Αλκοόλ & celebrities: Μια σχέση εξάρτησης

14.09.2010
Δεκάδες σταρ του Χόλιγουντ είναι άμεσα εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί έχουν καταφύγει σε κέντρα αποτοξίνωσης, ενώ για άλλους αυτή η κακή συνήθεια στάθηκε μοιραία... Όσο για το φωτογραφικό φακό, υπάρχουν πολλά ενσταντανέ στα οποία έχει «συλλάβει» διάσημους καλλιτέχνες σε άσχημες στιγμές που δεν ήθελαν ποτέ να δουν το φως της δημοσιότητας.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Η περίπτωση της ηθοποιού Λίντσεϊ Λόχαν, που σε ηλικία μόλις 23 ετών συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένη και όπως αποδείχθηκε είναι άμεσα εξαρτημένη από το αλκοόλ, δεν είναι η μοναδική... Όμως, όπως είναι φυσικό, δύσκολα κάποιος παραδέχεται αυτό το καταστροφικό πάθος του και ο Μπρους Γουίλις είναι από τους λίγους που τόλμησε και μίλησε δημόσια για το πρόβλημα που τον απασχολεί.

Σαν τριαντάφυλλο!
Η Εντίθ Πιάφ επίκαιρη όσο ποτέ. Στα τέλη του 1945 ένα τραγούδι που έγραψε έγινε τεράστια επιτυχία. Το «La Vie en Rose» είναι το πιο διάσημο ίσως από τα δεκάδες τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε. Η ευαίσθητη ψυχή της αναζητούσε στηρίγματα που έβρισκε στη μορφίνη, την οποία έπαιρνε για θεραπευτικούς λόγους έπειτα από δύο δυστυχήματα, και στο αλκοόλ. Στις 11 Οκτωβρίου 1963 «έφυγε» σε ηλικία μόλις 48 χρόνων. Η ζωή της θρυλικής σταρ έγινε θέμα μιας μοναδικής μουσικοθεατρικής παράστασης που κατέκτησε το Παρίσι και ολόκληρο τον κόσμο.

Αλόγιστη χρήση
Η Ελεανόρα Φάγκαν, που γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1915, έγινε πασίγνωστη ως Μπίλι Χόλιντεϊ. Προσέφερε στην τζαζ ιδιαίτερες στιγμές δόξας μέσα από ανεπανάληπτες ερμηνείες. Η τελευταία της παράσταση στη Νέα Υόρκη δόθηκε στις 25 Μαΐου 1959, λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή, από αλόγιστη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, στις 17 Ιουλίου 1959. Μάλιστα, έφτασε στο τραγικό σημείο να συλληφθεί για κατοχή ηρωίνης ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο, όπου είχε καταφύγει έπειτα από δική της πρωτοβουλία για θεραπεία.

Δεν ξύπνησε ποτέ
Ο ρόκερ Κιθ Μουν έγινε πασίγνωστος στο χώρο της μουσικής ως ντράμερ των Who. Παράλληλα, όμως, η φήμη του εξαπλώθηκε και για τις καταστροφές που προκαλούσε όχι μόνο επί σκηνής αλλά και στα δωμάτια των χλιδάτων ξενοδοχείων όπου διέμενε κατά καιρούς είτε μόνος του είτε με το συγκρότημα. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1978 κι ενώ είχε επιστρέψει από διασκέδαση με την αγαπημένη του, πήρε την απόφαση να πάρει μερικά υπνωτικά για να κοιμηθεί. Δεν ξύπνησε όμως ποτέ. Ως επίσημη αιτία θανάτου του ανακοινώθηκε η υπερβολική κατανάλωση χαπιών. Να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα που έπαιρνε περιλαμβάνονταν στη θεραπεία που ακολουθούσε για να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ.

Ήθελε να πιει... όλο το Βόσπορο
Οι αταξίες του πάρα πολλές! Ο Έλβις Πρίσλεϊ πρόλαβε στη ζωή του και ήπιε απίστευτα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ο βασιλιάς του ροκ είχε «οικογενειακή σχέση» με το αλκοόλ, αφού είδε την αγαπημένη του μητέρα να αποχαιρετά το 1959 τα εγκόσμια από υπερβολική κατανάλωση. Ατελείωτα κοκτέιλ από βαρβιτουρικά και αλκοόλ βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, μέχρι που έχασε τη ζωή του στο παλάτι του στις 16 Αυγούστου 1977.

Πάνω απ’ όλα το ποτό!
Ήταν 22 Νοεμβρίου 1997 λίγο πριν απο τις 11 το πρωί. Η υπηρεσία δωματίου έμεινε έκπληκτη αντικρίζοντας ένα θλιβερό θέαμα. O σταρ της διεθνούς μουσικής σκηνής Μάικλ Χάτσενς βρισκόταν πνιγμένος από μια δερμάτινη ζώνη, που ήταν δεμένη σε ένα φωτιστικό της πανάκριβης σουίτας του. Η αυτοκτονία του δεν οφειλόταν όμως μόνο σε αυτό αλλά και σε «ποικιλία» από μπίρες, σαμπάνιες, βότκα, κοκαΐνη και αντικαταθλιπτικά.

Η Πόλα Γέιτς, που αποτελούσε την επίσημη ερωτική του σύντροφο, με το που πληροφορήθηκε το χαμό του άφησε πολλά υπονοούμενα περί δολοφονίας του αγαπημένου της. Το Σεπτέμβριο του 2000 η είδηση της δικής της αυτοκτονίας δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στη σοουμπίζ. Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας, βρέθηκαν δίπλα της βότκα και δεκάδες παυσίπονα.

Ο... αλκοολικός κόσμος της σοουμπίζ
Ο σταρ της ροκ μουσικής Άλις Κούπερ πέρασε πολλές ημέρες της ζωής του μεθυσμένος και έκανε απίστευτες προσπάθειες να απεξαρτηθεί.

Όπως και ο κορυφαίος κιθαρίστας Έρικ Κλάπτον, που έζησε περιόδους, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, που δεν ήξερε τι και πόσο έπινε!

Μια σύγχρονη σταρ της ροκ μουσικής, τώρα, η Έιμι Γουαϊνχάουζ φροντίζει και αμαυρώνει συχνά τη δημόσια εικόνα της εξαιτίας της εξάρτησής της από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Ένα διαρκές παιχνίδι με την απεξάρτηση ήταν και η ζωή του Χιθ Λέτζερ. Ο πολυσυζητημένος ηθοποιός έπειτα από τη μακρά περίοδο χρήσης μαριχουάνας και κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ είχε δοκιμάσει να αλλάξει τις συνήθειές του. Τελικά, έχασε τη μάχη το απόγευμα της 22ας Ιανουαρίου 2008.

Κραυγαλέα είναι η περίπτωση της Αν Νικόλ Σμιθ. Έφτασε στο χειρότερο σημείο μετά τα επώδυνα φλερτ με το αλκοόλ. Ένα μάλιστα από αυτά της κόστισε και μια σύλληψη στο Χιούστον, καθώς οδηγούσε μεθυσμένη. Έχασε τη ζωή της άδοξα σε μια χρονική στιγμή που προσπαθούσε να την αλλάξει και να μπει επιτέλους στον... ίσιο δρόμο.

Σοβαρός, μετρημένος, ευγενικός και συνεπής σε όλες τις συνεργασίες του, ο Μελ Γκίμπσον, ένας ηθοποιός με φανατικό κοινό και με καθολική σχεδόν αποδοχή από τον κινηματογραφικό κόσμο, ήταν υπόδειγμα προς μίμηση για όλα τα αρσενικά στο στερέωμα των σταρ σε ό,τι αφορούσε τα προσωπικά και οικογενειακά του ζητήματα. Κι εκείνος όμως έχει τα μελανά σημεία του. Τα προβλήματα του αλκοόλ ήταν γερό πλήγμα τόσο για την οικογενειακή του γαλήνη αλλά και για το προφίλ του ως ηθοποιού. Χρειάστηκε να κλειστεί σε κέντρα αποτοξίνωσης και να παρακολουθήσει θεραπευτικές συνεδρίες, για να μπορέσει να το ξεπεράσει, χωρίς όμως ποτέ να ξεφύγει μια για πάντα!

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αλκοολικού αστέρα του Χόλιγουντ όμως ακούει στο όνομα Ντέιβιντ Χάσελχοφ. Η εξάρτησή του από το αλκοόλ είναι γνωστή από καιρό και του έχει γίνει πλέον ρουτίνα να μπαινοβγαίνει σε κλινικές αποτοξίνωσης. Το πρόβλημά του αυτό έχει επηρεάσει και την κόρη του, που έφτασε στο σημείο να αυτοτραυματιστεί βλέποντας τον πατέρα της σε βίντεο που κυκλοφόρησε να είναι τύφλα στο μεθύσι!

Από την άλλη, το πάθος αυτό του πάλαι ποτέ «Ιππότη της ασφάλτου» είχε αρνητικές συνέπειες και στην καριέρα του, αφού τον έδιωξαν από την κριτική επιτροπή του talent show «Αμερική, έχεις ταλέντο», όπου λέγεται ότι πήγαινε μεθυσμένος.