Μια ανάσα μακριά

03.09.2009
Λίγο πριν πέσει η αυλαία του καλοκαιριού δεν έχουμε σκοπό να μας... ρίξει η κατάθλιψη του φθινοπώρου. Η Άνδρος και η Τζια μας περιμένουν. Mια ανάσα μακριά από τη... φρικαρισμένη πρωτεύουσα υπόσχονται να θεραπεύσουν τους κατεργάρηδες, που αρνιούνται να κάτσουν στον πάγκο τους.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία του καλοκαιριού δεν έχουμε σκοπό να μας... ρίξει η κατάθλιψη του φθινοπώρου. Η Άνδρος και η Τζια μας περιμένουν. Mια ανάσα μακριά από τη... φρικαρισμένη πρωτεύουσα υπόσχονται να θεραπεύσουν τους κατεργάρηδες, που αρνιούνται να κάτσουν στον πάγκο τους. Το πιο art fan νησί των Κυκλάδων κοιμάται στα φρούρια των καπεταναίων και στον πύργο του Αγίου Πέτρου, κάνει βουτιές στης Γριάς το Πήδημα και χορταίνει με φρουτάλια σε μπαλκόνια του Αιγαίου. Η λεπτεπίλεπτη και αρτιστίκ Άνδρος προτιμά να υπογραμμίζει και να επιδεικνύει την κουλτούρα της, στην οδό Εμπειρίκου, στην πλατεία Γουλανδρή και στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη.

Διαμονή

Πύργος Σαρέλη: Φρούριο της ιδιωτικότητας. Ένας μεσαιωνικός, αναπαλαιωμένος πύργος με τρία διαμερίσματα, δύο στούντιο και πανέμορφες εσωτερικές αυλές πάνω από τον όρμο του Κορθίου. Διεύθυνση: Αηδόνια, τηλ.: 22820-61804, 210-8951211, από 70 ευρώ.

«Paradise Lifestyle Hotel»: Πάλλευκο δημιούργημα του designer Άγγελου Αγγελόπουλου. Διεύθυνση: Χώρα, τηλ.: 22820-22187-9, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Saint Louis»: Σε δέκα στρέμματα απλώνεται το συγκρότημα του 1990, το οποίο αποτελείται από 11 δωμάτια με νησιώτικα χρώματα, σκεπάσματα με άγκυρες και εξοπλισμένα κουζινάκια. Διεύθυνση: Χώρα, τηλ.: 22820-23965, 6944 650169, από 60 έως 90 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό

«Το Μπαλκόνι του Αιγαίου»: Όλα τα φαγητά θα σας θυμίσουν την κουζίνα της γιαγιάς. Πλούσιες μακαρονάδες, ψητό γουρουνόπουλο με λεμονάτες πατάτες. Εδώ θα βρείτε και την καλύτερη φρουτάλια με χειροποίητο λουκάνικο και τυρί. Την υπέροχη θέα μαρτυρά το όνομά του. Διεύθυνση: Άνω Απρόβατο, τηλ.: 22820-42064, από 15 ευρώ το άτομο.

«Ο Μπελαλής»: Ξεκινήστε με ξινοτύρι και ψωμί με άρωμα γλυκάνισου, συνεχίστε με ζουμερούς πατατοκεφτέδες και μελιτζανοκεφτέδες και ολοκληρώστε με κόκορα κρασάτο. Διεύθυνση: Κάτω Απρόβατο, τηλ.: 22820-41446, από 10 ευρώ το άτομο.

«Ασημόλευκα»: Στην Υψηλού της Άνδρου, 3 χλμ. από τη Χώρα, ο κύριος Γιώργος φροντίζει όλα τα υλικά του να είναι πρώτης ποιότητας. Διεύθυνση: Υψηλού, τηλ.: 22820-24150, από 14 ευρώ το άτομο.

«Τερψιχόρη»: Θα ευχαριστηθείτε πιάτα σπιτικά αγναντεύοντας τη Χώρα. Σωστά ψημένο γουρουνόπουλο, κόκορας κρασάτος, μαγειρευτά, λαχανικά, όλα από το περιβόλι της οικογένειας.

«Λιθοδομή»: Δοκιμάστε τη μελιτζανοσαλάτα με καρύδι της κυρίας Γίτσας και ωραιότατη σαλάτα με ωμό σπανάκι, μανιτάρια στα κάρβουνα και καπνιστό τυρί. Διεύθυνση: Κόρθι, τηλ.: 22820-61130, από 15 ευρώ το άτομο.

Παραλίες
Της Γριάς το Πήδημα: Καταπράσινα νερά, αμμουδιά και σκιά από τα κάθετα βράχια. Δεσπόζει ο βράχος που «φυτρώνει» μέσα από τη θάλασσα. Με καραβάκι από τον όρμο του Κορθίου ή κατεβαίνοντας την απότομη πλαγιά.

Βόρη: Αμμουδερή ακτή με λίγα δέντρα, ποταμάκι και ίχνη από ένα ξεχασμένο ναυάγιο. Οδικώς μέχρι το χωριό Αρνάς, όπου θα στρίψετε αριστερά στο χωματόδρομο.

Άχλα: Λευκό ψιλό βότσαλο, άμμος και κρύα νερά. Ανάμεσα από το Φάρο της Γριάς και το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου. Μπορείτε να πάτε με 4x4 ή μηχανή, στο δρόμο προς Στενιές-Βουρκωτή.

Τι άλλο να κάνετε

  • Να πιείτε ούζο την ώρα του δειλινού με gourmet ποικιλίες στο «Cabo del Mar», το αγαπημένο των εφοπλιστών. Διεύθυνση: Χώρα, πάνω από το Ναυτικό Όμιλο, τηλ.: 22820-25001.
  • Να περπατήσετε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης μέχρι το μισοβυθισμένο μώλο που φαίνεται από το χωριό.
  • Να πιείτε καφέ στα καφενεία της πλατείας Καΐρη, όπου η απραξία μετουσιώνεται σε αναζωογονητική πολυτέλεια.

Πώς θα πάτε
Με φέριμποτ από το λιμάνι της Ραφήνας. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και τα δρομολόγια είναι καθημερινά (από 12 ευρώ η απλή διαδρομή).

ΤΖΙΑ
Μία ώρα περίπου από το Λαύριο. Τόσο χρειάζεται το καράβι που ξεκινάει από το λιμάνι του Λαυρίου για να σε φέρει στο νησί του weekend, την Κέα, πιο γνωστή ως Τζια. Πέτρινα κάτασπρα σπίτια, πεντακάθαρες παραλίες, γραφική Χώρα, αρχαιολογικός πλούτος. Φιλόξενα λιμάνια, λαξεμένη πέτρα, λιθόστρωτα αρχαία μονοπάτια, δάση από βελανιδιές και μυθικές πηγές. Στα εκκλησάκια που έχουν κεντηθεί πάνω στα βράχια, σε ήπιους λόφους και στον ήλιο που δύει πίσω από το Ναό του Ποσειδώνα θα βρείτε τον πιο κοντινό σας παράδεισο.

Διαμονή

«Ανεμούσα»: Το συγκρότημα διαθέτει 8 στούντιο (μέχρι 40 τ.μ.) και 3 διαμερίσματα (μέχρι 80 τ.μ.), κυκλωμένα από γιασεμιά και τριανταφυλλιές, με μεγάλα αυτόνομα μπαλκόνια. Διεύθυνση: Οτζιάς, τηλ.: 22880-21335, 6937 648707, www.anemousa.gr, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τις καθημερινές, από 65 ευρώ Παρασκευή και Σάββατο.

«Σειρίη»: Τα πιο καλόγουστα δωμάτια στην είσοδο της πρωτεύουσας Ιουλίδας. Ξύλινες οροφές σε μελί, δροσερά χρώματα με πολλά θαλασσιά φωτιστικά σε φίνες γραμμές, διάφανες κουρτίνες, σκιερές βεράντες που καμαρώνουν το Αιγαίο από ψηλά. Διεύθυνση: τηλ.: 22880-22284, www.serie.gr , από 100 ευρώ με πρωινό.

«Hotel Βrillante»: Πολυτελή δωμάτια φτιαγμένα με μαεστρία από πέτρα, πλήρως εξοπλισμένα με κομψά έπιπλα από μασίφ καρυδιά και παλ χρώματα στους τοίχους. Όλα διαθέτουν τζάκι, καθώς το ξενοδοχείο παραμένει ανοιχτό 11 μήνες το χρόνο. Το πρωινό σερβίρεται ακόμα στον κήπο. Διεύθυνση: Κορησσία, τηλ.: 22880-22685-7, www.hotelbrillante.gr , από 80 ευρώ με πρωινό.

Φαγητό

«Γιάννης Μαρούλης»: Καταφύγιο με βασιλικούς λίγο πριν από το Βουρκάρι. Πιάτα φτιαγμένα με τη μαστοριά της κυρίας Μαργαρίτας. Καλή η τηγανιά με ξινό, μαλακό δικό τους τυρί και στραπατσάδα σε ντομάτα με αβγά από το κοτέτσι τους. Ζητήστε και τα πικάντικα ?δικής τους παραγωγής? λουκάνικα. Διεύθυνση: Βουρκάρι, τηλ.: 22880-21177, από 8 ευρώ το άτομο.

«Καρθαία»: Εδώ βασιλεύουν τα πιάτα της κατσαρόλας. Θα ξεχωρίσετε τα χοιρινά παϊδάκια με ντομάτες και αβγά, την τηγανιά του Σίμου με πιπεριές σβησμένη με κρασί, τον κρασάτο κόκορα και τις πίτες με το χειροποίητο φύλλο.

Διεύθυνση: Κάτω Μεριά, τηλ.: 22880-24280, από 14 ευρώ το άτομο.

«Χριστόφορος»: Ταβέρνα που θα συναντήσετε δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία της Ποίσσας. Θα χορτάσετε με ντοματοπιπεριές γεμιστές και μοσχαράκι κατσαρόλας. Σπεσιαλιτέ του είναι τα σμυρναίικα σουτζουκάκια με πηχτή κόκκινη σάλτσα και κύμινο. Η σχάρα του Χριστόφορου κάνει θαύματα.

Διεύθυνση: Ποίσσα, τηλ.: 22880-31308, από 15 ευρώ το άτομο.

«Indigo»: Εδώ θα δοκιμάσετε καρμπονάρα με ντόπιο λουκάνικο και μανιτάρια πλευρώτους με κουκουνάρι και ξύσμα Σαν Μιχάλη. Το ψαρονέφρι αρωματίζεται με σκόρδο, λεμόνι, κάππαρη και δεντρολίβανο. Διεύθυνση: Κορησσία, τηλ.: 22880-22870/1, από 30 ευρώ το άτομο.

Παραλίες

Ξύλα: Γαλανά πεντακάθαρα νερά, ψιλή άμμος και άγριο, άγονο τοπίο γύρω. Πάρτε μαζί σας ομπρέλα, νερό, φαγητό απαραίτητα, το βιβλίο σας ή κανένα περιοδικό.

Γιαλισκάρι: Μικρή παραλία που βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο αμφιθεατρικά χτισμένο οικισμό, με ευκάλυπτους και αρμυρίκια για ίσκιο και χαλάρωση.

Ποίσσες: Προστατευμένη παραλία από δύο επιβλητικούς ορεινούς όγκους, με ταβερνάκι, αναψυκτήριο και κάμπινγκ. Μπορείτε να μείνετε και σε κοντινά δωμάτια.

Οτζιάς: Η μεγαλύτερη της Τζιας, γύρω στα 800 μέτρα. Ιδανική για οικογενειακές βουτιές, καθώς είναι οργανωμένη και τα νερά βαθαίνουν σταδιακά. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και τα Σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο.

Τι άλλο να κάνετε

  • Βόλτα στα λιθόστρωτα ανηφορικά στενά της Ιουλίδας, ανάμεσα σε άσπρα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, όμορφα νεοκλασικά, εκκλησίες με πανοραμική θέα στη θάλασσα.
  • Να δείτε το πιο διάσημο αξιοθέατο, τον αρχαϊκό πέτρινο λιόντα, τον οποίο θα ανακαλύψετε παίρνοντας ένα μονοπάτι για περιπατητές που ξεκινάει από την Ιουλίδα.
  • Να κάνετε prive βουτιές στη μία μετά την άλλη πεντακάθαρες παραλίες στην περιοχή του Κούνδουρου.
  • Να πάρετε για το σπίτι τοπικό παστέλι, θυμαρίσιο μέλι, γλυκά κουταλιού αμπουρκούνα και τσάγαλο. Επίσης, σπαθόλαδο από τον «Αρισταίο». Διεύθυνση: Χώρα, τηλ.: 22880-21345.
  • Να αναζητήσετε στις ταβέρνες του νησιού μανιταρόπιτα και τα ντόπια, τζιώτικα λουκάνικα και να τα συνοδέψετε με «μαυρούδι», τοπικό κόκκινο κρασί.

Πώς θα πάτε
Τα πλοία για την Τζια αναχωρούν από το λιμάνι του Λαυρίου με καθημερινά δρομολόγια. Το εισιτήριο κοστίζει 8,50 ευρώ.