Λευτέρης Ράλλης: "Άλλαξα επίθετο για χάρη του Στάθη"

08.06.2007
Συναντηθήκαμε σε ένα cafe της πλατείας Εξαρχείων. Ο Λευτέρης Αγγελόπουλος, μικρότερος αδελφός του Μανόλη Αγγελόπουλου, έκανε καριέρα ως Λευτέρης Ράλλης. Σήμερα, έχοντας ανάγκη από δουλειά και στέγη, θέλει να κάνει μια καινούργια αρχή στο τραγούδι επαναφέροντας το ιστορικό του επώνυμο.

Από τη Στέλλα Γεωργίου

Πώς ήταν οι σχέσεις σου με τον Μανόλη Αγγελόπουλο;

«Ανάμεσα σε δύο αδέλφια πάντα ο μεγαλύτερος ζηλεύει λίγο το μικρότερο. Ήταν, όμως, κάτι που δεν κρατούσε πολύ. Ο Μανόλης με αγαπούσε, όπως τον αγαπούσα κι εγώ. Ήταν η ψυχή μου ο Μανόλης και αυτός με βοήθησε στο χώρο.

Τότε τα μεγάλα ονόματα ήταν ο Καζαντζίδης και ο Αγγελόπουλος. Εγώ ήμουν μικρός κι έπαιζα ντραμς σε συγκροτήματα. Το μεροκάματο, όμως, ήταν μικρό κι έτσι με πήρε ο Μανόλης μαζί του στο ?Κανόνι? της εθνικής οδού, μαζί με την Άντζελα Δημητρίου, που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα. Εκείνο το μαγαζί το είχε ο Ζηνόπουλος, πατέρας της Πέγκυς Ζήνα ? πολύ καλός επιχειρηματίας και άνθρωπος. Εκείνη λοιπόν ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα. Να μην ξεχνάμε ότι ο Αγγελόπουλος ήταν ο τραγουδιστής που κατέβασε τον κόσμο στην πίστα και ο πρώτος που ντύθηκε με γραβάτες και λευκά κοστούμια. Ήταν ο Έλβις Πρίσλεϊ της Ελλάδας!».

Ξεκίνησες ως Αγγελόπουλος. Τι έγινε και άλλαξες το επώνυμό σου σε Ράλλης;

«Ο Μανόλης ήθελε τότε να προωθήσει τα παιδιά του, τον Ηλία και τον Στάθη, ο οποίος ετοιμαζόταν να ξεκινήσει. Ράλλη με βάφτισε ο Μπάμπης ο Μπακάλης, ο μεγάλος συνθέτης, και αυτό γιατί μου άρεσε να οδηγώ γρήγορα και το συνδύασε με τους αγώνες ταχύτητας».

Σε ενόχλησε αυτή η υποχώρηση;

«Στην αρχή δεν με πείραξε. Εξάλλου, δεν ήθελα να είμαι στη σκιά του αδελφού μου, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου. Φυσικά, αν κράταγα το Αγγελόπουλος, θα είχα άλλη εξέλιξη, αλλά επειδή επρόκειτο για την καριέρα του Στάθη, δεν το σκέφτηκα καν. Μπορεί και ο ίδιος να μη γνωρίζει τι ακριβώς έγινε τότε».

Ο Στάθης πίκρανε τον Αγγελόπουλο
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Στάθη σήμερα;

«Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν ακόμα και τους συγγενείς τους όταν έχουν κάνει λάθη, για να μη ?σπιλώσουν? το δικό τους όνομα. Κι εγώ υπήρξε μια εποχή που έκανα πολλά. Ανήκω, λοιπόν, σ’ αυτή την κατηγορία. Ο Στάθης φοβήθηκε τα αρνητικά σχόλια και με απέφυγε, για να μη χαλάσει την εικόνα του. Δεν τον αδικώ γι’ αυτό όμως. Το λάθος που έκανε ο Στάθης ήταν ότι δυσαρέστησε κάποιους μεγάλους καλλιτέχνες. Ήταν άμαθος και καλομαθημένος από την οικογένειά του και δεν χειρίστηκε κατά τη γνώμη μου σωστά κάποιες καταστάσεις. Έτσι, πίκρανε και τον πατέρα του, που του είχε μεγάλη αδυναμία. Από όσα μου έλεγε ο Μανόλης, τον πλησίαζε μόνο για όφελος».

Κι εσύ κατηγορήθηκες από την οικογένειά σου για κάτι παρόμοιο?

«Ναι, με κατηγόρησαν ότι τους έφαγα λεφτά. Ήταν ένα οικογενειακό θέμα που μεγεθύνθηκε από τα κανάλια. Κοίταξε, πάντα ο Μανόλης έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου: ?Τα λεφτά που δουλεύετε θα έρχονται όλα σ’ εμένα?. Και πράγματι, εγώ δεν έχω πάρει ούτε ένα μεροκάματο από τον αδελφό μου. Μου έδινε όσα του ζητούσα, αλλά δικά μου λεφτά ποτέ. Ήταν θέμα νοοτροπίας. Ήξερα ότι του αδελφού μου τα λεφτά ήταν και δικά μου, όπως και τα δικά μου δικά του».

Εγώ βοήθησα τον Σφακιανάκη στην καριέρα του
Πόσο καιρό λείπεις από τον καλλιτεχνικό χώρο;

«Λείπω πολλά χρόνια, επειδή εγώ τράβηξα λάθος δρόμους. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από ανθρώπους μέσα κι έξω από το χώρο, γιατί τους πίκρανα και ίσως διέψευσα τις προσδοκίες τους. Την αξία μου την είχαν παραδεχτεί πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες. Είμαι καλός μουσικός, τραγουδάω πολλά είδη τραγουδιών και γράφω καλούς στίχους. Θαυμάζω τη Λίνα Νικολακοπούλου και θα ήθελα πολύ να τραγουδήσω στίχους της».

Από ποιον καλλιτέχνη θα ζητούσες βοήθεια;

«Από ένα φίλο που κάποτε βοήθησα στην καριέρα του. Είναι έξυπνος τραγουδιστής κι έκανε το μεγάλο ?μπαμ?. Όταν τον βοήθησα, ήταν d.j. στην Κω. Είναι ο Νότης ο Σφακιανάκης, που τον αγαπώ ιδιαίτερα. Θα τον παρακαλούσα να μου δώσει μια ευκαιρία στο καινούργιο του σχήμα, για να ξανασταθώ στα πόδια μου. Είχα πάει κάποτε να τον βρω, αλλά ήμουν παραμελημένος και εξωτερικά και εσωτερικά. Του δίνω χίλια δίκια που δεν με βοήθησε τότε. Ήταν δίκαιος! Όμως, ξέρει την αξία μου. Κάποτε μου μετέφερε ο Παϊτέρης πως του εξομολογήθηκε ο Νότης ότι ?αν δεν υπήρχε Ράλλης, δεν θα υπήρχε Σφακιανάκης?. Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει αυτό. Ο Νότης έχει μεγάλη αξία από μόνος του. Και θα ήθελα να δουλέψω ξανά ως Αγγελόπουλος. Ο Στάθης δεν προχώρησε και είναι κρίμα να σβήσει το όνομα που έχει αφήσει ιστορία στο τραγούδι».

Γιατί θα πρέπει να σε εμπιστευτεί κάποιος και να σε βοηθήσει;

«Γιατί είμαι καλά στην υγεία μου, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι θα τα καταφέρω και πιστεύω και στον Θεό. Θα προσπαθήσω πολύ, έστω και χωρίς βοήθεια. Ίσως ήρθε η ώρα να απαντήσω και σε έναν τίτλο καθημερινής εφημερίδας, που έγραψε για μένα κάποτε: ?Απ’ τα σαλόνια, στα? κασόνια?. Τότε δεν ήμουν έτοιμος. Έχω περάσει από μεγάλο πρόβλημα και θέλω να πω στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε το ?ταξίδι?: ?ΠΑΙΔΙΑ, ΣΩΘΕΙΤΕ?. Η ζωή είναι τόσο όμορφη, που πρέπει να τη χαιρόμαστε κάθε στιγμή, όπως μας αξίζει».