμύρια τους διαδόχους του.

Ανεβαίνουν οι μετοχές τους
Ο χώρος της μόδας δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω χωρίς να έχει τους δικούς του εκπροσώπους στην καταμέτρηση του μετά θάνατον πλούτου. Κορυφαίος στη σχετική λίστα είναι ο Ιβ Σεν Λοράν. Ο διάσημος και πασίγνωστος σχεδιαστής από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι το καλοκαίρι του 2009 αν και νεκρός κατάφερε να απογειώσει την αξία των μετοχών του. Να σκεφτείτε ότι μόνο 350 εκατομμύρια δολάρια που αφορούν σε εισπράξεις από την πώληση έργων τέχνης και προσωπικών ειδών από τη συλλογή του μπήκαν στα ταμεία των κληρονόμων του. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ένα αξιοσέβαστο ποσό πηγαίνει για την ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, αλλά και αυτών που ασχολούνται με την έρευνα καταπολέμησης ασθενειών.