Τα στέκια της εξουσίας

01.12.2009
Κυριακή μεσημέρι τα καφέ του Κολωνακίου σφύζουν από ζωή αλλά και από πολιτικές συζητήσεις. Όχι μόνο από απλούς θαμώνες, αλλά και από βουλευτές, που συναντιούνται στα αγαπημένα τους στέκια. Η εξουσία άλλωστε λατρεύει τους συμβολισμούς.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Κυριακή μεσημέρι τα καφέ του Κολωνακίου σφύζουν από ζωή αλλά και από πολιτικές συζητήσεις. Όχι μόνο από απλούς θαμώνες, αλλά και από βουλευτές, που συναντιούνται στα αγαπημένα τους στέκια. Η εξουσία άλλωστε λατρεύει τους συμβολισμούς. Κάποτε οι συναντήσεις γίνονταν στον «Brazilian» και στο «Zonar’s», τώρα πια έχουν μετατοπιστεί εκεί που πίνουν τον καφέ τους δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, κοσμικοί αλλά και καλλιτέχνες, στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας και στα πέριξ της Βουκουρεστίου. Μάλιστα, στο «Da Capo» οι πολιτικοί συντάκτες βγάζουν σαφώς περισσότερες ειδήσεις απ’ ό,τι στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου. Και όχι μόνο... «In» εστιατόρια στo Ψυχικό, διάσημες ταβέρνες στην Κηφισιά αλλά και μεγάλες πίστες έχουν την τιμητική τους.

Προτιμούν τις κρητικές γεύσεις
Ο λόγος για το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη αλλά και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρώην υπουργός Υγείας, εκτός από τα κολωνακιώτικα στέκια της πλατείας, γευματίζει συχνά στο «Αλάτσι», ενώ ο πρώην υπουργός Μεταφορών επιλέγει γνωστή κρητική ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής, που είναι ξακουστή για τα σαλιγκάρια της.

Ψάρι και finger food
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι λάτρης του finger food. Οπαδός του healthy life, τρώει πιο συχνά ψάρι απ’ ό,τι κρέας. Αγαπημένη του ψαροταβέρνα είναι η «Σμαράγδα» στην Πεύκη. Φημίζεται για το φρέσκο ψάρι που σερβίρει και μη σας φανεί περίεργο αν τον πετύχετε εκεί μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Στον πρωθυπουργό αλλά και στη σύζυγό του Άντα αρέσει και το ωμό ψάρι. Έτσι, όταν θελήσουν να φάνε σούσι, προτιμούν συνήθως το «Nobou», στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Όταν, πάλι, αποφασίσουν να απολαύσουν κρέας, προτιμούν το διάσημο για τα παϊδάκια του «Τηλέμαχο» στην Κηφισιά. Ο Γιώργος Παπανδρέου στο παρελθόν έχει επισκεφθεί και κάποια νυχτερινά κέντρα. Το «Αθηνών Αρένα», στο οποίο τραγουδούσε ο Αντώνης Ρέμος, έπειτα από επιθυμία της κόρης του Μαργαρίτας, αλλά και το ρεμπετάδικο «Το περιβόλι τ’ ουρανού».

Λάτρης των bistro και του καλού κρέατος
Η πρόσφατη επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού στο «18» της οδού Σουηδίας δεν ξάφνιασε κανέναν. Ο Κώστας Καραμανλής πριν μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούσε τακτικές εξόδους σε bistro και μπαράκια της Θεσσαλονίκης αλλά και διάσημες ταβέρνες. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί πλέον να επισκέπτεται τακτικότερα τις αγαπημένες του ταβέρνες στη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, τον «Μπαϊρακτάρη» στο Μοναστηράκι αλλά και γνωστό meat restaurant της οδού Πλουτάρχου, όπου απολαμβάνει το αγαπημένο του αγριογούρουνο. Πριν αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής έκανε και κάποιες επιλεκτικές εξόδους σε νυχτερινά κέντρα. Λέγεται πως αγαπημένη του τραγουδίστρια είναι η Τζένη Βάνου, την οποία είχε δει στα νυχτερινά κέντρα όπου εμφανιζόταν την πρώτη περίοδο της γνωριμίας του με τη Νατάσσα Καραμανλή.

Ποικιλία γεύσεων
Ποικίλες γευστικές συνήθειες έχει η υποψήφια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο το μεσημέρι, θα γευματίσει στη «Βιβλιοθήκη» στο Κολωνάκι αλλά και στο «Βυζαντινό» του «Hilton». Αντίθετα, το βράδυ προτιμά μαζί με το σύζυγό της, Ισίδωρο Κούβελο, τα σπιτικά μεζεδάκια και το καλό κρασί του «Καραβίτη» στο Παγκράτι, τις γκουρμέ γαλλικές γεύσεις του «L’ Abreuvoir» στη Δεξαμενή, τα ψητά στην «ταβέρνα του Ηλία» στην οδό Στασινού, αλλά και την κρητική κουζίνα στο «Αλάτσι» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. Όταν βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της στο νομό Χανίων, συνηθίζει να επισκέπτεται το διάσημο για τις γεύσεις του «Μύλο του κερατά».

Θαμώνας των βορείων προαστίων
Γνωστά στέκια των βορείων προαστίων προτιμά για φιλικά γεύματα και δείπνα ο διεκδικητής της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Στην «Κατσαρίνα» και στον «Βασίλη» για κρεατικά, στο «Saloumaio» της Κηφισιάς και στο «La Strada» του Ψυχικού για πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν επισκέπτεται την εκλογική του περιφέρεια, τη Μεσσηνία, θα κάνει ένα πέρασμα από τη Φοινικούντα, περιοχή που φημίζεται για το καλό ψάρι.

Τα νυχτοπερπατήματα των πολιτικών
Οι πολιτικοί της νεότερης γενιάς σε σχέση με τους λίγο μεγαλύτερους επιλέγουν τις μικρές ώρες για χαλάρωση και συζήτηση με καλούς τους φίλους και συνεργάτες. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος συχνά επιλέγει να δειπνήσει στη «Ράτκα» και στο «Jackson’s». Για ποτό αγαπημένα του στέκια είναι το «Rock ’n’ Roll», ενώ τα καλοκαίρια προτιμά τη μαγευτική θέα του Σαρωνικού που προσφέρει το «Island». Σπανιότερα θα επισκεφθεί κάποια νυχτερινά κέντρα και συνήθως αυτά στα οποία εμφανίζονται ο Αντώνης Ρέμος και ο Στέλιος Διονυσίου. Σε γνωστά clubs αλλά και μπουζούκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης διασκεδάζουν αρκετά συχνά η Έλενα Ράπτη και ο σύντροφός της Γιάννης Μαρακάκης. Το ζευγάρι προτιμά και «in» εστιατόρια για φαγητό, όπως το «Baltazar» στους Αμπελόκηπους αλλά και το «Times» της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Τελείως διαφορετικό είναι το στυλ διασκέδασης που προτιμά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Rock clubs, όπως ο «Σταυρός του Νότου» και η «Αρχιτεκτονική», έντεχνες μουσικές σκηνές αλλά και μικρά μπαράκια στα Εξάρχεια, όπως το «Βοurbon».

Αυτός που λατρεύει τα νυχτερινά κέντρα είναι ο πρώην βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δαϊλάκης. Μάλιστα, κάπως έτσι λέγεται πως γνώρισε και την Στέλλα Μπεζαντάκου. Ο Βορειοελλαδίτης πολιτικός επισκεπτόταν παλαιότερα τόσο τα νυχτερινά κέντρα της εκλογικής του περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης όσο και αυτά της πρωτεύουσας. Ιδιαίτερη προτίμηση έχει στα κέντρα όπου εμφανίζονται ο Νίκος Βέρτης και η Νατάσσα Θεοδωρίδου.

Για καφέ στην πλατεία
Το αξέχαστο «Πάμε πλατεία;» των Λάκη Λαζόπουλου και Χριστόφορου Παπακαλιάτη φαίνεται πως έχει επηρεάσει αρκετούς από τους πολιτικούς μας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης επιλέγουν συχνά για έναν καφέ ή ένα ελαφρύ γεύμα την «Μπρασέρι» και τον «Τζίμη» στην οδό Βουκουρεστίου. Οι πολιτικοί συντάκτες γνωρίζουν καλά πως πολλές πολιτικές ειδήσεις και παραπολιτικά βγαίνουν στου «Τζανέτου» στην ίδια περιοχή, καθώς τα μεσημέρια φουντώνουν οι συζητήσεις πολιτικών στελεχών. Ο Γιώργος Φλωρίδης, ο πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα κάνουν ένα πέρασμα. Παλιότερα στέκι ήταν και το JK. Συχνά γευμάτιζαν εκεί τα μεσημέρια οι πρώην υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης και Γιώργος Αλογοσκούφης, που πλέον για διαφορετικούς λόγους ο καθένας βρίσκονται εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων. Λέγεται πως από το JK παρήγγελνε σαλάτες και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τις περιόδους που ακολουθούσε κάποια δίαιτα. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος προτιμά για το καφέ του το «Τοp’s», όπως και αρκετοί άλλοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων.

Επιλέγουν πολιτιστικά δρώμενα
Δύο πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά, όχι μόνο τα παραδοσιακά στέκια της πλατείας Κολωνακίου, αλλά και πιο ιδιαίτερες «γωνιές» είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη. Λάτρεις και οι δύο των τεχνών και του πολιτισμού προτιμούν για τις εξόδους τους καλές κινηματογραφικές ταινίες στο «Embassy», τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και κάποια συγκεκριμένα δρώμενα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το πρώην πρωθυπουργικό ζεύγος επισκέπτεται συχνά μουσεία και εικαστικές εκθέσεις σε γκαλερί αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη. Όσο για τον καφέ τους, επιλέγουν συνήθως το «Da Capo», ενώ για φαγητό το «Βaltazar» στους Αμπελόκηπους και το γαλλικό «L’ Abreuvoir».