Η παραμυθένια άμαξα του γάμου

31.03.2011
"28 και σήμερα" για τον πριγκιπικό γάμο και αυτή τη φορά, την τιμητική της έχει το μέσο που θα μεταφέρει το ζευγάρι μετά την τελετή, που όπως μαθαίνουμε έχει μια "παραμυθένια ιστορία".


"28 και σήμερα" για τον πριγκιπικό γάμο και αυτή τη φορά, την τιμητική της έχει το μέσο που θα μεταφέρει το ζευγάρι μετά την τελετή, που όπως μαθαίνουμε έχει μια "παραμυθένια ιστορία".

Αμέσως μετά τον γάμο τους, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (prince William) και η Κέιτ Μίντλετον (Kate Middleton) θα πάνε από το Αβαείο του Γουεστμίνστερ στο Παλάτι του Μπάκινχαμ με την ιστορική άμαξα 1902 Στέιτ Λάνταου (1902 State Landau Carriage).

Πρόκειται για την ίδια άμαξα που μετέφερε στο παλάτι και τους γονείς του γαμπρού, πρίγκιπα Κάρολο (prince Charles) και Ντιάνα (Diana) μετά τον δικό τους γάμο το 1981.

Αυτές τις μέρες, η ιστορική άμαξα με τον γυάλινο θόλο που κατασκευάστηκε το 1881 βρίσκεται στη φάση των πυρετωδών προετοιμασιών για τη μεγάλη μέρα της 29ης Απριλίου.

Η 1902 Στέιτ Λάνταου άμαξα κατασκευάστηκε από την εταιρεία Hoopers για τη στέψη του Βασιλιά Εδουάρδου του 7ου (King Edward VII).

Είναι μια ανοιχτή άμαξα που έχει την ιδιαιτερότητα να κινείται κυκλικά (!) καθώς την τραβούν παραδοσιακά τα άλογα. Αυτό, βέβαια, ως στοιχείο από μόνο του είναι κάπως "παράξενο", ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει ακόμη και ναυτία στους επιβαίνοντες.

Ωστόσο, ακόμη και αν όσοι βρίσκονται μέσα στην άμαξα χρειάζονται… δραμαμίνη, όσοι βρίσκονται εκτός, είναι ενθουσιασμένοι, αφού με τον τρόπο που θα κινείται η άμαξα θα έχουν όλοι πολύ καλύτερη θέα του ζευγαριού.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η βασιλική οικογένεια έχει 100 άμαξες τις οποίες χρησιμοποιεί συνήθως σε επίσημες επισκέψεις ξένων εστεμμένων.

Την ημέρα του γάμου, την άμαξα θα σέρνουν πέντε άλογα Windsor Grey από τους θρυλικούς βασιλικούς στάβλους, ενώ στο σύνολο θα χρησιμοποιηθούν 18 ζώα για όλες τις άμαξες που θα χρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ του πριγκιπικού γάμου, η άμαξα που θα μεταφέρει τους νεόνυμφους –τότε- πρίγκιπες θα ηγείται άλλων πέντε αμαξών, στις οποίες θα επιβαίνουν οι εξής "υψηλοί προσκεκλημένοι": ο πρίγκιπας Χάρι (Prince Harry) –αμέσως μετά το ζευγάρι ως αδελφός και κουμπάρος του γαμπρού- και στη συνέχεια η αδελφή της νύφης και κουμπάρα της, Πίπα Μίντλετον (Pippa Middleton), μαζί με τις υπόλοιπες παρανύμφους. Στην τέταρτη άμαξα θα βρίσκεται η βασίλισσα και ο δούκας του Εδινβρούργου και στην τελευταία ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης μαζί με τους συμπεθέρους.

Τώρα, σε περίπτωση που ο καιρός αποφασίσει να βρέξει στις 29 Απριλίου –γιατί όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να είναι καλυμμένα- το ζευγάρι θα οδηγηθεί στο παλάτι με την περήφημη "Glass Coach", την κλειστή γυάλινη άμαξα, η οποία είχε οδηγήσει τη μαμά, τη γιαγιά, την προγιαγιά του Γουίλιαμ, αλλά και τη Σάρα Φέργκιουσον (Sarah Ferguson) στην εκκλησία για τους γάμους τους.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα