Πρίγκιπας Φίλιππος - Kηδεία: Οι λεπτομέρειες της τελετής, οι καλεσμένοι και η επιθυμία του ίδιου

10.04.2021
Πρίγκιπας Φίλιππος - Kηδεία: Οι λεπτομέρειες της τελετής, οι καλεσμένοι και η επιθυμία του ίδιου
Οι πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ειπωθεί το τελευταίο "αντίο" στον επί 73 χρόνια σύζυγο της βασίλισσας που έφυγε από τη ζωή χθες [9/4/2021] δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, το μακροβιότερο άρρεν μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και ο πιο αγαπημένος royal για το προσωπικό του παλατιού, έφυγε ήρεμα στον ύπνο του, δυο μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την ίδια τη βασίλισσα, η οποία έχει ήδη εισέλθει στην πρώτη οκταήμερη περίοδο πένθους, την οποία θα ακολουθήσει νέα 30 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτή, και ως ένδειξη τιμής στον εκλειπόντα όλα τα βασιλικά καθήκοντα έχουν αναβληθεί, όπως και κάθε κίνηση στους επίσημους λογαριασμούς των μελών της βασιλικής οικογένειας στα social media και σε κάθε επίσημο ιστότοπό τους.

Το πένθος θα αποτυπωθεί επίσης στο μαύριο περιβραχιόνιο που θα φορούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Παλάτι ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά και βασιλικά κτίρια σε όλη τη χώρα μέχρι την κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου.

Αξιωματούχοι του Παλατιού επιβεβαίωσαν ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος θα έχει μία βασιλική κηδεία και όχι πολιτική, όμως θα γίνει σε κλειστό κύκλο αφενός γιατί ήταν δική του επιθυμία, αφετέρου γιατί οι περιορισμοί λόγω Covid το επιβάλλουν. Σύμφωνα με την Telegraph, το Παλάτι επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθηθούν πιστά οι κρατικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι παραβρισκόμενοι σε κηδείες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 30 ενώ, ταυτόχρονα, ζητείται από το κοινό να μην επιχειρήσει να πλησιάσει.

Ποιοι θα είναι, όμως, αυτοί οι 30 που αναμένεται να δώσουν το "παρών" στην τελετή, η οποία, παρεμπιπτόντως, θα καλυφθεί τηλεοπτικά.

Η λίστα θα είναι πολύ περιορισμένη περιλαμβάνοντας τα πιο κοντινά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Πλάι στη βασίλισσα λοιπόν, αναμένουμε να δούμε τον διάδοχο,πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του, Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλλης, τον δούκα και τη δούκισσα του Cambridge, τον πρίγκιπα Andrew και τις πριγκίπισσες Ευγενία και Βεατρίκη με τους συζύγους τους, τον πρίγκιπα Edward και τη σύζυγό του, Σοφία, Κόμησα του Ουέσεξ ενώ αναμένεται να φτάσει στο Λονδίνο και ο πρίγκιπας Harry, πιθανότατα, όμως, χωρίς την Meghan, η οποία ενδέχεται να μην πάρει το "ΟΚ" λόγω της εγκυμοσύνης. Ή, έστω, να την επικαλεστεί καθώς μετά τη συνέντευξη που έδωσε με τον Harry στην Oprah πρόσφατα, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί ότι δεν είναι και το πιο ευπρόσδεκτο άτομο στην Αυλή αυτό τον καιρό. Ακόμη και υπό αυτές τις θλιβερές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Telegraph ο δούκας του Εδιμβούργου άφησε ρητές οδηγίες ως προς το πώς θα ήθελε την κηδεία του. Προτιμούσε, λοιπόν, μια σχετικά, χαμηλών τόνων τελετή χωρίς τις "τυπικότητες που θα επέβαλλε η στρατιωτική του θέση και η φιλανθρωπική του δράση".

Πριν από την κηδεία, και αντίθετα με το τι είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Αββαείο του Westminster, αλλά θα βρίσκεται στο Κάστρο του Windsor μέχρι την τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο St George's Chapel, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή. Εικάζεται ότι η κηδεία θα τελεστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Για την ιστορία να θυμήσουμε ότι στο παρεκλήσι αυτό τελέστηκε ο γάμος της Meghan με τον Harry και της πριγκίπισσας Eυγενίας με τoν Jack Brooksbarnk.