Πέθανε ο πρωταγωνιστής των "Επικίνδυνων Αποστολών"

15.03.2010
Ο Πίτερ Γκρέιβς (Πίτερ Γκρέιβς), ο οποίος έγινε γνωστός τη δεκαετία του '60 μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή "Επικίνδυνες Αποστολές" αλλά και από τη συμμετοχή του στην κινηματογραφική επιτυχία "Μία τρελή απίθανη πτήση", πέθανε την Κυριακή στο Λος Άντζελες. Ήταν 83 χρονών.



Ο Πίτερ Γκρέιβς (Πίτερ Γκρέιβς), ο οποίος έγινε γνωστός τη δεκαετία του '60 μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή "Επικίνδυνες Αποστολές" αλλά και από τη συμμετοχή του στην κινηματογραφική επιτυχία "Μία Τρελή Απίθανη Πτήση", πέθανε την Κυριακή στο Λος Άντζελες. Ήταν 83 χρονών.

Εκπρόσωπος του ηθοποιού δήλωσε ότι ο Γκρέιβς πέθανε από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του. Είχε μόλις επιστρέψει από μια οικογενειακή γιορτή για τα γενέθλιά του που θα ήταν την επόμενη Πέμπτη.

Ο Γκρέιβς, ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1926 ως Πίτερ Άρνες (Peter Aurness) και σπούδασε υποκριτική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, έγινε ευρέως γνωστός το 1967 όταν ανέλαβε τον ρόλο του αρχηγού της δυναμικής ομάδας "Επικίνδυνων Αποστολών" στη δημοφιλή τηλεοπτική -τότε- ομώνυμη σειρά.

Έπαιζε τον "Τζιμ Φελπς" (Jim Phelps) ο οποίος παραλάμβανε τις πληροφορίες για την επόμενη αποστολή της ομάδας του σε μια κασέτα η οποία στη συνέχεια αυτοκαταστρέφονταν μέσα σε καπνό.

Ο Γκρέιβς παρέμεινε στη σειρά μέχρι το 1973, όταν και σταμάτησε, αλλά συνέχισε δυναμικά στην τηλεοπτική της αναβίωση από το 1988 έως το 1990.

Βέβαια, ο συμπαθής ηθοποιός είναι περισσότερο γνωστός στα νεότερα κοινά από την χαρακτηριστική του ερμηνεία στην επιτυχημένη φαρσοκωμωδία του 1980 "Μια Τρελή Απίθανη Πτήση", όπου έπαιζε τον παντελώς ανέκφραστο, όχι και τόσο διακριτικό παιδεραστή πιλότο της φαινομενικά καταδικασμένης πτήσης.

Ο ηθοποιός είχε επανειλημμένα πει ότι αρχικά ήθελε να απορίψει τον συγκεκριμένο ρόλο αλλά ύστερα από την επιμονή των δημιουργών ότι η δική του αυστηρή, παγωμένη ερμηνεία ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν, τελικά πείστηκε.

Κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας του, ο Γκρέιβς εμφανίστηκε σε περισσότερες από 130 ταινίες και τηλεοπτικά σόου.

Τα τελευταία χρόνια, ήταν οικοδεσπότης σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων και η επιτυχημένη ιστορική "Βιογραφία" ("Biography") του τηλεοπτικού δικτύου A&E Network.

Το 1971, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στις "Επικίνδυνες Αποστολές", ενώ το 1997, εκείνος και ο "Βιογραφία" του κέρδισαν ένα βραβείο Έμι.

Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Τζόαν (Joan) και τρεις κόρες.