Δικαίωμα στη θλίψη...

05.02.2010
Βόμβα ήταν και τα σκάγια μας πέτυχαν όλους. «Θεματάρα» για τα ΜΜΕ και μάλιστα τα εξειδικευμένα όπως εμείς -τι νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- αλλά και ναρκωτικό άμεσης δράσης για τον καθένα που ψάχνει αυτό το «κάτι» να καλύψει τα προβλήματά του.

Βόμβα ήταν και τα σκάγια μας πέτυχαν όλους. «Θεματάρα» για τα ΜΜΕ και μάλιστα τα εξειδικευμένα όπως εμείς -τι νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- αλλά και ναρκωτικό άμεσης δράσης για τον καθένα που ψάχνει αυτό το «κάτι» να καλύψει τα προβλήματά του.

Όλοι μονομιάς άφησαν στην άκρη μιζέρια, κρίση, χρέη, ενδοοικογενειακές φαγωμάρες, υπαρξιακά αδιέξοδα και βρήκαν (βρήκαμε;) αφορμή να στρέψουν τη σκέψη τους αλλού. Μόνο που σε πολλούς η στροφή βγήκε πολύ ανοιχτή και χάσανε το δρόμο.

Κρίσεις και επικρίσεις. Φήμες. Ψυχοαναλύσεις. Αστροαναλύσεις, κυνηγητό. Καταιγισμός πληροφοριών. Υστερία. Εθνική υστερία. Και όλα αυτά για ένα χωρισμό. Πρωτοκλασάτο, σίγουρα. Λαβράκι για τα περιοδικά και τις εκπομπές. Κατανοητό. Αλλά να βάλουμε μια τάξη; Έτσι, με το δικό μας μυαλό και τη 18άχρονη εμπειρία ως έντυπο κοινωνικού χαρακτήρα.

1. Γιατί χώρισαν ξαφνικά;

Ξαφνικά μας ήρθε, δεν τους ήρθε. Η κρίση φαινόταν από καιρό -φυσικά και το σεβαστήκαμε- και το ζευγάρι είχε δώσει τα περιθώρια του. Προφανώς «κάτι» έδωσε την αφορμή τώρα...

2. Δηλαδή; Κάποιο τρίτο πρόσωπο!

Εσείς είδατε έναν από τους δύο στο κρεβάτι με άλλον; Έχουμε έστω μια φωτογραφία; Όχι, όχι! Φήμες και φούμαρα. Όποιος βρει πρώτος τα στοιχεία μαγκιά του! Αλλά ποιος μας δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε δεδομένο κάτι που ΔΕΝ γνωρίζουμε;

3. ...Και άντε το ξέρουμε.

Έχουμε το δικαίωμα του επιτιμητή της ηθικής του άλλου; Ναι, αυτού του διάσημου άλλου; Αν η Μενεγάκη έχει εραστή, πρέπει να την κάνουμε να φτύνει τον εαυτό της στον καθρέφτη; Και αν ο Λάτσιος ξενοκοίταξε, να τον μαχαιρώσουμε; Δουλειά τους!

4. Ναι, αλλά τα θέλουν! Προς τι το δελτίο Τύπου;

Γιατί έτσι το είδαν ακολουθώντας πιθανόν το παράδειγμα Χολιγουντιανών σταρ. Ε, την πάτησαν! Ήταν το λάθος που οδήγησε στο «μπαμ» του Σαββατοκύριακου και οι όποιες συνέπειές του θα... τους ταλαιπωρούν για πολύ.

5. Τελικά, έπρεπε να χωρίσει ή όχι αυτό το ζευγάρι;

Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία. Δεν μας αφορά. Δικό τους θέμα.

6. Ναι, αλλά τι παράδειγμα μας δίνει η Ελένη, που συμβολίζει το κορίτσι της διπλανής πόρτας;

Έχετε πολλές γειτόνισσες σαν την Ελένη; Η γυναίκα είναι σταρ και πληρώνει το τίμημα της δημοσιότητάς της, θέλει δεν θέλει, με την έκθεση της προσωπικής ζωής της. Όσο πιο καλά το χωνέψει, τόσο πιο εύκολα θα περάσει και τα δύσκολα σ’ αυτήν τη φάση.

7. Χάλια ήταν, πάντως, ψυχολογικά στην εκπομπή της. Μήπως το παίζει για να κάνει νούμερα;

Αν εσείς στηθήκατε για να δείτε Ελένη, μόνο και μόνο για να βγάλετε το ψυχογράφημά της, τότε, συγγνώμη, αλλά πολύ καλά θα έκανε να το έπαιζε! Η υποκρισία, συνήθως, είναι διμούτσουνη, πάει δίπλα δίπλα με το είδωλό της.

8. Τι κρίμα! Κι έχει τρία παιδάκια!

Και τέσσερα και πέντε. Λοιπόν; Ένα ζευγάρι που χωρίζει, αν έχει την ωριμότητα και την αξιοπρέπεια να αφήσει αλώβητη τη γονεϊκή σχέση, μπορεί τελικά να προσφέρει το καλύτερο στα παιδιά του χωρίζοντας, παρά διατηρώντας μια σάπια σχέση για τα μάτια του κόσμου!

9. Τα ποια;

Τα μάτια του κόσμου! Που συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις λαμπυρίζουν όπως του λύκου μες στο σκοτάδι μόλις μυριστεί το θήραμα.

10. Υπάρχει ελπίδα να τα ξαναβρούν, όταν τους κατασπαράξει η δημοσιότητα;

Φυσικά. Και μάλλον θα τα ξαναβρούν. Όταν περάσουν όλο το μακρύ λούκι ενός χωρισμού, όπως όλοι οι κοινοί θνητοί με τη γνωστή γκάμα συναισθημάτων: οργή-θλίψη-επιθετικότητα-αλλαγή status-αμφιθυμικές κρίσεις κ.λπ. Και αφού καταφέρουν να βιώσουν την αλλαγή στη σχέση τους (αυτή που αναπόφευκτα τους σημαδεύει) μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τότε μπορεί να πατήσουν το replay και να πιάσουν το έργο από την αρχή. Ίσως αφαιρώντας κάποιες σκηνές...

Τους το ευχόμαστε.