Στην πίστα με σωματοφύλακες

23.01.2008
Μια νέα μόδα, η ύπαρξη σωματοφυλάκων στην πίστα, έχει ξεκινήσει στα νυχτερινά κέντρα όπου εμφανίζονται δημοφιλείς καλλιτέχνες, και την ξεκίνησε ο σπουδαίος Νότης Σφακιανάκης.

Μια νέα μόδα, η ύπαρξη σωματοφυλάκων στην πίστα, έχει ξεκινήσει στα νυχτερινά κέντρα όπου εμφανίζονται δημοφιλείς καλλιτέχνες, και την ξεκίνησε ο σπουδαίος Νότης Σφακιανάκης. Είναι οι λεγόμενοι «σωματοφύλακες επί πίστας», οι οποίοι αυτόν τον καιρό γίνονται ανάρπαστοι.

Ο Νότης Σφακιανάκης ήταν ο πρώτος που εξέφρασε την επιθυμία να έχει επάνω στην πίστα όσο τραγουδάει σωματοφύλακες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αντικείμενο εργασίας τη δημιουργία ενός ανθρώπινου τείχους γύρω από τον καλλιτέχνη, κυρίως κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος, όταν ο κόσμος ανεβαίνει στην πίστα για χορό, με σκοπό να αποτρέπουν τους ενοχλητικούς που την ώρα που ο τραγουδιστής τραγουδάει τον αγκαλιάζουν, τον φιλάνε, βγάζουν φωτογραφίες και του φωνάζουν στο αφτί λόγια θαυμασμού, κάνοντας διάφορες χειρονομίες.

Την κίνηση του Νότη ακολούθησαν πολλοί συνάδελφοί του. Στη λίστα των πρώτων και καλύτερων πελατών βρίσκονται ο Πασχάλης Τερζής, η Πέγκυ Ζήνα, ο Νίκος Μακρόπουλος, ο Γιώργος Μαζωνάκης, η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Δέσποινα Βανδή. Πρόσφατα αποχώρησε η Έλλη Κοκκίνου λόγω εγκυμοσύνης και έτσι η λίστα έγινε φτωχότερη κατά μία καλλιτέχνιδα.

Στην περίπτωση της Νατάσας Θεοδωρίδου, της Δέσποινας Βανδή, του Γιώργου Μαζωνάκη, της Έλλης Κοκκίνου και του Νίκου Μακρόπουλου επρόκειτο για κάτι που είχε προσυμφωνηθεί με τους επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων με τα οποία συνεργάζονται.

Με άλλα λόγια, οι παραπάνω καλλιτέχνες έθεσαν βέτο πριν από τη συνεργασία τους ώστε να έχουν στην πίστα ειδική φύλαξη για να προστατεύονται από τους παρορμητικούς θαυμαστές. Ο κανόνας τού «μην αγγίζετε» εφαρμόζεται κάθε βράδυ στα κέντρα που τραγουδούν.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Πέγκυς Ζήνα και του Πασχάλη Τερζή, ήταν απόφαση του επιχειρηματία να βάλει ανθρώπους να φυλάνε τους δύο ερμηνευτές. Ο κόσμος που κάθε βράδυ γεμίζει το κέντρο είναι ενθουσιώδης και δεν είναι λίγες οι φορές που φτάνει στα άκρα, με αποτέλεσμα να φέρνει σε δύσκολη θέση τους τραγουδιστές.

Γι αυτούς τους λόγους σκέφτηκαν να προλάβουν το κακό. Πολλά τα περιστατικά, ιδιαίτερα όταν οι θαμώνες καταναλώνουν και κανένα «ποτηράκι παραπάνω».

Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται γύρω στα 150 ευρώ το βράδυ, ενώ υπάρχει ειδική συμφωνία για περισσότερα χρήματα αν ένας καλλιτέχνης ζητήσει επιπλέον προστασία, όταν δηλαδή θέλει να μην αφήνουν τους θαυμαστές να εισέρχονται στο καμαρίνι του ανεξέλεγκτα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η Θεοδωρίδου, ο Μαζωνάκης, η Βανδή, ο Μακρόπουλος και μέχρι πρότινος η Κοκκίνου.

Ρενέ Σαραντινού