Η Ελλάδα πρώτη στον ημιτελικό! Τι έγινε με τις ψήφους

16.05.2011
Η ιστορία με τις συμμαχίες στην Γιουροβίζιον δεν είναι καινούργια. Είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία μεταξύ των γειτόνων και των «φιλενάδων» χωρών, που για να μπεις σφήνα θα πρέπει να είσαι πολύ παλικάρι.

Η ιστορία με τις συμμαχίες στην Γιουροβίζιον δεν είναι καινούργια. Είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία μεταξύ των γειτόνων και των «φιλενάδων» χωρών, που για να μπεις σφήνα θα πρέπει να είσαι πολύ παλικάρι. Και ο Λούκας στον φετινό τελικό ήταν παλικάρι, κερδίζοντας την εύνοια του πρώην σοβιετικού μπλοκ που στην πλειοφηψία τους μάς έδωσαν βαθμούς. Δε μπήκε όμως στις υπόλοιπες συμμαχίες και δη στη σκανδιναβική.

Αλλά να ήταν μόνο τα μπλοκ; Εδώ δεν μας ψήφισαν τα... αδέλφια μας αλήτες πουλιά (Γάλλοι, Πορτογάλοι, Άγγλοι, Ιταλοί και Σέρβοι βεβαίως βεβαίως). Εδώ, δεν πήραμε ούτε μία ψήφο από τους Τούρκους που έχουμε κάνει τον Ονούρ στην Ελλάδα πρώτο «είδωλο». Οι συμμαχίες και πώς λειτουργούν αυτές κάθε χρόνο στην Γιουροβίζιον αποδεικνύονται περίτρανα στην περίπτωση του Λούκα, αλλά και της Σουηδίας αφού αμφότεροι τερμάτισαν πρώτοι στους ημιτελικούς που συμμετείχαν. Το ωραίο, δε, της ιστορίας είναι ότι η Ελλάδα βγήκε πρώτη με 11 βαθμούς διαφορά από το δεύτερο Αζερμπαϊτζάν που τελικά κατέκτησε την Γιουροβίζιον.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού χώρες που στον πρώτο ημιτελικό μάς ψήφισαν απλόχερα, στον τελικό ούτε να μας... φτύσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πορτογαλία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ρωσία, πάλι, αποτελεί εξαίρεση αφού στον τελικό μάς έδωσε περισσότερους βαθμούς από τον ημιτελικό. Όσο για την Κύπρο που διαγωνίστηκε στον δεύτερο ημιτελικό; Τερμάτισε στην προτελευταία θέση. Η Dana από την άλλη, καλύτερα να καθόταν σπίτι της και να την θυμόταν ο κόσμος με την επιβλητική νίκη της πριν 13 χρόνια, παρά τώρα που γνώρισε την πανωλεθρία, αφού τερμάτισε στην 15η θέση του δεύτερου ημιτελικού. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα και των δύο ημιτελικών:

Α’ ημιτελικός:

1. Ελλάδα

2. Αζερμπαϊτζάν

3. Φινλανδία

4. Ισλανδία

5. Λιθουανία

6. Γεωργία

7. Ουγγαρία

8. Σεβία

9. Ρωσία

10. Ελβετία

11. Μάλτα

12. Αρμενία

13. Τουρκία

14. Αλβανία

15. Κροατία

16. Σαν Μαρίνο

17. Νορβηγία

18. Πορτογαλία

19. Πολωνία

Β' ημιτελικός:

1. Σουηδία

2. Δανία

3. Σλοβενία

4. Ρουμανία

5. Βοσνία - Ερζεγοβίνη

6. Ουκρανία

7. Αυστρία

8. Ιρλανδία

9. Εσθονία

10. Μολδαβία

11. Βέλγιο

12. Βουλγαρία

13. Σλοβακία

14. Λευκορωσία

15. Ισραήλ

16. ΠΓΔΜ

17. Λετονία

18. Κύπρος

19. Ολλανδία