Δίκη Σεργιαννόπολου: Τα ισόβια έσπασαν!

16.11.2009
Είκοσι χρόνια και δέκα μήνες! Όλοι πάγωσαν στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού δικαστηρίου στο άκουσμα της ποινής για το δολοφόνο του Νίκου Σεργιανόπουλου, Ντέιβιντ Μουρτζικνέλι.

Είκοσι χρόνια και δέκα μήνες! Όλοι πάγωσαν στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού δικαστηρίου στο άκουσμα της ποινής για το δολοφόνο του Νίκου Σεργιανόπουλου, Ντέιβιντ Μουρτζικνέλι. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κλοπή, οπλοχρησία και παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, ωστόσο, οι δικαστές τού αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η αναγνώριση του ελαφρυντικού ήταν αυτή που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, καθώς η προηγούμενη αίσθηση ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί, ειδικά μετά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση αυτή; Αποφυλάκιση του Γεωργιανού ακόμη και σε εξίμισι χρόνια, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα δουλέψει και θα δείξει καλή διαγωγή, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ποινή στο Εφετείο.

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε την απόφαση ο εκπρόσωπος της πολιτικής αγωγής Αλέξης Στεφανάκης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η απόφαση αφενός μας δίνει ικανοποίηση για το γεγονός της κατάφασης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, πικρία ωστόσο που αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση. Ο δράστης είχε βίο που μόνο έντιμο δεν μπορούσε κάποιος να τον πει. Βέβαια, η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή. Εμείς θα προσφύγουμε κατά το σκέλος της απόφασης του δικαστηρίου ως προς το ελαφρυντικό, ενώ θα μιλήσουμε για την ουσία όταν θα έχουμε μια αμετάκλητη ποινή».

Πλήρως ικανοποιημένος από την απόφαση δήλωσε ο δικηγόρος του Γεωργιανού Δημήτρης Γκαβέλας.

Κατάθεση ψυχής του Χρήστου Παπαθεοδώρου
Συγκλονισμένος από την οικογενειακή τραγωδία που περνάει, ο γαμπρός του Νίκου Σεργιανόπουλου μίλησε για τα συναισθήματά του και την απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν μπορώ να σχολιάσω δικαστική απόφαση. Ό,τι ποινή και να έπαιρνε εμάς δεν μας φτάνει. Ήταν ό,τι χειρότερο πάθαμε στη ζωή μας. Σε 10-20 χρόνια εκείνος θα γελάει και θα μιλάει, ενώ ο δικός μας είναι στο χώμα. Δεν μας έπεισε ο Γεωργιανός, ούτε ποτέ θα πείσει και κανέναν. Είναι ένα αναξιόπιστο άτομο που δεν μπόρεσε να μας πείσει, ούτε καν να μας αγγίξει. Αν είμαι γερός, μπορεί να βρεθώ μαζί του σε κάποια χρόνια και ίσως τότε να μου πει την αλήθεια».

Ο Χρήστος Παπαθεοδώρου μίλησε και για την πρόωρα χαμένη σύζυγό του, τα παιδιά του αλλά και τη συμπαράσταση του κόσμου στη Δράμα. «Όλη η Δράμα στέκεται στο πλευρό μας και τους ευχαριστώ. Η γυναίκα μου ήταν η βασίλισσα του μελισσιού μας, αυτή είχε τη μεγάλη ψυχή. Ήταν αρχόντισσα και αυτό το ήξερε όλη η Δράμα. Μητέρα και σύζυγος καταπληκτική. Δεν είχε εχθρούς, μόνο φίλους. Την έκλαψε όλος ο κόσμος».

Ο γαμπρός του Νίκου Σεργιανόπουλου έχει λύγισει από τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχθεί ο ίδιος και η οικογένειά του. «Τι άλλο θα μου δώσει η μοίρα; Καρτερικά περιμένω να δω τι άλλο θα μου δώσει αυτή η ζωή. Το μόνο που ήθελα ήταν να ακούσω την αλήθεια. Δεν τα κατάφερα, αλλά κάποια στιγμή θα επιδιώξω να τον ρωτήσω αν μετάνιωσε που αφαίρεσε δύο ζωές. Πιστεύω πως υπήρξε δόλος. Ενδείξεις υπήρξαν πάρα πολλές. Αποδείξεις δεν μπόρεσα να έχω. Είναι ομερτά όλη αυτή η ιστορία. Όπως μου είπαν, ?αφού ο δράστης ομολόγησε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από δω και πέρα?».