Δεν πιστεύει στο Θεό, πιστεύει στις... κουκίδες

19.01.2012
Πάμπλουτος και διάσημος, του αρέσει να προκαλεί και να τραβάει την προσοχή των μίντια. Την έκθεση «The Complete Spot Paintings 1986-2011» με 300 ζωγραφικά έργα του προκλητικού εικαστικού Ντέιμιεν Χερστ (Damien Hirst) παρουσιάζει ταυτόχρονα και στους έντεκα χώρους της σε όλο τον κόσμο η γκαλερί Gagosian. Την έκθεση «The Complete Spot Paintings 1986-2011» με 300 ζωγραφικά έργα του προκλητικού εικαστικού Ντέιμιεν Χερστ (Damien Hirst) παρουσιάζει ταυτόχρονα και στους έντεκα χώρους της σε όλο τον κόσμο η γκαλερί Gagosian. Η έκθεση φιλοξενείται στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Λος Άντζελες, στη Ρώμη, στην Αθήνα, στη Γενεύη και στο Χονγκ Κονγκ και είναι η πρώτη φορά που η Gagosian αφιερώνει όλους τους χώρους της σε έναν καλλιτέχνη. Διαβάστε το άρθρο...

Την έκθεση «The Complete Spot Paintings 1986-2011» με 300 ζωγραφικά έργα του προκλητικού εικαστικού Ντέιμιεν Χερστ (Damien Hirst) παρουσιάζει ταυτόχρονα και στους έντεκα χώρους της σε όλο τον κόσμο η γκαλερί Gagosian.

Η έκθεση φιλοξενείται στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Λος Άντζελες, στη Ρώμη, στην Αθήνα, στη Γενεύη και στο Χονγκ Κονγκ και είναι η πρώτη φορά που η Gagosian αφιερώνει όλους τους χώρους της σε έναν καλλιτέχνη.

Η έκθεση μπορεί είναι διεθνής, αλλά ο Ντέιμιεν δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, έτσι ο καλλιτέχνης παρέστη μόνο στα εγκαίνια της έκθεσης στη Νέα Υόρκη.

Η Μελίσεντ Γουίλνερ (Mellicent Willner), διευθύντρια της Γκαγκοσιάν Λονδίνου, αποκάλυψε από πού προέκυψε η έμπνευση της έκθεσης:

«Τρία χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 2009, έκανε μια έκθεση στην γκαλερί μας. Και στον τοίχο της γκαλερί είχαμε λίστα των διαφόρων εκθέσεων στα άλλα σημεία ανά τον κόσμο. Σκέφτηκε τότε ότι θα ήταν φανταστικό να φαίνεται το όνομά του σε κάθε χώρο μας την ίδια στιγμή. Έτσι πραγματική η γένεση ήταν εκείνη τη στιγμή – μια συνάντηση δύο ιδεών. Και μια αναδρομική χώρων και μια διεθνής έκθεση.»

Ο Χιρστ, που έγινε γνωστός για το ανθρώπινο Κρανίο με τα 8 χιλ. διαμάντια, τον Καρχαρία στη φορμαλδεΰδη και τον πανάκριβο «Χρυσό Μόσχο»... ανατρεπτικά απρόβλεπτος όπως πάντα, έρχεται να μπερδέψει τους θεατές με τις κουκίδες του.

«Είναι μια οπτική εμπειρία, αλλά μπερδεύει κιόλας» συνεχίζει η Μελίσεντ Γουίλνερ. «Επηρεάζει την αίσθηση κλίμακας του εαυτού και του σώματος. Και με κάποιο τρόπο οι κουκίδες σχετίζονται με την ανθρώπινη κλίμακα. Είναι τόσο διαφορετικές σαν άνθρωποι και όσο πολυποίκιλες όσο η φύση. »

Η έκθεση «Damien Hirst: Κουκίδες, η πλήρης συλλογή, 1986-2011» φιλοξενείται φυσικά και στην Ελλάδα στην Γκαγκοσιάν Αθήνας και προηγείται της μεγάλης αναδρομικής του καλλιτέχνη στην Tate Modern τον Απρίλιο του 2012.

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου

Μοντάζ: Μαίρη Ρίζου