Φέτος είναι η χρονιά της σάτιρας!

07.05.2010
Εν αρχή ήταν η σάτιρα... Από την ανατολή της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα κατείχε πάντα ένα σημαντικό κομμάτι στο πρόγραμμά της.

Εν αρχή ήταν η σάτιρα... Από την ανατολή της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα κατείχε πάντα ένα σημαντικό κομμάτι στο πρόγραμμά της. Αλλά και σήμερα είναι στα φόρτε της... Και η χρονιά αυτή είναι μία από τις καλύτερές της, αν όχι η καλύτερη. Ο Λάκης Λαζόπουλος με το «Τσαντίρι» του, αλλά και ο Αντώνης Κανάκης με το «Ράδιο Αρβύλα» σατιρίζουν, σχολιάζουν, καυτηριάζουν χαρίζοντας απλόχερα γέλιο.

1989: Το Mega μπαίνει στο χορό της σάτιρας νωρίς νωρίς και υπόσχεται να μας χαρίσει «Mega γέλιο». Πρόκειται για μια εκπομπή που ήρθε στους δέκτες μας διά χειρός Σάκη Μπουλά και Πάνου Χατζηκουτσέλη, οι οποίοι σατίριζαν την καθημερινότητα. Την ίδια χρονιά, πάλι στο Mega, βγήκαν στον αέρα και οι «Βιντεογραφίες», το πρώτο «εναλλακτικό» δελτίο ειδήσεων, αλλά και το «Σατυρικόν» της Άννας Χατζησοφιά.

1990: Αυτή τη χρονιά έκανε δειλά δειλά τα πρώτα του τηλεοπτικά βήματα ο Λάκης Λαζόπουλος, μεταφέροντας στη μικρή οθόνη του Mega τη μεγάλη του θεατρική επιτυχία «Ήταν ένα μικρό καράβι». Την ίδια χρονιά ο ΑΝΤ1 άνοιξε την πόρτα της σάτιρας και μας έφερε τη θρυλική «Ψαροκωστούλα, αγάπη μου». Μια εκπομπή που δεν άφησε τίποτα και κανέναν ασχολίαστο.

1991: Ο Λάκης Λαζόπουλος έδωσε τα χέρια με το Μεγάλο Κανάλι και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι». Το Μυρμηγκάκι, ο Τζίμης, ο Φευγουλέας, η Μισέλ, ο Γύφτος και όλη η υπόλοιπη παρέα έδιναν ραντεβού στους δέκτες μας κάθε εβδομάδα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ τηλεθέασης μετά το άλλο.

1992: Αυτή τη χρονιά ξεκινάει στο Mega ο Γιώργος Μητσικώστας, με το «Πίτσι πίτσι με τον Γιώργο Μητσικώστα», και ο Γιάννης Ζουγανέλης, με το «Απίστευτα κι όμως ελληνικά». Το 1992 δυναμικά στο χώρο της σάτιρας μπήκε και ο ΑΝΤ1, με την Ελένη Ράντου και τον Ντάνο Λυγίζο στο «Όχι στα νέα του ΑΝΤ1», που όχι απλώς αγαπήθηκε, αλλά λατρεύτηκε από τον κόσμο, για τους απολαυστικούς της διαλόγους.

1993: Η επιθεώρηση πάει τηλεόραση! Το αγαπημένο θεατρικό ύφος περνάει για μία ακόμα φορά και στην TV. Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιάννης Βούρος και Γιάννης Καπετάνιος ένωσαν τις δυνάμεις τους και εισέβαλαν τα σαββατόβραδά μας για να μας κάνουν «Άνω Κάτω».

Όσο για τις καθημερινές; Το Mega μας «σέρβιρε» ένα ακόμα απολαυστικό τηλεοπτικό πιάτο και αυτό δεν ήταν άλλο από το «Γεια χαραντάν Ζούγκα».

1994: Το τηλεοπτικό τοπίο εκείνη τη χρονιά δεν άλλαξε σημαντικά. Μόνο που ήρθε να προστεθεί στο τηλεοπτικό μας «μενού» μέσα από το Mega και η καθημερινή δεκάλεπτη εκπομπή «Ο δικός μας άνθρωπος», με τον Γιάννη Ζουγανέλη για μία ακόμα φορά σε μεγάλα τηλεοπτικά κέφια.

1995: Σάτιρα χωρίς Χάρρυ Κλυνν γίνεται; Δεν γίνεται! Έτσι, το 1995 ο μοναδικός ηθοποιός πήρε την απόφαση και είπε πάλι «ναι» στην ιδιωτική τηλεόραση. Ο «Πολίτης Κλυνν» ανέλαβε δράση στον ΑΝΤ1.

1996: Ο Γιώργος Μητσικώστας πηγαίνει στον ΑΝΤ1 με το «Τάτσι Μήτσι Κώστα», μια εκπομπή που λίγα χρόνια αργότερα θα φιλοξενηθεί και στον Alpha. Μέσα από τον Alpha, βέβαια, είδαμε κι άλλες δουλειές του Γιώργου, όπως το «Μητσιχώστα», το «Κώδικας Ντα Μήτσι» αλλά και το πιο πρόσφατο, «Ο Γιώργος σφύριξε».

1997: Σημαντική χρονιά για την τηλεοπτική σάτιρα. Κάνουν την εισβολή τους οι ΑΜΑΝ στο Mega! «Εταιρεία Περπατημένης Ευθύνης» με σήμα της το? γάιδαρο και με τον Αντώνη Κανάκη και τον Σωτήρη Καλλυβάτση σε τρελά τηλεοπτικά κέφια. Παρ’ όλα αυτά, το ΑΜΑΝ δεν έδειξε να εντυπωσιάζει το κοινό του Mega κι έτσι η επόμενη σεζόν βρήκε τα τρελά παιδιά της Θεσσαλονίκης στον ΑΝΤ1, φτάνοντας στο σημείο να εκτοξευθεί στους πίνακες τηλεθέασης. Μάλιστα, το 2000 άλλαξε ελαφρώς τίτλο και μετονομάστηκε σε «ΑΜΑΝ, τα καθάρματα». Όλα αυτά τα χρόνια που ο Αντώνης και ο Σωτήρης έγραφαν τη δική τους τηλεοπτική ιστορία στο κανάλι του Αμαρουσίου παρουσίασαν κάποια στιγμή και την εκπομπή «Haiwania 3-0», ενώ από τον Απρίλιο του 2008 ο Αντώνης Κανάκης ακολουθώντας... σόλο καριέρα (σ.σ.: χωρίς τον Σωτήρη Καλλυβάτση) και αποκτώντας στην πορεία νέο τηλεοπτικό έτερον ήμισυ, τον Γιάννη Σερβετά, άρχισε να? εκπέμπει το «Ράδιο Αρβύλα».

1998: Μαλβίνα Κάραλη! Αναμφισβήτητα αυτή η χρονιά ανήκε στην αλησμόνητη Μαλβίνα, όπου οι σατιρικές εκπομπές της ήρθαν και άφησαν εποχή. Ξεκίνησε στο Mega το πιο απολαυστικό, εναλλακτικό δελτίο ειδήσεων που έχουμε δει ποτέ, το «Μαλβίνα Hostess». Και η συνέχεια; «Mea Culpa» στο Seven-X, «Μαλβίνα Live» στον ΣΚΑΪ, αλλά και «Μαλβίνα Ρίξτεν» στο Star.

1999: Μετά την τηλεοπτική του απόπειρα το 1998 να μας παρουσιάσει το «Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο» στον ΣΚΑΪ ο Μάρκος Σεφερλής ξεκίνησε στον ΑΝΤ1 την εκπομπή «Προσοχή Μαρκοπέδιο». Ένα χρόνο αργότερα ήρθε στους δέκτες μας το «The Seferlee Show» και το 2001 τα «Χτυποκάρδια στο Σέφερλι Χιλς». Επίσης, το 2002 ακολούθησε το «Μάρκο μ’ έκαψες» στον Alpha και το 2003 το «Σοβαρότης μηδέν» στο Alter.

2000: Και έφτασε η χρονιά του stand up κόμεντι στη μικρή μας οθόνη! Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο Κώστας Παπαγεωργίου μέσα από την εκπομπή «Δύο στα όρθια» στο Mega. Εκείνη ακριβώς τη χρονιά έσκασε μύτη στα κανάλια της Αθήνας ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και μπήκε? «Στην πρίζα» του ΑΝΤ1.

2005: Ο ΑΝΤ1 αποφάσισε να πειραματιστεί σε αυτό που κάποιοι αποκαλούσαν πιο... πρωτοποριακή, ανατρεπτική και νεανική σάτιρα και έβγαλε στον αέρα την εκπομπή «Νύχτα θα φύγουμε», με τον Θοδωρή Βαμβακάρη και τον Τάκη Γιαννούτσο.

2006: Ο δαιμόνιος Θέμος το 2006 προσγειώθηκε στον ΑΝΤ1 μαζί με το «Όλα» και αφού είχε γνωρίσει κάποια χρόνια πριν την τηλεοπτική επιτυχία με τις εκπομπές «Νοκ Άουτ» και «Μπίλιες» στον ΣΚΑΪ.

Το 2006, όμως, σημαδεύτηκε από την επιστροφή του Λάκη Λαζόπουλου. Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» αρχικά σημείωσε χλιαρές επιδόσεις στους πίνακες τηλεθέασης, αλλά λίγο αργότερα άρχισε να παίρνει τα πάνω του. Τώρα το «Τσαντίρι» δεν είναι απλώς μία ακόμα εκπομπή σάτιρας, αλλά ουσιαστικά μια θεατρική επιθεώρηση που στήνεται κάθε Τρίτη βράδυ στον Alpha και καταφέρνει να τρελαίνει τα μηχανάκια της AGB, καθηλώνοντας κάθε εβδομάδα εκατομμύρια τηλεθεατές!

2007: Ακόμα μία ολόφρεσκη σατιρική πρόταση έμελλε να έρθει στους δέκτες μας. Μιλάμε φυσικά για την απολαυστική «Ελληνοφρένεια», η οποία έκανε το ντεμπούτο της μέσα από τον ΣΚΑΪ. Μια εκπομπή πραγματικά ανατρεπτική, στημένη με κέφι, αλλά και? έμπνευση.

Την ίδια χρονιά είπε να δοκιμάσει μόνος του την τηλεοπτική του τύχη και ο Γιάννης Σερβετάς στον ΑΝΤ1 με την εκπομπή «Γιάννης ο όμορφος», ενώ το 2009 ο Σωτήρης Καλλυβάτσης είχε την ιδέα να ταιριάξει το ταμπεραμέντο του με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Σάκη Μπουλά και να ιδρύσουν το «Μπελάς TV» στο Mega.