Τάκης Ζαχαράτος: "Ακολουθώ το ένστικτο και το κάρμα μου"

30.11.2009
Μεγάλη ρέντα έχει στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή ο Τάκης Ζαχαράτος. Τόλμησε να παίξει τα ρέστα του ως «Χαρτοπαίχτρα» και κέρδισε σε πείσμα εκείνων που λένε ότι απλώς μιμείται τη Ρένα Βλαχοπούλου. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο στην πόκα να κάνεις κέντα και φλος ρουαγιάλ, αλλά φαίνεται ότι η τύχη ευνοεί όχι μόνο τους πρωτάρηδες, αλλά και τους τολμηρούς.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Μεγάλη ρέντα έχει στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή ο Τάκης Ζαχαράτος. Τόλμησε να παίξει τα ρέστα του ως «Χαρτοπαίχτρα» και κέρδισε σε πείσμα εκείνων που λένε ότι απλώς μιμείται τη Ρένα Βλαχοπούλου. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο στην πόκα να κάνεις κέντα και φλος ρουαγιάλ, αλλά φαίνεται ότι η τύχη ευνοεί όχι μόνο τους πρωτάρηδες, αλλά και τους τολμηρούς. Για όλα αυτά μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ ο γνωστός ηθοποιός λίγο πριν ανοίξει η αυλαία στο Θέατρο «Πόρτα» και μεταμορφωθεί σε «Χαρτοπαίχτρα», ενώ όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό, καθώς είναι φτυστός η Ρένα! Άλλωστε, και η ίδια όταν τον είχε πρωτοδεί στη σκηνή να τη μιμείται, αναφώνησε: «Ωρέ μάτια μου, αυτός είναι ίδια εγώ! Μέχρι κι εγώ μπερδεύτηκα! Μα τον άγιο Σπυρίδωνα, ανατρίχιασα!».

Σας αρέσει να ταράζετε τα νερά της σοουμπίζ και το αποδεικνύεται συνεχώς. Δεν φοβηθήκατε ότι η «Χαρτοπαίχτρα» ίσως αποδεικνυόταν για σας «μπόμπα-χαρακίρι», που θα σας άφηνε, δεν ξέρω για ψύχραιμο, αλλά ταπί;

«Η πρόθεσή μου δεν είναι να ταράξω τα νερά της σοουμπίζ ή τα νεύρα κανενός. Εγώ το μόνο που κάνω είναι να ακολουθώ πάντα το ένστικτό μου και το κάρμα μου».

Δεν φοβηθήκατε ότι κάποιοι θα σας κατηγορούσαν ότι καπηλεύεστε το όνομα και τη φήμη της Ρένας Βλαχοπούλου;

«Καθόλου, γιατί δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου! Νομίζω ότι το καλλιτεχνικό παρελθόν μου το αποδεικνύει ότι δεν είχα πότε πρόθεση να καπηλευτώ το όνομα και τη φήμη κάποιου καλλιτέχνη. Επίσης, αυτό αποδεικνύεται από την αγάπη που μου είχαν η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ρένα Βλαχοπούλου».

Σας ενοχλεί όταν ακούτε αρνητικά σχόλια και ότι σ’ αυτή την παράσταση κάνετε κάτι εκ του ασφαλούς, επειδή είστε χαρισματικός μίμος;

«Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες κριτικές ήταν θετικές. Η πρόθεση του σκηνοθέτη, του παραγωγού και η δική μου δεν ήταν να μιμηθώ τη Ρένα Βλαχοπούλου, αλλά να τη θυμίσω. Ο βασικός στόχος ήταν να παίξω την Αλέκα Οικονομίδου. Είναι πολύ συγκινητικά τα μηνύματα που δέχομαι, τα οποία λένε ότι η Ρένα θα είναι πολύ περήφανη γι’ αυτό που βλέπει από κει πάνω! Όσο για αυτούς που δεν έχουν δει την παράσταση και έχουν βγάλει χολή, θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη διαφήμιση που μου έχουν κάνει όλο το καλοκαίρι και συνεχίζουν.

Θέλω να πω ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που δημιουργούν και αυτούς που παρατηρούν αυτούς που δημιουργούν. Εγώ, καλώς ή κακώς, ανήκω στην πρώτη κατηγορία και κάνω τη δουλειά μου».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία του ρόλου;

«Η δυσκολία ήταν να χρωματίσω όλες τις αποχρώσεις του ρόλου: της μητέρας, της συζύγου, της ψεύτρας γυναίκας, της χαρτοπαίχτρας. Έχοντας όμως ένα σπουδαίο σκηνοθέτη όπως ο Βασίλης Μυριανθόπουλος, η δυσκολία ξεπεράστηκε. Επίσης, επειδή ανεβαίνει πρώτη φορά σαν μουσική κωμωδία, η δυσκολία ήταν να χορεύω, να παίζω και να τραγουδάω ταυτόχρονα. Κι εδώ θέλω να σταθώ στην τεράστια τιμή που μας έκανε ο Μίμης Πλέσσας, ο θρύλος του ελληνικού τραγουδιού, να μας δώσει την αυθεντική μουσική της ταινίας. Η οποία από το 1963 μέχρι σήμερα παρέμενε ανέκδοτη και πάνω της ο Γιώργος Μίτσιγκας έγραψε το ομώνυμο τραγούδι "Η χαρτοπαίχτρα" και μερικά ακόμη καταπληκτικά τραγούδια. Θέλω να του πω ένα τεράστιο ?ευχαριστώ? και για το πείσμα του να ανέβει αυτή η παράσταση. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνω είναι η συνεργασία μου με 14 σπουδαίους ηθοποιούς. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην αγαπημένη μου Τζέση Παπουτσή, που θεωρώ μεγάλη μου τιμή και ευλογία να συνυπάρχουμε στη σκηνή, καθώς και στον Γιάννη Μποσταντζόγλου, για το ταλέντο και το χιούμορ του».

Πόσο καιρό μελετούσατε το ρόλο της Ρένας Βλαχοπούλου ως «Χαρτοπαίχτρας»;

«Μελετούσα το κείμενο ένα χρόνο πριν ανέβει η παράσταση. Είδα αμέτρητες φορές την ταινία, είδα το DVD από το θεατρικό με τη Ρένα Βλαχοπούλου, άκουσα τη Μαίρη Αρώνη σε ηχητικό ντοκουμέντο σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, αλλά τις περισσότερες πληροφορίες για το χαρακτήρα τις πήρα από τη σπουδαία Μαρία Ψαθά, που μου εμπιστεύθηκε αυτόν τον καταπληκτικό ρόλο και την ευχαριστώ γι’ αυτό. Μου έδωσε τις πληροφορίες για το πώς γράφτηκε η "Χαρτοπαίχτρα", για το πώς πρωτοανέβηκε με την κυρία Κατερίνα, δείχνοντάς μου σπάνιο υλικό από όλες τις προηγούμενες παραστάσεις. Επίσης, με βοήθησε μια ατάκα από μια συνέντευξη της Έλλης Λαμπέτη. Όταν έπαιζε τη "Φιλουμένα", είχε δηλώσει ότι δεν της πάει καθόλου ο ρόλος, αλλά ότι η δουλειά του ηθοποιού είναι να καταλάβει τα κοινά στοιχεία με το χαρακτήρα του ήρωα και να μη μένει στην επιφάνεια του ρόλου, αλλά να μπαίνει στο κουκούτσι του, στην ουσία του. Έτσι κι εγώ έψαξα στο βάθος και στην ουσία της ηρωίδας».

Ποια σκηνή ή ποια φράση από το έργο είναι περισσότερο συγκινητική για σας, που νομίζετε ότι εκείνη τη στιγμή βλέπετε τη φίλη σας, Ρένα Βλαχοπούλου, στη σκηνή;

«Όταν μπαίνει ο άντρας της, ο Αντρέας, και αυτή ξαφνιάζεται. Και λέει ?Ήρθε ο Αντρέας, ήρθε ο Αντρέας? και κάνει ένα χορευτικό».

Κομμωτής, μίμος, παρουσιαστής, τραγουδιστής, showman, ηθοποιός. Τι δηλώνετε τελικά;

«ΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ!».

Τελικά, μήπως το μόνο που σας νοιάζει είναι να μη βαριέστε και να κάνετε το κέφι σας;

«Δεν είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνεις το κέφι σου; Αλλά ποτέ σε βάρος των άλλων. Θεωρώ ότι ο προορισμός μου είναι να δίνω χαρά και αισιοδοξία και να φτιάχνω το κέφι του κόσμου. Θέλω όμως να πω ότι κάτω από αυτό το κέφι και την τρέλα κρύβονται πολλή δουλειά, μεράκι και πολύ μεγάλη όρεξη γι’ αυτό που κάνω».

Ξέρω πως μόνο μια σκέψη σας προκαλούσε θλίψη στην πρεμιέρα: ότι στην πρώτη θέση δεν ήταν η μητέρα σας, που τη λατρεύατε και «έφυγε» για πάντα πριν από τέσσερα χρόνια. Σας πονάει ακόμα;

«Με τα χρόνια ο πόνος αλλάζει. Η μητέρα μου ήταν, είναι και θα παραμείνει παρούσα, γιατί είναι στα μάτια μου, στο δέρμα μου, στην αναπνοή μου, στο μυαλό μου. Η μητέρα μου ήταν στην πρεμιέρα, γιατί της είχα κρατήσει μια θέση με ένα τριαντάφυλλο, που τόσο της άρεσε. Και είναι εκεί κάθε μέρα».

Ποια φράση της μητέρας σας κρατάτε στο μυαλό σας πριν βγείτε στη σκηνή;

«Πάμε, παιδί μου, με κέφι και χαρά!».

Επαγγελματικά σκίζετε στο θέατρο. Προσωπικά είστε ευτυχισμένος; Μόνος ή ερωτευμένος;

«Θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα ότι δεν είμαι προσωπικά ευτυχισμένος. Πάντα ερωτευμένος».

Ας πούμε ότι παρομοιάζουμε τη ζωή σας με ένα καρέ, θα λέγατε ότι πήγατε πάσο, κάνατε ρελάνς ή πάντα παίζατε και τα ρέστα σας;

«Στη ζωή είναι όλα μέσα στο παιχνίδι. Και πρέπει να μάθεις όλα τα κόλπα».

Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να τολμήσετε να υποδυθείτε τη «Χαρτοπαίχτρα»;

«Η πρώτη ιδέα ανήκει στον Λάκη Λαζόπουλο και τον ευχαριστώ πολύ.

Στη συνέχεια ήταν η επιμονή του Γιώργου Μίτσιγκα, χρόνια συνεργάτη μου, που εκτιμώ την άποψή του. Επίσης, το μεράκι και το πάθος του παραγωγού μου Μιχάλη Αδάμ, προκειμένου να ανεβάσουμε μια παράσταση άρτια, με σεβασμό αρχικά στο ίδιο το θεατρικό κείμενο και μετά στην ιστορία της θρυλικής αυτής ταινίας».

Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η επιτυχία σάς έκανε να καβαλήσετε καλάμι και δεν είστε ο Τάκης των πρώτων χρόνων στον καλλιτεχνικό χώρο. Ισχύει;

«Πρώτον, πείτε μου ποιοι το λένε συγκεκριμένα να απαντήσω. Δεύτερον, σαφέστατα δεν είσαι ο ίδιος ο άνθρωπος από αυτόν που ξεκινάει. Έχεις φάει πολλά χαστούκια και όταν σε έχουν εκμεταλλευτεί και σε έχουν πληγώσει, γίνεσαι πιο επιφυλακτικός και φυλάς τα νώτα σου. Αν σε κάποιους αυτό μεταφράζεται σε καβαλημένο καλάμι, είναι σίγουρα αυτοί που έχουν κάνει κάτι από τα παραπάνω. Γιατί στη ζωή όλα είναι δράση και αντίδραση».