Το Κάπρι της Ελλάδας!

08.08.2007
Η μικρή απόσταση από την Αθήνα μόλις 2 ώρες χρειάζονται για να φτάσει κανείς στο νησί έχει καταστήσει τις Σπέτσες έναν από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων τουριστών, αλλά και αρκετών VIPs απ όλα τα μέρη του κόσμου.

Η μικρή απόσταση από την Αθήνα μόλις 2 ώρες χρειάζονται για να φτάσει κανείς στο νησί έχει καταστήσει τις Σπέτσες έναν από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων τουριστών, αλλά και αρκετών VIPs απ όλα τα μέρη του κόσμου. Νησί πολυφωτογραφημένο, κάτι που ίσως οφείλεται στο ότι δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και μοναδικό μέσο μεταφοράς είναι οι παραδοσιακές άμαξες και τα μοτοποδήλατα! Υπάρχουν, βέβαια, κι ένα λεωφορείο που διανύει το καλοκαίρι τα περίπου 25 χιλιόμετρα της περιμέτρου του νησιού ή, για όσους το επιθυμούν, πολλά καϊκια, που εκτελούν χρέη ταξί!

Το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, την πολυσήμαντη Ιστορία και την ιδιαίτερη κουλτούρα, είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η δοξασμένη πατρίδα της Μπουμπουλίνας έχει να επιδείξει λαμπρή ιστορική διαδρομή και προσφορά στην Επανάσταση του 1821, ενώ γνώρισε οικονομική άνθηση και ευημερία, οι οποίες αποτυπώνονται στ αρχοντικά των καπεταναίων, που αποτελούν στολίδια του νησιού με στέγες με κόκκινα κεραμίδια, στριφογυριστά καλντερίμια και αυλές γεμάτες ευωδιαστά λουλούδια. Οι Σπέτσες είναι το ιδανικό νησί για εκείνους στους οποίους αρέσει το περπάτημα. Περιδιαβαίνοντας τα δρομάκια ή τα μονοπάτια του, θα θαυμάσετε τα αρκετά αξιοθέατα που υπάρχουν και, αν κουραστείτε, μπορείτε να κατηφορίσετε προς τον παραλιακό δρόμο και με το λεωφορείο να πάτε στην επόμενη στάση. Μπορείτε, βέβαια, να νοικιάσετε και ποδήλατο ή μηχανάκι για να απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού και να προσεγγίσετε τις εντυπωσιακές του παραλίες.

Πόρτο Χέλι - Ερμιόνη
Αντικριστά των Σπετσών, στην περιοχή της Ερμιονίδας, βρίσκονται το Πόρτο Χέλι και η Κόστα. Χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας πόλης, το Πόρτο Χέλι σου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχεις πολλά να κάνεις, αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις πως ο χρόνος δεν σου φτάνει για να το απολαύσεις! Είναι ένας μικρός παράδεισος, χτισμένος σε κλειστό απάνεμο όρμο με φυσικό λιμάνι, που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει το μπάνιο του, καλό φαγητό και να ξεκουραστεί.

Τι θα δείτε
Τι να πρωτοδεί κανείς στις Σπέτσες... Η ιστορική πλατεία της Ντάπιας με τα κανόνια της Επανάστασης, τόπος συγκέντρωσης στο παρελθόν των ηγετών του μεγάλου ξεσηκωμού του 1821, είναι φυσικά ένα από τα σημεία όπου πρέπει να βρεθείτε. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπίτι της Μπουμπουλίνας, με τα προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας, αλλά και το παραδοσιακό διατηρητέο κτίριο του δημαρχείου. Το Ρολόι κοντά στο λιμάνι χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, ενώ στο ψηλότερο σημείο της πόλης θα δείτε την εκκλησία της Αγ. Τριάδας, έργο του 1793! Στους Αγ. Αναργύρους τη Σπηλιά του Μπεκίρι, καταφύγιο των πρωταγωνιστών του 1821, ενώ αξίζει και ένα πέρασμα από το Μουσείο των Σπετσών, με κειμήλια της Επανάστασης και αυθεντικές επιστολές των Θ. Κολοκοτρώνη και Αθ. Διάκου, αλλά και από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου, όπου δόθηκε ο όρκος της Επανάστασης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη γιορτάζεται η ναυμαχία της Αρμάτας με το κάψιμο του καραβιού, γεγονός που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Πού θα κολυμπήσετε
Δεκάδες είναι οι παραλίες που θα βρει ο επισκέπτης στις Σπέτσες, άλλες με άμμο και άλλες με βότσαλα. Η πρόσβαση σ' αυτές γίνεται είτε με τα πόδια είτε με μηχανάκι και ποδήλατο ή με καϊκι. Δίπλα στο λιμάνι είναι η αμμουδιά του Αγίου Μάμμα, ενώ προς το παλιό λιμάνι η βοτσαλωτή του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά η κοσμική της Αγίας Μαρίνας και στη συνέχεια η παραλία Κουζουνός, με άμμο και βότσαλα, ενώ ακολουθεί μια καταπράσινη οργανωμένη παραλία, η Ξυλοκέριζα. Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια, θα βρείτε τις παραλίες των Αγ. Αναργύρων και της Αγ. Παρασκευής. Το πράσινο εδώ αγγίζει την ακτή και δημιουργεί μια εικόνα εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Στη βορειοδυτική άκρη του νησιού μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στην παραλία της Ζωγεριάς και να αφεθεί στη γαλήνη που προκαλεί το πράσινο των πεύκων και το γαλαζοπράσινο της θάλασσας, ενώ στην ίδια πλευρά και στις παραλίες της Αναργυρείου Σχολής, της Βρέλλας και του Λιγονερίου μπορεί κανείς να απολαύσει τη σκιά που προσφέρει το δασάκι πριν από την ακτή. Στο Πόρτο Χέλι μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του χωριού, αλλά και στις παραλίες Λιμανάκια, Κόστα, Χινίτσα, Βερβερόντα και Κορακιά. Υπάρχουν επίσης πολλοί απομονωμένοι κολπίσκοι, στους οποίους η πρόσβαση είναι εύκολη με βάρκες, ενώ έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε θαλάσσιο σκι, wind surfing, jet ski, καταδύσεις και άλλα θαλάσσια σπορ.

Επώνυμοι φίλοι
Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι, καθώς και οι γύρω περιοχές, έχουν γίνει οι αγαπημένοι προορισμοί αρκετών Ελλήνων και ξένων VIPs. Στην οικογένεια Νιάρχου ανήκει η Σπετσοπούλα, οι οικογένειες Λιβανού έχουν σπίτια στον Αγ. Αιμιλιανό και στο Νησί στην Κοιλάδα, ενώ το Κρανίδι στην Ερμιόνη είναι ο τόπος καταγωγής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Στις Σπέτσες έχει αποκτήσει κατοικία και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, καθώς και ο πρόεδρος του ομίλου ΑΝΤ1 Μίνωας Κυριακού, αλλά και οι οικογένειες Κόβα και Βαγιωνή.

Πού θα μείνετε
Τόσο στις Σπέτσες όσο και στο Πόρτο Χέλι υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που καλύπτουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, αλλά και πιο οικονομικές λύσεις. Το «Spetses Ηotel» είναι μια πολύ καλή επιλογή για το νησί των Σπετσών, όπως επίσης και η «Αρμάτα» με το τυπικό νησιώτικο στυλ αλλα και η «Villa Christina», ένα παραδοσιακό νησιώτικο ξενοδοχείο. Στο Πόρτο Χέλι ξεχωρίζουν τα συγκροτήματα «ΑΚS Porto Ηeli» και «Ηinitsa Βay» δίπλα στη θάλασσα και με όλες τις ανέσεις.

Πού θα φάτε
Ο ουρανίσκος σας θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τις γευστικές απολαύσεις σε Σπέτσες και Πόρτο Χέλι, καθώς υπάρχουν πολλά και καλά εστιατόρια και ταβέρνες. Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάστε ψάρι αλά σπετσιώτα στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας στην «Εξέδρα» και στον «Κοσκινά» στις Σπέτσες, φρέσκο ψάρι στον «Πάτραλη» κοντά στις σχολές, ενώ στο Πόρτο Χέλι καταπληκτικές κρέπες στο «Fresh», μεζεδάκια στο «Εν Πλω» και φρέσκο ψάρι πάνω στο κύμα στη Χινίτσα.

Πώς θα πάτε
Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία για τις Σπέτσες. Το ταξίδι διαρκεί 3,5-4 ώρες, ενώ υπάρχει και η επιλογή των ιπτάμενων δελφινιών με τη διάρκεια του ταξιδιού να μειώνεται στις 2-2,5 ώρες. Εκτός, πάντως, από τη θαλάσσια σύνδεση, υπάρχει και η επιλογή της οδικής μετάβασης. Φτάνοντας ως την Κόστα, στη χερσόνησο της Ερμιονίδας, και από εκεί με φεριμπότ, θαλάσσιο ταξί ή καϊκι βρίσκεστε σε λίγα μόλις λεπτά στις Σπέτσες. Και στο Πόρτο Χέλι η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε οδικώς από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου είτε με τα ιπτάμενα δελφίνια και τα πλοία που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά.