Μαγευτικά... οχυρά

17.09.2009
Αγαπημένοι, ονειρικοί προορισμοί. Το Ναύπλιο και η Μονεμβασιά ανήκουν στην... αριστοκρατία των weekends. Η απόφασή σου για να βρεθείς εκεί μπορεί και να προκύψει ενώ βρίσκεσαι κολλημένος στην κίνηση της Κηφισίας. Αφήνεις τα πάντα πίσω σου και αναζητάς τα παραμύθια της πέτρας, τα οποία θα βρεις φυλαγμένα και προστατευμένα εδώ και χρόνια μέσα στα κάστρα να καθρεφτίζονται στη θάλασσα.

Ααπό τη Φωτεινή Σίμου

Ναύπλιο
Aγαπημένος προορισμός του σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους, ιδιαίτερα τους ερωτευμένους. Παλιά αρχοντικά, βενετσιάνικα μπαλκόνια, φουντωτές μπουκαμβίλιες, το Μπούρτζι, βασιλικοί στις γλάστρες και το Παλαμήδι να τα προστατεύει όλα από ψηλά. Όσες φορές κι αν έρθεις στο Ναύπλιο μοιάζει σαν να είναι η πρώτη σου!

Διαμονή
«Hotel Ιππολύτη»: Δεκαεννιά δωμάτια με ξύλινα κρεβάτια, μπάνια με υδρομασάζ, plasma τηλεοράσεις και φινετσάτη διακόσμηση. Κάπως έτσι θα ήθελες να είναι το σπίτι σου. Διεύθυνση: Aριστείδου & Ηλ. Μηνιάτη 9, τηλ.: 27520-96088, www.ippoliti.gr, από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Πανσιόν Αλλοτινό»: Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο πρόσφατα ανακαινισμένο, με ροζ, κόκκινα και πράσινα δωμάτια και μια ανατολίτικη κανελί σουίτα με τεράστιο υδρομασάζ. Διεύθυνση: Βασ. Κωνσταντίνου 19, τηλ.: 27520-96150, 96151, www.allotino-pension.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Ησιόνη»: Στεγασμένο σε μια αναπαλαιωμένη κατοικία και διακοσμημένο από τους ιδιοκτήτες Νίκο και Μάγδα. Τα δωμάτια διαθέτουν ξύλινα πατώματα, παραδοσιακά έπιπλα και βασιλικά κρεβάτια. Διεύθυνση: Παπανικολάου 23, τηλ.: 27520-96482, 6973 058914, από 80-90 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

«Byron»: Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, παραδοσιακό look και λιτή διακόσμηση. Τα 18 ψηλοτάβανα δωμάτια, μοιρασμένα σε δύο κτίρια, στολίζονται με αντίκες μεταλλικά κρεβάτια και περίτεχνα χαλιά και φωτογραφίες της Παλιάς Πόλης. Διεύθυνση: Πλάτωνος 2, τηλ.: 27520-22351, από 50 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Φαγητό
«Αλαλούμ»: Προτιμήστε το για την καλή του σχάρα, που βγάζει μοναδικά ψητά, τα καλά μαγειρευτά και τα 18 διαφορετικά είδη σνίτσελ (μεταξύ των οποίων σνίτσελ στρουθοκάμηλου και λαχανικών!). Θα το βρείτε πάνω από την πλατεία του Αγίου Νικολάου. Διεύθυνση: Παπανικολάου 10, τηλ.: 27520-29883, από 12-14 ευρώ για κυρίως πιάτο και σαλάτα.

«Σαβούρας»: Οι λάτρεις της ψαροφαγίας κατευθύνονται εδώ. Δοκιμάστε γαρίδα σαγανάκι, αθερίνα και ένα από τα φρεσκότατα μεγάλα ψάρια του. Διεύθυνση: Μπουμπουλίνας 79, τηλ.: 27520-27704, από 20 ευρώ το άτομο.

«Το Αγνάντι»: Περιζήτητη η αστακομακαρονάδα του. Εξαιρετικά επίσης τα αχνιστά μύδια και τα πρωτότυπα ντολμαδάκια με τα θαλασσινά. Διεύθυνση: Ακτή Μιαούλη, τηλ.: 27520-29332, από 20 ευρώ για κυρίως και κρασί.

«Ο Ναύπλιος»: Οι ντόπιοι το ξέρουν «στου Καραμαλή». Εδώ δίνουν ραντεβού για ψαρόσουπα και αρνάκι μπογάνα (με κόκκινη σάλτσα και φρέσκο βούτυρο). Διεύθυνση: Μπουμπουλίνας & Συγγρού, τηλ.: 27520-97999, από 10 ευρώ το αρνάκι μπογάνα.

Παραλίες
Αν ο καιρός το επιτρέπει και έχετε πάρει το μαγιό σας μαζί, κάντε και καμιά βουτιά.

«Αρβανιτιά»: Μικρός όρμος με γαλαζοπράσινα νερά, λευκά βράχια και πεύκα, ιδανικός για μια γρήγορη βουτιά, αν δεν θέλετε να πάρετε αυτοκίνητο.

«Καραθώνα»: Οργανωμένη αλλά πολύ καθαρή αμμουδερή παραλία μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη. Καλή επιλογή για θαλάσσια σπορ, αλλά και για άραγμα με καφέ και τάβλι στα δύο beach bars.

«Βιβάρι»: Βότσαλο και αμμουδιά στα βορειοανατολικά του Ναυπλίου, ιδανική για όσους δεν θέλουν θορύβους και μουσικές.

«Καστράκι»: Απάνεμος όρμος δίπλα στο κάστρο της Αρχαίας Ασίνης, όπου η παραλία έχει μικρό βότσαλο, λίγες ομπρέλες και καθαρά νερά.

Τι άλλο να κάνετε
1. Να περπατήσετε στο εσωτερικό του Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, στην εξώπορτα του οποίου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

2. Να δοκιμάσετε τους λαχταριστούς λουκουμάδες με φρέσκο θυμαρίσιο μέλι στα τραπεζάκια του «Νέκταρ Αμβροσία».

3. Να ανεβείτε τα περίπου 1.000 σκαλοπάτια από την πλατεία Αρβανιτιάς στο Παλαμήδι. Η θέα από εκεί ψηλά θα είναι η μεγάλη ανταμοιβή για τον κόπο σας.

4. Να ανάψετε ένα κερί στη μικρή Παναγιά την Κεφαλαριώτισσα, που βρίσκεται σφηνωμένη μέσα στη μικρότερη από τις δύο σπηλιές στον γκρεμό πάνω από την πηγή.

5. Να κάνετε μεταμεσονύκτια κρουαζιέρα γύρω από το Μπούρτζι και τις γειτονικές ακτές με τον καπετάν Γεράσιμο (τηλ.: 27520-24908, 6942 423646).

Πώς θα πάτε
Από την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στρίβετε αριστερά στην έξοδο για Τρίπολη. Στη συνέχεια στρίβετε στην έξοδο για Ναύπλιο. Aπό Αθήνα με το ΚΤΕΛ Κηφισού (τηλ.: 210-5134588) κάθε μία ώρα (2 1/2 ώρες, τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ μετ’ επιστροφής).

Μονεμβασιά
Ενα επιβλητικό βραχονήσι που ενώνεται με τη στεριά με μια μικρή λωρίδα γης και μοιάζει έτοιμο να σαλπάρει γι’ αλλού. Περπατώντας στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια τούτης της καστροπολιτείας, προσπαθείς να προλάβεις τις λεπτομέρειες από τις ξεχωριστές εικόνες που αντικρίζεις. Σπίτια και εκκλησίες που απλώνονται μέχρι την πέτρινη πλώρη, αναρριχητικά φυτά τυλίγονται γύρω από τις θολωτές πύλες και τις αυλόπορτες, βυζαντινοί τρούλοι αστράφτουν από τις ακτίνες τους ήλιου. Η πόλη όμως παραμένει ζωντανή και αναπνέει από τους πιστούς θαυμαστές του, που ονειρεύονται ακόμα στο πέτρινο κατάστρωμά της.

Διαμονή
«Αρδάμης»: Μείνετε στο παλιό κυβερνείο του κάστρου, σε ένα κτίριο 800 ετών. Όλα τα δωμάτια με υδρομασάζ. Για ερωτευμένους ενδείκνυται το δωμάτιο του πύργου με τα 7 παράθυρα γύρω από το κρεβάτι. Τηλ.: 27320-61886, 61887 & 2710-233532, www.ardamis.gr, από 135 ευρώ το δίκλινο. Οι τιμές είναι οι ίδιες για κάθε μέρα του χρόνου και δεν περιλαμβάνουν πρωινό.

«Lazareto»: Λίγο έξω από τα τείχη του κάστρου. Το καθένα από τα 14 δωμάτια έχει το δικό του στυλ και διαθέτει βεράντα ή μικρό μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο. Το cafe-εστιατόριο του ξενοδοχείου είναι γνωστό για τα φρέσκα ψάρια, τα λαχανικά και τα ντόπια κρέατα. Τηλ.: 27320-61991-3-4, από 135 ευρώ το δίκλινο.

«Βυζαντινό»: Πέντε δίκλινα στον κεντρικό δρόμο του κάστρου. Παλαιωμένα ξύλα, σκούρα πατώματα και πολλά παράθυρα. Η reception του ξενοδοχείου είναι μέσα στο κεντρικό καλντερίμι. Τηλ.: 27320-61351, 61992, από 60-120 ευρώ με πρωινό.

«Τα κελιά»: Δώδεκα δωμάτια δίπλα στην Παναγιά τη Χρυσαφίτισσα, μπροστά στη θάλασσα, σε ένα άνοιγμα που προσφέρεται για καφέ στον ήλιο, αλλά και ποτό κάτω από τ’ αστέρια. Οι μεγάλες παρέες θα βολευτούν μια χαρά στη μεζονέτα 180 τ.μ. Τηλ.: 27320-61520, 61951, www.kellia.gr, από 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τα δύο βράδια.

Φαγητό
«Ασπασία»: Στο δρόμο προς τη Μονεμβασιά, αν ταξιδεύετε βράδυ, σταματήστε οπωσδήποτε στο γραφικό χωριουδάκι Λεήμονας. Εκεί θα βρείτε την ταβέρνα της κυρίας Ασπασίας και του κυρίου Λυκούργου, ο οποίος κάνει... θαύματα στην ψησταριά! Μαζί έχουν δημιουργήσει ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο, όπου μπορείτε να απολαύσετε καταπληκτικά ψητά από ολόφρεσκο ντόπιο κρέας, αλλά και βιολογικά φασολάκια και φρέσκα χόρτα από τον κήπο τους. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα σαΐτια (μικρές χορτόπιτες με λεπτό φύλλο που τηγανίζονται). Τηλ.: 27350-22957, από 12 ευρώ το άτομο.

«Ματούλα»: Η πιο γνωστή ταβέρνα του κάστρου. Στην ταράτσα της θα δοκιμάσετε τρίγωνα τυροπιτάκια με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χοιρινό κρασάτο με χυμό και φλούδα από πορτοκάλι, κοτόπουλο με χυλοπίτες και πολλά μαγειρευτά. Τηλ.: 27320-61660, από 25 ευρώ το άτομο με κρασί.

«Votsalo»: Μπροστά στη θάλασσα και με θέα το βράχο του κάστρου ο κύριος Κυριάκος και η κυρία Σταυρούλα μαγειρεύουν για τους πελάτες τους με τα πιο αγνά υλικά: λάδι από τις ελιές τους, χειροποίητες πατάτες τηγανητές, φύλλα ανοιγμένα στο χέρι και ψάρι μόνο όταν υπάρχει φρέσκο. Τηλ.: 27320-61486, από 12 έως 20 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε
1. Να αγοράσετε τα πιο μυρωδάτα αμυγδαλωτά που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

2. Να αγοράσετε βοτάνια, μπαχαρικά και ντόπια κρασιά από τις «Λίξες».

3. Να πιείτε τον πρώτο καφέ της ημέρας στη βεράντα στο «Ενετικό», με θέα το βαθυγάλανο Μυρτώο πέλαγος.

4. Να παρατηρήσετε τους θρόνους του Ανδρόνικου και της Θεοδώρας μέσα στην Εκκλησία του Ελκώμενου.

5. Να ανηφορίσετε στο κάστρο μέχρι την κορυφή.

Πώς θα πάτε
Οδικώς μέσω της εθνικής οδού Τρίπολης-Σπάρτης, διανύοντας 322 χλμ. Με ΚΤΕΛ από τον Κηφισό (τιμή εισιτηρίου: 47 ευρώ μετ’ επιστροφής).