Θα υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο η Κέιτ;

08.04.2011
Αν και πρέπει να το ξέρει από προσωπική πείρα λόγω του ατυχούς γάμου ανάμεσα στους γονείς του, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (prince William) λέγεται ότι αυτό τον καιρό λαμβάνει διαρκώς «μηνύματα» από τους βασιλικούς δικηγόρους, οι οποίοι έχουν αναλάβει επίσημα να του θυμίσουν ότι δεν έχουν όλα τα παραμύθια καλό τέλος.

Αν και πρέπει να το ξέρει από προσωπική πείρα λόγω του ατυχούς γάμου ανάμεσα στους γονείς του, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (prince William) λέγεται ότι αυτό τον καιρό λαμβάνει διαρκώς «μηνύματα» από τους βασιλικούς δικηγόρους, οι οποίοι έχουν αναλάβει επίσημα να του θυμίσουν ότι δεν έχουν όλα τα παραμύθια καλό τέλος.

Στις 29 Απριλίου ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο πρίγκιπας θα παντρευτεί την αγαπημένη του, Κέιτ Μίντλετον (Kate Middleton) αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του παλατιού τον συμβουλεύουν σοβαρότατα να μην προχωρήσει χωρίς να έχει υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο.

Μάλιστα, η πρόταση των δικηγόρων έρχεται βασισμένη στην ιστορία και δη τη… γαλαζοαίματη. Τρία από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ (Queen Elizabeth II) έχουν πάρει διαζύγιο ενώ ο θείος του Γουίλιαμ από την πλευρά της μητέρας του, Τσαρλς Σπένσερ (Charles Spencer) έχει ήδη δύο πρώην συζύγους και ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί.

Οι σχετικές φήμες μπορεί να οργιάζουν, ωστόσο επίσημα, από το παλάτι δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ όπου τα προγαμιαία συμβόλαια είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, στη Βρετανία, είναι μόλις ένας χρόνος που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν παρόμοιες συμφωνίες. Και αυτό έγινε κυρίως ύστερα από το νέο παρατσούκλι που «κέρδισε» το Λονδίνο ως «παγκόσμια πρωτεύουσα των διαζυγίων».

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Στιούαρτ (James Stewart), δικηγόρο διαζυγίων της φίρμας Manches που διαχειρίστηκε τη συμφωνία δισεκατομμυρίων ανάμεσα στη Μαντόνα (Madonna) και τον Γκάι Ρίτσι (Guy Ritchie), υποστηρίζει ότι το προγαμιαίο συμβόλαιο είναι απαραίτητο ειδικά σε ό,τι αφορά τη βασιλική περιουσία.

«Στον 21ο αιώνα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιου είδους συμφωνίες ανάμεσα στα ζευγάρια που έχουν ισχυρή δημόσια παρουσία», ισχυρίζεται συγκεκριμένα.

Αν κάποιος ψάχνει για παραδείγματα δεν χρειάζεται να πάει πολύ μακριά. Μια ματιά στο άσχημο διαζύγιο του πρίγκιπα Κάρολου (prince Charles) και της Νταϊάνα (Diana) θα δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται. Ο Τζέφρι Μπίνγκελ (Geoffrey Bignell), πρώην σύμβουλος του διαδόχου υποστηρίζει ότι η Νταϊάνα τον «έστειλε αδιάβαστο» παίρνοντάς του το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του περιουσίας όταν ο γάμος τους έληξε ύστερα από 15 χρόνια το 1996. Σημειώνουμε δε, ότι η εν λόγω περιουσία αγγίζει τα 27 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινή αξία.

Όχι βέβαια ότι ο Κάρολος έβαλε μυαλό αφού όταν ήρθε η στιγμή να ξαναπαντρευτεί την αγαπημένη του Καμίλα (Camilla) το 2005, αγνόησε επιδεικτικότατα τις προτροπές των συμβούλων του και δεν υπέγραψε ούτε αυτή τη φορά προγαμιαίο συμβόλαιο.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, ας δούμε τι ακριβώς διακυβεύεται στον επικείμενο πριγκιπικό γάμο.
Ο Γουίλιαμ αναμένεται να κληρονομήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την περιουσία της γιαγιάς του, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις ξεπερνά τις 290 εκατομμύρια λίρες (330 εκατομμύρια ευρώ) ενώ του αναλογεί και μεγάλο μερίδιο από την περιουσία της μητέρας του που φτάνει τα 34 εκατομμύρια δολάρια (25 εκατομμύρια ευρώ) .

Από την άλλη πλευρά και παρότι η Κέιτ προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια, η οποιαδήποτε συμφωνία θα σήμαινε σίγουρη εξασφάλισή της για το υπόλοιπο της ζωής της αν τελικά ο γάμος διαλυθεί.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η αλήθεια είναι πως αυτές τις μέρες, το μυαλό των μελλόνυμφων τρέχει σε άλλα πιο ευχάριστα ζητήματα. «21 και σήμερα», για να μην ξεχνιόμαστε…