Βάνα Μπάρμπα: "Γυμνό μόνο με τους όρους μου"

27.11.2009
Απόγευμα Τρίτης, λίγο μετά τις 17:00, φτάνω στο σπίτι της Βάνας Μπάρμπα στη Γλυφάδα. Θα χρειαστεί να περιμένω λιγάκι... Η Βάνα θέλει να διαβάζει μόνη της τη μικρή Φαίδρα και είναι η ώρα που ασχολούνται με την ορθογραφία. Με υποδέχεται ντυμένη casual, σχεδόν αμακιγιάριστη και μ’ ένα λαμπερό χαμόγελο.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Απόγευμα Τρίτης, λίγο μετά τις 17:00, φτάνω στο σπίτι της Βάνας Μπάρμπα στη Γλυφάδα. Θα χρειαστεί να περιμένω λιγάκι... Η Βάνα θέλει να διαβάζει μόνη της τη μικρή Φαίδρα και είναι η ώρα που ασχολούνται με την ορθογραφία. Με υποδέχεται ντυμένη casual, σχεδόν αμακιγιάριστη και μ’ ένα λαμπερό χαμόγελο. Κι όμως... καταλαβαίνεις αμέσως πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με αυτό που λέμε «star quality» και ας θέλει η ίδια να το κρύψει επιμελώς. Δεν μασάει τα λόγια της, δεν ωραιοποιεί γεγονότα. Πληθωρική και αληθινή. Αυτή είναι άλλωστε η Βάνα.

Τελικά, τι έγινε με τις «Ιστορίες γυναικών»; Κατέβασαν ρολά...

«Δεν κατέβασαν ρολά, γιατί η παράσταση μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο χώρο. "Δεν κάθισε", γιατί το ψάρι βρομάει απ’ το κεφάλι. Έχω κι εγώ ευθύνες, έχει και ο επιχειρηματίας».

Τα «τραγούδια των γυμνών αγοριών» είναι πιο εμπορικά από τη Βάνα Μπάρμπα;

«Μπορεί και να είναι! Αν βγαίναμε εμείς γυμνές, κανείς δεν θα μας αμφισβητούσε. (Γέλια.) Το "Naked Boys Singing" είναι πολύ ωραία παράσταση. Τώρα, για το δικό μου έργο, εγώ το ήθελα πιο καλλιτεχνικό. Για παράδειγμα, να αναφέρεται και στην εκδιδόμενη και στη μετανάστρια και στη μάνα. Η άποψη του επιχειρηματία ήταν να είμαστε μόνο διασκεδαστές. Είχαμε διαφορετική οπτική αντίληψη και δεν τα βρήκαμε, χωρίς ποτέ να τσακωθούμε».

Δηλαδή, θέλατε να περάσετε κοινωνικά μηνύματα;

«Ακριβώς. Δεν μου πήγαινε να τρώνε την μπριζόλα κι εγώ να πρέπει να τους κάνω επιθεώρηση. Δεν είμαι διασκεδάστρια ή κατεξοχήν κωμικός. Αν έχω μια δύναμη στον κόσμο, είναι να σατιρίσουμε κάποιες καταστάσεις, να μιλήσουμε ή και να διαφωνήσουμε. Αν δεν έχει κοινωνικό μήνυμα η δουλειά που επιλέγεις να κάνεις, είτε θέατρο είτε τηλεόραση, γιατί να την κάνεις; Υποδυόμουν μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει, έχει γεράσει και δεν μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ο κόσμος φώναζε "μην το κάνεις". Εμένα μου άρεσε, ξόρκιζα το χρόνο».

Τα τελευταία χρόνια απέχετε από σίριαλ. Βαρεθήκατε ή απλώς δεν ήρθε μια καλή πρόταση;

«Το δεύτερο. Έκανα πρόσφατα κινηματογράφο με τον Κιμούλη και τον Καλογερόπουλο. Στα σίριαλ δεν ήρθε κάποιο σενάριο που να μ’ αρέσει. Επιλέγω να με θυμούνται καλά, παρά να "καώ" σε κάτι που δεν θα μ’ αρέσει».

Με την τηλεπαρουσίαση θα ξανασχοληθείτε;

«Ετοιμάζω καινούργια εκπομπή από τον Ιανουάριο. Θα θυμίζει λίγο αυτό που έκανα πέρυσι, αλλά θα έχει και πολλά διαφορετικά και καινούργια στοιχεία».

Είχατε δηλώσει πως υπάρξατε sex symbol και κακό παιδί. Δεν νιώθετε πλέον sex symbol;

«Sex symbol δεν μπορώ να είμαι, γιατί μεγάλωσα. Ήμουν πολύ τυχερή που η εικόνα μου με έκανε να περνάω στον κόσμο. Από κει και πέρα αυτό σταματάει. Θα ήμουν γραφική να θεωρώ τον εαυτό μου ακόμη sex symbol. Αρνούμαι στα 40 μου να δηλώνω sex symbol. Είμαι μια γοητευτική γυναίκα ίσως, αλλά όχι sex symbol, έλεος! Υπήρξα πριν μια δυο δεκαετίες. Εκμεταλλεύτηκα την εικόνα μου, με εκμεταλλεύτηκε το σύστημα, αλλά αυτό έχει τελειώσει».

Και κακό παιδί με τους άντρες. Υπάρχει κάποιος που μετανιώσατε για κάτι που του κάνατε;

«Ένα κακό έκανα στις σχέσεις μου συνήθως: εκεί που θεωρούσαν πως ήμαστε οικογένεια έφευγα. Γινόταν όμως άθελά μου, όχι συνειδητά. Ήμουν μικρή, κακομαθημένη και πίστευα ότι ήμουν το κέντρο του κόσμου. Όταν πιστεύεις κάτι τέτοιο, εγκαταλείπεις πολύ εύκολα και ανώριμα τους ανθρώπους. Το έχω μετανιώσει σ’ ένα βαθμό. Βέβαια, δεν κάνω το ίδιο λάθος. Δεν φεύγω τόσο εύκολα πια».

Έχετε αγαπήσει περισσότερο ή έχετε αγαπηθεί;

«Νομίζω ότι έχω αγαπηθεί».

Και έχετε πληγώσει ή έχετε πληγωθεί;

«Έχω πληγώσει. Σαφώς».

Τολμηρή φωτογράφηση θα ξανακάνατε;

«Ναι, και μάλιστα ετοιμάζω τώρα, αλλά με τους όρους που θέλω εγώ».

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας πήρατε κάποια παραπανίσια κιλά. Πώς νιώσατε τότε με τον εαυτό σας;

«Δεν μ’ ενδιέφερε. Η μικρή με γέμισε τόσο πολύ, που ήμουν αποστασιοποιημένη από το θέμα εμφάνιση. Έμεινα έτσι για 3 χρόνια. Αν με ενδιέφερε, θα είχα... πλακωθεί στους κοιλιακούς και θα είχα γίνει fit αμέσως».

Γίνατε τώρα fit. Με ποιον τρόπο;

«Από μόνο του έγινε. Κουράστηκα να βλέπω τον εαυτό μου έτσι, δεν άρεσε και στον κόσμο Είπα λοιπόν να ξαναγίνω περισσότερο ματαιόδοξη, όπως ήμουν πριν».

Θα κάνατε δεύτερο παιδί;

«Ναι, αν ο Θεός μου το έφερνε, γιατί όχι;».

Θα υιοθετούσατε άλλο;

«Πρώτα θα υιοθετούσα ένα και μετά θα έκανα δεύτερο. Θεωρώ πως θα ήμουν πιο χρήσιμη».

Πάμε στα της ελληνικής τηλεόρασης. Σας έχω ακούσει πολύ επικριτική. Τι βλέπετε φέτος;

«Είμαστε στον απόλυτο πάτο, αλλά έρχονται καλύτερες μέρες. Σ’ ένα δυο χρόνια θα έρθουν νέοι άνθρωποι. Ήδη βλέπω καινούργια πρόσωπα, καινούργια χαμόγελα».

Σε πρόσφατη συνέντευξη δηλώσατε ότι η Ελένη Μενεγάκη είναι υπερεκτιμημένη. Για ποιο λόγο;

«Γιατί με ρωτήσανε και το πιστεύω. Για όποιον και αν με ρωτούσαν θα έλεγα την άποψή μου».

Δεν έχει πλέον να προσφέρει άλλα πράγματα στην τηλεόραση;

«Έχει να προσφέρει πολλά, απλώς πιστεύω πως δεν είναι ένα πρόσωπο που πρέπει να μας απασχολεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το τι κάνει, το πώς ζει... Είναι υπερβολικό όλο αυτό. Σαφώς είναι πρόσωπο που έχει να δώσει, είναι πολύ γλυκό πρόσωπο και έχει σταθεί επάξια. Απλώς θεωρώ πως δεν πρέπει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Αν με ρωτούσατε για τον Λάκη τον Λαζόπουλο, δεν θα σας έλεγα το ίδιο. Έχει να δώσει πολλά περισσότερα από αυτά που έχει ήδη δώσει».

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου;

«Του κάνει καλό η αποχή που έχει επιλέξει. Θα βρει κι αυτός αν θέλει να κάνει κάτι άλλο».

Από τα πρωινά ποιο πρόγραμμα είναι το καλύτερο φέτος; Ο νέος «Όμορφος κόσμος» σας αρέσει;

«Μου αρέσει η ομορφιά τους, το κέφι τους. Είναι γλυκά παιδιά. Το δίδυμο του ΑΝΤ1 είναι εξίσου καλό».

 Θα κάνατε πρωινό;

«Όχι, ποτέ. Μου το είχαν προτείνει και το απέρριψα. Δεν νομίζω ότι είμαι το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Παραείμαι ευθύς άνθρωπος για να αναλάβω πρωινή ζώνη».

Τι εύχεστε στη Βάνα αυτή την περίοδο;

«Να αντέξει. Όποιος καλλιτέχνης αντέξει φέτος το μπάχαλο που γίνεται σε όλα τα επίπεδα και παραμείνει αξιοπρεπής με τη ζωή και την ηθική του θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Φέτος θα γίνει ολική κάθαρση σε όλα τα επίπεδα. Και στο θέατρο και στο τραγούδι, γενικότερα στη σοουμπίζ. Θα δούμε καλλιτέχνες που δεν θ’ αντέξουν. Είναι πολύ δύσκολη χρονιά».

Διαβάσαμε πρόσφατα για κρυφή σχέση με τον Άνθιμο Ανανιάδη στο παρελθόν...

«Ποτέ δεν είχαμε σχέση. Συνεργαστήκαμε επαγγελματικά. Δεν θα μπορούσα. Αισθανόμουν σαν μαμά του. Ποτέ δεν θα έκανα σχέση μ’ έναν άνθρωπο πολύ μικρότερό μου ηλικιακά, γιατί πιστεύω πως θα μας χώριζαν πολλά».

Ένας άνθρωπος που έχει ζήσει έντονα την ομορφιά στη ζωή του φοβάται τα γηρατειά περισσότερο από κάποιον μέτριο εμφανισιακά;

«Σαφώς. Τον πρώτο τον έμαθαν να σκύβει στην εμφάνισή του και να θεωρεί πως είναι το κέντρο του κόσμου. Είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Ομορφιά χωρίς προσωπικότητα ισοδυναμεί με το τίποτα».

Πέσατε ποτέ σ’ αυτή την παγίδα;

«Πολλές φορές. Θεωρούσα ότι ήμουν το κέντρο του σύμπαντος λόγω εμφάνισης. Ήμουν πιο ανώριμη και δεν ήξερα ότι αυτά που μετράνε είναι η ψυχή και ο χαρακτήρας. Η δύναμη της ομορφιάς σε συνδυασμό με το χαρακτήρα είναι το παν. Αλλά το καθένα μόνο του είναι ελλιπές».

Η σχέση σας με τον Νίκο Τσικλακίδη πώς είναι;

«Μια χαρά. Αισθάνομαι ασφάλεια, ότι είναι οικογένειά μου. Αισθάνομαι πολύ γεμάτη, ευτυχισμένη και ερωτευμένη».

Το γάμο τον σκέφτεστε;

«Μπορεί και να τον σκεφτόμουν κάποια στιγμή.

Γιατί όχι;».