Η «Τράπεζα των θεών»

06.08.2007
Κοιτάζοντας το χάρτη, νομίζεις πως βλέπεις μια πεταλούδα να φτερουγίζει στο Αιγαίο! Κι όμως, δεν είναι πεταλούδα, αν κι έχει τη χάρη και την ομορφιά της, αλλά η Αστυπάλαια. Παρόλο που δεν είναι τόσο φημισμένη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, η Αστυπάλαια είναι από τα νησιά εκείνα που σε σαγηνεύουν.

Κοιτάζοντας το χάρτη, νομίζεις πως βλέπεις μια πεταλούδα να φτερουγίζει στο Αιγαίο! Κι όμως, δεν είναι πεταλούδα, αν κι έχει τη χάρη και την ομορφιά της, αλλά η Αστυπάλαια. Παρόλο που δεν είναι τόσο φημισμένη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, η Αστυπάλαια είναι από τα νησιά εκείνα που σε σαγηνεύουν. Οι αρχαίοι την αποκαλούσαν «Τράπεζα των Θεών», για τα πολλά μυροβόλα λουλούδια της και για τους πλούσιους καρπούς της. Έχει όμως και αυτή τα κλασικά προβλήματα των νησιών της λεγόμενης «άγονης γραμμής». «Μπορεί το πρόβλημα της σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά να έχει βελτιωθεί, ωστόσο δεν έχει επιλυθεί εντελώς», όπως μας είπε ο δήμαρχος του νησιού Πανορμίτης Κονταράτος, ο οποίος γνωρίζει ότι ο τόπος του είναι ελκυστικός για τους επισκέπτες, όχι όμως και για τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι στρέφουν ουσιαστικά το βλέμμα τους προς το νησί μόνο τους θερινούς μήνες. «Στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και η εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορεί να δώσει το νησί μας, δίχως όμως να πιεστεί ο τόπος μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος, που, πέραν όλων των άλλων, επιδιώκει να αναδείξει και το παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικό εύρημα της Αστυπάλαιας. «Έχει βρεθεί το μοναδικό νεκροταφείο βρεφών, ηλικίας 2750 ετών. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μουσειακό χώρο, αλλά και ένα ερευνητικό κέντρο για να προβάλλουμε αυτά τα ευρήματα. Χρειάζεται, ωστόσο, η συνδρομή και της πολιτείας σ' αυτό»

Ο επισκέπτης, βέβαια, έχει πολλά να δει στο νησί: τη Χώρα με τα πανέμορφα ασβεστωμένα σπίτια και το βενετσιάνικο κάστρο, τους ανεμόμυλους του νησιού, αλλά και να επισκεφτεί τα σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας πρωτοχριστιανικά λουτρά του Ταλλαρά στη Μαλτέζα.

Επώνυμοι φίλοι
Η ομορφιά της Αστυπάλαιας έχει «μαγέψει» αρκετούς επωνύμους. Από τους πλέον τακτικούς είναι ο πρίγκιπας της Αγγλίας Κάρολος, που κολυμπάει στα νερά του νησιού παρέα με την Καμίλα, ενώ το νησί έχει φιλοξενήσει και τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε βρεθεί παλιότερα στο νησί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Πού θα κολυμπήσετε
Καταγάλανα νερά και δαντελωτές παραλίες περιστοιχίζουν το νησί. Στον Πέρα Γιαλό, στο Λιβάδι, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στις Βάτσες, στα Καμινάκια, στον Άγιο Γιάννη, στον Πάνορμο, στην Παχιά Άμμο, στη Μαλτεζάνα, στη Σχοινόντα, στα Τρία Μαρμάρια και στο Βαθύ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο, ενώ με καϊκια μπορούν να βρεθούν σε ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.

Πώς θα πάτε
Η μετάβαση στην Αστυπάλαια γίνεται με πλοίο από τον Πειραιά, είτε με την απευθείας σύνδεση (διάρκειας περίπου 8 ωρών) είτε με τα πλοία που «πιάνουν» Πάρο, Νάξο (αυξάνοντας και τη διάρκεια του ταξιδιού). Συνδέεται επίσης με άλλα νησιά της Δωδεκανήσου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Σύμη, Τήλος κ.ά.), ενώ υπάρχει και αεροπορική σύνδεση, με πτήση που διαρκεί περίπου 1 ώρα.