Στο κόκκινο χαλί του Χόλιγουντ

05.03.2010
Σε μια χρονιά με ενδιαφέρουσες στο μεγαλύτερο βαθμό, αλλά όχι συνταρακτικές ταινίες, κάτι που δεν είχε προβλέψει η ακαδημία, το καταστατικό άλλαξε. Από φέτος, λοιπόν, υποψήφιες για βραβείο καλύτερης ταινίας δεν είναι 5 αλλά 10 ταινίες.

Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-ΡΩΜΑΝΟ ΛΙΖΑΡΔΟ

Σε μια χρονιά με ενδιαφέρουσες στο μεγαλύτερο βαθμό, αλλά όχι συνταρακτικές ταινίες, κάτι που δεν είχε προβλέψει η ακαδημία, το καταστατικό άλλαξε. Από φέτος, λοιπόν, υποψήφιες για βραβείο καλύτερης ταινίας δεν είναι 5 αλλά 10 ταινίες. Αποτέλεσμα; Δημιουργίες περιορισμένης εμβέλειας, μιας κάποιας φιλοδοξίας, ανεξάρτητες -αμφιλεγόμενες, αμφίσημες ή μη- βρήκαν χώρο και πεδίο δράσης αλλά και μια θέση στο κόκκινο χαλί του «Kodak Theater».

Με ορθογραφικά λάθη στον τίτλο και σαρδόνιο χιούμορ οι «Άδωξοι μπάσταρδη» του Κουέντιν Ταραντίνο καταρρίπτουν το θέμα ταμπού του ναζισμού με χάρη και χαρίζουν στον Κριστόφ Βαλτζ και τον Μπραντ Πιτ ερμηνείες που θα συζητάμε χρόνια.

Το «Avatar» ξεπέρασε κάθε εισπρακτική προσδοκία σε παγκόσμιο επίπεδο και έδωσε εκ νέου την ευκαιρία στον Τζέιμς Κάμερον να συναντήσει την πρώην σύζυγό του Κάθριν Μπίγκελο, που είναι υποψήφια για βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Hurt Locker».

Το «Hurt Locker» έμεινε ένα χρόνο στα ντουλάπια της εταιρείας διανομής και 12 μήνες μετά ήρθε ο θρίαμβος. Ο πρωταγωνιστής Ζερεμί Ρενιέ δεν μπορούσε να πιστέψει την υποψηφιότητά του: «Η μάνα μου ούρλιαζε και δεν καταλάβαινα τι προσπαθούσε να μου πει». Συνολικά έχει 9 υποψηφιότητες!

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις ήταν η συμμετοχή της νέας ταινίας της Σάντρα Μπούλοκ, «Τhe Blind Side», στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, την ίδια μάλιστα χρονιά που η ηθοποιός είναι υποψήφια και για χρυσό βατόμουρο (σ.σ.: βραβείο χειρότερης ηθοποιού). Η ίδια δήλωσε: «Κανείς δεν ήθελε να γυρίσουμε την ταινία στην αρχή και είχα κι εγώ αμφιβολίες». Το παράλογο είναι ότι η ταινία μάλλον θα κυκλοφορήσει κατευθείαν σε DVD στη χώρα μας, χωρίς να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη.

Η «Μονάκριβη» έδωσε την ευκαιρία (σ.σ.: έστω και με τις πλάτες της Όπρα Γουίνφρεϊ) να ξεχωρίσουν δύο μεγάλα ταλέντα, η Μο Νικ και η Γκάμπουρι Σιντίμπ, για τις εξαιρετικές τους ερμηνείες. Η δεύτερη μόλις έμαθε για την υποψηφιότητά της είπε χαρακτηριστικά: «Πήδηξα στον αέρα! Φώναζα: Θα αγοράσω αυτοκίνητο... Κάτι που έκανα αμέσως μετά»!

Στο Τορόντο όλοι μιλούσαν για τη μοναδική ερμηνεία της Κάρεϊ Μούλιγκαν στην ταινία «Μια κάποια εκπαίδευση» και θεωρούσαν δεδομένη την πορεία της μέχρι το κόκκινο χαλί των Όσκαρ. Κανείς δεν έπεσε έξω! «Όσοι κι αν σου πουν πως θα φτάσεις στις υποψηφιότητες, αν δεν συμβεί, δεν μπορείς να το πιστέψεις. Ακόμα τσιμπιέμαι αν συμβαίνει πραγματικά ή αν το ονειρεύτηκα», δήλωσε η ηθοποιός.

Τελικά, τα φεστιβάλ του Λονδίνου και του Τορόντο ήταν προάγγελος των Όσκαρ! Εκεί αναδείχθηκε και το «Ραντεβού στον αέρα» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και την Άννα Κέντρικ. Η δεύτερη, μόλις έμαθε την υποψηφιότητά της, έχασε τα λόγια της: «Λυπάμαι, δεν μπορώ να βρω λέξεις, έμεινα άφωνη».

Τρεις ακόμα υποψηφιότητες... Με το «Ψηλά στον ουρανό» η Disney και η Pixar έβαλαν στόχο την κορυφή και τα κατάφεραν. Έτσι, φέτος στις μεγάλες κατηγορίες έχουμε και μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Όσο για το «District 9», καταφέρνει με απλά μέσα, μεγάλη φαντασία και ειλικρίνεια να ταξιδέψει την ουσιαστική αγάπη μακριά από τη συμβατική φόρμα του ανθρώπινου σώματος. Τη δεκάδα κλείνει η μετρίως ενδιαφέρουσα δημιουργία των αδερφών Κοέν «Ένας σοβαρός άνθρωπος».