Έλα να παίξουμε στην ΤV!

27.01.2009
Μπορεί τα κανάλια να πόνταραν σε νέα ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια στις αρχές της φετινής σεζόν, όμως εντέλει δεν τους βγήκε. Από τη μία οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το... ψαλίδι που έπεσε σε πολλές παραγωγές

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Μπορεί τα κανάλια να πόνταραν σε νέα ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια στις αρχές της φετινής σεζόν, όμως εντέλει δεν τους βγήκε. Από τη μία οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το... ψαλίδι που έπεσε σε πολλές παραγωγές, από την άλλη οι χαμηλές τηλεθεάσεις κάποιων προγραμμάτων οδήγησαν τα τηλεπαιχνίδια στο συρτάρι, από το οποίο μόλις 3-4 θα βγουν τελικά στους δέκτες μας. Ενώ όσα πήγαν καλά συνεχίζουν μέχρι νεωτέρας

Θα ανεβάσει το ντεκαπάζ την τηλεθέαση;
«50 ξανθές θα μας σώσουν». Αυτό μάλλον ψιθυρίζουν οι υπεύθυνοι προγράμματος του Mega, καθώς τα τηλεπαιχνίδια και τα ριάλιτι της βραδινής ζώνης δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη σαρωτική επιτυχία των σειρών της prime time με ποσοστά άνω του 40%. Ο «Εισοδηματίας» ήδη ολοκληρώθηκε με μέτρια νούμερα τηλεθέασης, ενώ ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για τη συνέχεια του «Ρower of 10». Στο πολυδιαφημισμένο παιχνίδι με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη δόθηκε παράταση ζωής και επιστρέφει στους δέκτες μας από το Σάββατο 24 Ιανουαρίου με την ελπίδα πως παραλαμβάνοντας ένα καλύτερο lead in από το «Μια τρύπα στο νερό» με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, θα καταφέρει να ανεβάσει τα νούμερά του, που υπολείπονται κατά πολύ του μέσου όρου της prime time του σταθμού. Το τηλεοπτικό κοινό έδειξε πως δεν συγκινείται από τις θαυματουργές μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής, με αποτέλεσμα η AGB να μην κάνει το θαύμα της. To ριάλιτι «Εxtreme makeover» ολοκληρώθηκε πριν ακόμη φτάσουμε στα μισά της φετινής τηλεοπτικής σεζόν.

Αντίθετα, το «50-50» όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά, όπως λέγεται, πήρε ήδη το εισιτήριο και για την επόμενη τηλεοπτική περίοδο. Η επιτυχημένη μετάβαση του Γιώργου Λιάγκα από την ενημέρωση στην ψυχαγωγία του έδωσε και την παρουσίαση της «Εκδίκησης της ξανθιάς», concept για το οποίο προοριζόταν αρχικά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ως παρουσιαστής. Προς το παρόν όμως ο Γρηγόρης περιορίζεται στην παρουσίαση του «Όμορφου κόσμου», με άμεση προτεραιότητα να ανέβουν τα νούμερα της πρωινής ζώνης. Το σίριαλ για τον παρουσιαστή του συγκεκριμένου παιχνιδιού είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, με ουκ ολίγα ονόματα να έχουν πέσει στο τραπέζι: Νίκος Μουτσινάς, Γιώργος Λιανός, Χρήστος Πλαϊνης, Γιάννης Τσιμιτσέλης είναι μερικά μόνο από αυτά.

Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της «Εκδίκησης της ξανθιάς» στο Mega, αν και οι 50 κοπέλες που θα πλαισιώνουν τον Γιώργο Λιάγκα έχουν βρεθεί. Μεταξύ αυτών η Έλσα Τόλη, η Βιβή Τσιάμη, η Άρτεμη Αστεριάδη και η ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Αντωνάκη. Πάντως, οι περισσότερες κοπέλες ουδεμία σχέση έχουν με το χώρο της σόουμπιζ (θα δούμε από φιλόλογους μέχρι μεσίτριες και αεροσυνοδούς), αλλά ευελπιστούν να αποκτήσουν.

Πώς παίζεται το παιχνίδι; Ένας άντρας έρχεται αντιμέτωπος με 50 ξανθές, τις ίδιες κάθε φορά, και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο έξυπνος: ο παίκτης ή οι ξανθές. Στον 1o γύρο ο παίκτης, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τη στρατηγική του, απαντάει σε ερωτήσεις και προσπαθεί να αποκλείσει όσο περισσότερες αντιπάλους μπορεί. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με το «Fatus Οlous» που παρουσιάζει ο Γιώργος Μητσικώστας μέσα από τη συχνότητα του Alpha. Στο 2o γύρο περνούν οι ξανθές που έχουν απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις του πρώτου γύρου. Ο παίκτης απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων και μαντεύοντας σωστά τις απαντήσεις των αντιπάλων του προσπαθεί να τις «βγάλει» όλες από το παιχνίδι, μέχρι και την τελευταία. To πρώτο γύρισμα του τηλεπαιχνιδιού που ήδη γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ουκρανία, Ρουμανία και Ρωσία είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου.

Επιμένουν με ανακρίσεις
Είναι ένα από τα προγράμματα που όχι μόνο συζητήθηκε όσο κανένα άλλο, αλλά ανέβασε πολύ τα νούμερα του ΑΝΤ1 στο περιβόητο κοινό 15-44. Η «Στιγμή της αλήθειας» συνεχίζει κανονικά με παρουσιάστρια την Ευγενία Μανωλίδου και όχι την Έμη Λιβανίου, που είχε ακουστεί πως θα αντικασταστήσει την πρώτη.

Από τις 19 Ιανουαρίου ο ΑΝΤ1 έριξε στη «μάχη» του ανταγωνισμού και τα νέα επεισόδια του «Είσαι πιο έξυπνος από ένα δεκάχρονο;», ευελπιστώντας η παρουσία της Σοφίας Αλιμπέρτη να κόψει κάτι από τα 45άρια της παρέας της «Πολυκατοικίας». Το concept είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας: Ένας παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με 10 ερωτήσεις από τα βιβλία του δημοτικού σχολείου και έχει για βοηθούς 5 δεκάχρονους συμμαθητές, που ίσως τελικά του βάλουν τα γυαλιά!

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα επεισόδια είχαν γυριστεί από πέρυσι τον Ιανουάριο, εξ ου και η διαφορά στην εμφάνιση της Σοφίας με μακρύ μαλλί στο τηλεπαιχνίδι και με κοντοκουρεμένο στο «Καλομελέτα κι έρχεται». Πάντως, τόσο το τηλεπαιχνίδι όσο και η παρουσία της Αλιμπέρτη στο πρωινό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου δεν πρόκειται να συνεχιστούν από τη νέα σεζόν και ήδη η παρουσιάστρια και ηθοποιός βρίσκεται σε δίλημμα να παρουσιάσει ένα νέο concept ή να επιστρέψει ως πρωταγωνίστρια σε σίριαλ.

Στο πρόγραμμα του σταθμού επιστρέφει και «Η Λίστα» με τον Χρήστο Φερεντίνο, με αβέβαιο ωστόσο μέλλον λόγω των χαμηλών τηλεθεάσεων του πρώτου μισού της σεζόν. Το νέο concept για τον Χρήστο Φερεντίνο, όπως πρώτοι γράψαμε στο ΛΟΙΠΟΝ, έχει ήδη βρεθεί και δεν είναι άλλο από το «Χtreme make over: home edition», που θα ανακαινίζει σπίτια. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να πάει και αυτό τον επόμενο Σεπτέμβριο. Φαίνεται όμως ότι το κανάλι του Αμαρουσίου, που διαθέτει μεγάλη πείρα στα talent shows, δεν θα μας αφήσει χωρίς ταλέντα και στο δεύτερο μισό της σεζόν και αφού τελειώσει το «Χ-Factor». Το «Ελλάδα έχεις ταλέντο», σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφει στις οθόνες μας αναζητώντας ανθρώπους που έχουν ταλέντο όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά και στην ηθοποιία, στο χορό, στα ταχυδακτυλουργικά και σε ό,τι βάλει ο νους... Βέβαια, μέχρι στιγμής όλα παίζονται!

Βig in Japan;
Στον Alpha ελπίζουν πολλά στο νέο παιχνίδι με την Καλομοίρα «Βig in Japan». Από τη μια η απογοητευτική πορεία του φετινού prime time με το κόψιμο αρκετών σειρών και παιχνιδιών, από την άλλη ο επαναπροσδιορισμός της φιλοσοφίας του προγράμματος από τη νέα ιδιοκτησία δεν αφήνουν περιθώρια για νέες αποτυχίες. Η Καλομοίρα επέστρεψε με τους παίκτες από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και περιμένει και η ίδια με αγωνία να δει αν οι επιτυχημένες κινήσεις της τις τελευταίες σεζόν («Πολύ την Κυριακή», Eurovision) θα συνεχιστούν και με το «Βig in Japan».

Στo παιχνίδι που προβάλλεται και σε άλλες 17 χώρες με αξιοσημείωτη επιτυχία θα δούμε πως 12 Έλληνες, έξι αγόρια και έξι κορίτσια, βρέθηκαν στο Τόκιο και προσπάθησαν να «επιβιώσουν» παίρνοντας μέρος σε ξεχωριστά παιχνίδια και δοκιμασίες. Μάλιστα, σε κάποια από αυτά δοκίμασε τις δυνάμεις της και η Καλομοίρα. Οι παίκτες έμειναν όλοι μαζί σε ένα σπίτι και συμμετείχαν σε ομαδικά αλλά και παράλληλα ανταγωνιστικά μεταξύ τους παράξενα και αστεία γιαπωνέζικα παιχνίδια. Οι νικητές από τα παιχνίδια θα επιβραβεύονται με ένα έπαθλο, ενώ οι χαμένοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια γιαπωνέζικη τιμωρία!

Το παιχνίδι θα ολοκληρωθεί με τους παίκτες του μεγάλου τελικού να διεκδικούν όχι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά ένα πανάκριβο αυτοκίνητο. Στο παιχνίδι όμως μπαίνει και η μαγειρική. Έρχεται λοιπόν σύντομα στο κανάλι της Κάντζας το ριάλιτι μαγειρικής «Come dine with me». Πέντε άνθρωποι που ζουν στην ίδια περιοχή και δεν γνωρίζονται θα προσκαλούνται για να δειπνήσουν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας με σκοπό τον τίτλο του καλύτερου οικοδεσπότη. Για να φτάσει λοιπόν πιο γρήγορα στη νίκη κάποιος, θα πρέπει να ετοιμάζει το πιο καλό βραδινό της εβδομάδας. Ο νικητής θα παίρνει ως έπαθλο 1.500 ευρώ.

Στον Alpha συνεχίζεται και το «Fatus Οlous» του Γιώργου Μητσικώστα, που δίνει ένα ικανοποιητικό lead in στο δελτίο ειδήσεων, της τάξης του 12-13%.