Πρίγκιπας Φίλιππος - Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη (1939) και η τελευταία (2020) κοινή τους φωτογραφία πριν το "αντίο"

16.04.2021
Πρίγκιπας Φίλιππος - Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη (1939) και η τελευταία (2020) κοινή τους φωτογραφία πριν το "αντίο"
Η ιστορία μια ολόκληρης ζωής.

Αύριο, Σάββατο 17 Απριλίου 2021, η βασίλισσα Ελισάβετ θα πει το τελευταίο "αντίο" στον άνθρωπο που στάθηκε στο πλευρό της, στην ουσία, σε όλη της τη ζωή. Η σχέση των δύο μακρινών συγγενών υπήρξε παραδειγματική (για royals ή μη) και παρά τα σκαμπανεβάσματα που, φυσικά, προέκυψαν στον δρόμο, η αγάπη τους στάθηκε πάνω από όλα.

"Υπήρξε, απλούστατα, η δύναμη και η βάση μου όλα αυτά τα χρόνια και εγώ και όλη του η οικογένεια και αυτή και πολλές ακόμη χώρες, του οφείλουμε ένα χρέος πολύ πιο σπουδαίο από ο,τιδήποτε θα μπορούσε ποτέ να διεκδικήσει ή εμείς να αντιληφθούμε", είχε δηλώσει με βαθιά τρυφερότητα για τον σύζυγό της η βασίλισσα Ελισάβετ το 1997.

Οι δυο τους, είχαν ποζάρει ουκ ολίγες φορές μαζί στα 73 αυτά χρόνια της κοινής τους ζωής. Εμείς, για αρχή, ξεχωρίζουμε αυτό το υπέροχο πορτρέτο που φέρει την υπογραφή της Annie Leibovitz και τραβήχτηκε το 2016 με αφορμή την 70ή επέτειο γάμων τους

Η ιστορία τους ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Ήταν αμφότεροι εγγόνια της βασίλισσας Βικτώριας, και ως εκ τούτου ξαδέλφια. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934 σε έναν οικογενειακό γάμο, της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ, όταν η Ελισάβετ ήταν οκτώ ετών.

Όμως, ο γοητευτικός Έλληνας πρίγκιπας αιχμαλώτισε πραγματικά την καρδιά της το 1939 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης με τους γονείς της στο Royal Naval College στο Ντάρτμουθ όταν εκείνη ήταν 13 ετών.

Ο όμορφος Φίλιππος, ο οποίος ήταν τότε 18 ετών, σφράγισε τη φιλία τους με τζίντζερ μπισκότα και λεμονάδα, εντυπωσιάζοντας τη «Lilibet» και την αδερφή της, Μαργαρίτα, σε ένα παιχνίδι τένις. Η φωτογραφία που βλέπεις ακριβώς από κάτω είναι μια εικόνα ντοκουμέντο από εκείνη τη σημαδιακή για τους δυο συνάντηση. Μαζί με αυτή τη λήψη, στην ανάρτηση, και η τελευταία, κοινή, επίσημη φωτογραφία του ζεύγους που τραβήχτηκε τον Νοέμβριο του 2020 με αφορμή την 73η επέτειο των γάμων τους.

Οι δυο τους είχαν ερωτευτεί από την πρώτη στιγμή, όμως τα εμπόδια στη σχέση τους δεν ήταν λίγα. Ο Φίλιππος ήταν χριστιανός ορθόδοξος, ο πατέρας του παραλίγο να εκτελεστεί από την ελληνική κυβέρνηση, η μητέρα του είχε περάσει χρόνια σε ψυχιατρεία και πλέον κυκλοφορούσε ντυμένη καλόγρια, οι τρεις αδελφές του είχαν παντρευτεί Γερμανούς πρίγκιπες που συνεργάστηκαν με τους ναζί.

Η Ελισάβετ δεν έβλεπε ούτε άκουγε κάτι άλλο εκτός από τον έρωτά της για τον Φίλιππο. Παρόλο που οι γονείς της είχαν τις αντιρρήσεις τους, εκείνη περίμενε με υπομονή και επιμονή μέχρι να πειστούν ότι για εκείνη είναι "ο ένας και μοναδικός". Όπερ και εγέννετο!

Το 1946 είχαμε κάτι σαν... "φανερώματα" καθώς στον γάμο της ξαδέλφης του Φίλιππου, Patricia Mountbaden, λίγο πριν μπει στην εκκλησία η Ελισάβετ, η οποία, παρεμπιπτόντως ήταν παρανυμφάνι, έδωσε στον Φίλιππο το γούνινο παλτό της κοιτώντας τον τρυφερά. Το ντοκουμέντο στη φωτογραφία κάτω. Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκαν!

Μια ζωή, πραγματικά, σαν παραμύθι, με ένα κεφάλαιό της να κλείνει οριστικά αύριο.