Αποστόλης Τότσικας: Δεν μου πάει ο γάμος

30.03.2010
Γοητευτικός, γελαστός, ειλικρινής, σοβαρός. Τo πρόσωπό του βγάζει καλοσύνη και ηρεμία. Είναι μόλις 27 χρόνων και έχει ήδη αξιόλογη πορεία τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο. Ανήκει στο ζώδιο του Αιγόκερω, λατρεύει την ιαπωνική κουζίνα

Από τη ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΑΪΤΟΥ

Γοητευτικός, γελαστός, ειλικρινής, σοβαρός. Τo πρόσωπό του βγάζει καλοσύνη και ηρεμία. Είναι μόλις 27 χρόνων και έχει ήδη αξιόλογη πορεία τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο. Ανήκει στο ζώδιο του Αιγόκερω, λατρεύει την ιαπωνική κουζίνα και δεν είναι υπέρ του γάμου... Ο λόγος για τον Αποστόλη Τότσικα, που φέτος τον βλέπουμε στην παράσταση «59 σερβίτσια μόνο» στο Θέατρο «Τόπος Άλλου», ένα έργο που ασχολείται με την οργή των νέων.

Τι σε προκαλεί ως ηθοποιό πιο πολύ, η κωμωδία ή το δράμα;

«Κάθε ρόλος για μένα είναι μια πρόκληση. Είμαι νέος και νιώθω πάντα την ίδια επιθυμία να δουλέψω κάθε ρόλο με όρεξη και τρελή διάθεση. Όταν σου δίνουν να διαβάσεις το κάθε σενάριο ή έργο και κατά συνέπεια το ρόλο σου, ξέρεις αν σου αρέσει ή όχι αμέσως. Προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ κάτι που δεν με εξέφραζε ή δεν μου έδινε κάτι. Δεν έχω κάνει μέχρι τώρα κάποια τρελή κωμωδία, αλλά θα το ήθελα πολύ. Εξάλλου, είμαι ένας πολύ αστείος άνθρωπος...».

Θεωρείς ότι στον ελληνικό κινηματογράφο γίνονται καλές ελληνικές παραγωγές;

«Θεωρώ πολύ θετικό το ότι γίνονται... Υπήρχε ένα κόλλημα τα τελευταία χρόνια. Λατρεύω το σινεμά, μου πάει πολύ και χαίρομαι για οτιδήποτε μπορεί να το πάει παρακάτω και στη χώρα μου. Δεν θα σου πω αν γίνονται καλές παραγωγές, θα σου πω ότι υπάρχει όρεξη, και αυτό είναι σημαντικό».

Πόσο δύσκολη είναι η ζωή του καλλιτέχνη, ειδικά αυτή την εποχή;

«Η ζωή του καλλιτέχνη πάντα ήταν δύσκολη, σε όλες τις εποχές. Θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι οι άνθρωποι στο χώρο μας αμείβονται σαφώς περισσότερο από ό,τι σε άλλα επαγγέλματα, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες και λόγοι που μπορεί να σε κρατήσουν σπίτι σου για αρκετό καιρό χωρίς δουλειά. Το μέλλον του ηθοποιού είναι εντελώς αβέβαιο και αυτή την εποχή τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, όπως για όλους».

Σου έχει τύχει να παίξεις με συνάδελφο με τον οποίο δεν έχεις καλές σχέσεις;

«Όχι, τους λατρεύω όλους... (Γέλια.) Φυσικά, κάποιους μπορεί να μην τους πολυγουστάρεις, αλλά τι διάολο ηθοποιός είμαι; Μπορώ να το κρύψω, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι άλλωστε».

Έχεις στο μυαλό σου κάποια έργα που θα ήθελες να παίξεις;

«Πολλά και διάφορα».

Πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζώη σου;

«Η φιλία για μένα είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα πλέον. Είμαι πια σίγουρος πως λίγοι είναι οι φίλοι στη ζωή μας. Δεν μπορώ σίγουρα να αποκαλώ φίλο ένα γνωστό μου και έχω αναθεωρήσει πολλά στο θέμα αυτό. Οι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να γίνουν γρήγορα διαχυτικοί με κάποιον που γνωρίζουν από την τηλεόραση, π.χ., και αυτό μερικές φορές είναι κάπως τρομακτικό. Φαντάσου τον εαυτό σου καλεσμένο κάπου και έναν άγνωστο σ’ εσένα να σου φέρεται σαν να είστε χρόνια φίλοι. Προσωπικά έχω σχέσεις με εκείνους που είχα από παιδί και συμπαθώ πολύ εύκολα κάποιον αρχικά, αλλά όλα στη φιλία κρίνονται στη λεπτομέρεια».

Έχεις κάνει συμβιβασμούς;

«Ειμαι πολύ δύσκολος σε αυτό, με όλες τις συνέπειές του φυσικά. Δεν ντρέπομαι για κάτι, αν εννοείς αυτό».

Είσαι γκρινιάρης;

«Ποτέ δεν γκρινιάζω, είμαι άνθρωπος παντός καιρού, που λένε, έχω μια ικανότητα να τα βλέπω όλα θετικά. Το μυαλό μου δεν κολλάει στο κακό. Το γυρίζω αμέσως τούμπα. Κάτι που με χαλάει μπορώ να το σβήσω σ’ ένα λεπτό σιωπής με τον εαυτό μου - έτσι ήμουν πάντα. Αν με πιάσεις να γκρινιάζω, θα πρέπει να μου έχεις τσακίσει τα νεύρα τελείως, πράγμα σπάνιο για μένα και εκνευριστικό για αυτούς που θέλουν να τσακωθούν μαζί ?ου».

Σε έχουν χαρακτηρίσει ως σύμβολο του σεξ, πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

«Εντάξει, όταν το ακούς ξαφνικά από παντού αυτό στα 20 σου, είναι πολύ κολακευτικό, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα φαντάζομαι. Αν μείνουν όλοι σε αυτή την εικόνα, αρχίζει και γίνεται γραφικό και αστείο. Στο σημείο που δεν με μπλοκάρει ως ηθοποιό και την εξέλιξή μου αισθάνομαι μια χαρά να αρέσω και εμφανισιακά. Ο καθένας έχει τον τύπο του και την προσωπικότητά του».

Θεωρείς ότι ο έρωτας είναι κινητήρια δύναμη για πιο δημιουργική καθημερινότητα, γνωρίζοντας ότι η σχέση σου με τη Ρούλα Ρέβη μετράει ήδη χρόνια;

«Ο έρωτας είναι παιχνίδι ανάμεσα σε δύο κι έτσι πρέπει να είναι στην καθημερινότητα, μέσα στην τρέλα που περνάμε όλοι. Είναι πολύ ωραίο να ξέρεις ότι θα τηλεφωνήσεις στον άνθρωπό σου και έχοντας πια κώδικες μαζί του μπορεί να σε νιώσει, να γελάσετε, να τσακωθείτε, ό,τι χρειάζεται δηλαδή ο άνθρωπος για εκτόνωση. Με τη σύντροφό μου γελάμε συνέχεια όταν είμαστε μαζί, μας αρέσουν τα ίδια πράγματα και δεν κάνουμε σχέδια ποτέ, γιατί είμαστε δύο πολύ ελεύθεροι άνθρωποι κι εγώ κι εκείνη. Αυτό μας κάνει να είμαστε cool και να περνάμε ωραία, με πολύ γέλιο, πραγματικά».

Ο γάμος είναι στα σχέδιά σου;

«Ζω με τη φίλη μου από την πρώτη εβδομάδα που είμαστε μαζί και ξεκαθαρίσαμε αμέσως ότι δεν μας πάει ο γάμος. Δεν τον καταλαβαίνουμε απολύτως σαν θεσμό».

Τι συνηθίζεις να κάνεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο;

«Να ακούω μουσική και να βλέπω ταινίες. Παίζω μουσική στο σπίτι με τα ντραμς ή την κιθάρα, ακόμη και με τα χέρια, τα πόδια, τα έπιπλα ή τους τοίχους. Αν υπάρχει νεκρική σιγή στο σπίτι, θα βλέπω ταινίες και σειρές ακατάπαυστα, με μανία».

Ιδανικές διακοπές για σένα είναι...

«Μπορεί να θέλω ένα ήσυχο νησί ή μια τρελαμένη πόλη. Γουστάρω και τα δύο πάρα πολύ».

Αγαπημένο νησί...

«Η Τήνος είναι η καινούργια μου αγάπη και μάλλον θα κρατήσει καιρό αυτή η σχέση!».

Θα θυσίαζες την καριέρα σου και το όνομα που έχεις ήδη στην Ελλάδα για να κάνεις καριέρα εκτός συνόρων;

«Θα θυσίαζα πολλά περισσότερα και πολύ ση?αντικά, όπως να αφήσω πίσω φίλους, οικογένεια και τη ζωή μου, όχι όμως για την καριέρα, αλλά για την εμπειρία και την αναζήτηση πάνω σε αυτό που επέλεξα να κάνω στη ζωή μου σαν δουλειά. Όνομα έχουμε όλοι μας και δεν έχει σημασία καμιά καριέρα που μένει στάσιμη και βαλτώνει με επαναλήψεις. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα φύγω, γιατί θέλω να την ψάξω λίγο, να δω, να ακούσω, να γυρίσω, να αρχίσω ξανά, να φάω τα μούτρα μου, να έρθω στα ίσια μου, στην αγωνία που έχεις για το άγνωστο, που τη γουστάρω πάρα πολύ».

Έχεις παίξει στους «10 μικρούς Μήτσους»... Πώς ήταν η συνεργασία σου με τον Λάκη Λαζόπουλο;

«Πολύ γέλιο, πολύ άγχος, γιατί έμπαινα στο στούντιο που γυρίστηκε μια ιστορική για την τηλεόραση σειρά και φυσικά ο Λάκης ντυμένος ως συμπεθέρα. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και υπήρχαν πολλά κοινά σημεία στον τρόπο που κάνουμε χιούμορ. Ο Λάκης είναι ένας άνθρωπος ιδιοφυής, με πολύ καλή αντίληψη σε πολλά επίπεδα. Είναι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος. Άλλωστε, είναι και συμπατριώτης».