Γύρισαν την πλάτη στους αρχηγούς

14.09.2007
Χαρακτηρίστηκε ως το τηλεοπτικό γεγονός των ημερών. Οι περισσότεροι τηλεθεατές, όμως, φαίνεται ότι δεν «μάσησαν» κι έτσι προτίμησαν εκείνη την ώρα να κάνουν κάτι διαφορετικό, αφήνοντας μόνο ένα 32,4% να ασχοληθεί με την αντιπαράθεση των πολιτικών και τα προγράμματα των κομμάτων τους.

Από τον Δημήτρη Μαυρίδη

Ενα πολύ μέτριο μέσο όρο, που άγγιξε μόλις το 32,4%, έδειξε η επομένη της πολύκροτης τηλεοπτικής αναμέτρησης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Συγκριτικά με το 40% που είχε πιάσει το 2004 το προηγούμενο debate, η τηλεθέαση που έδωσε η AGB για τη φετινή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών «πάγωσε» τα χαμόγελα τόσο στα επιτελεία των μεγάλων κομμάτων, όσο και στα κανάλια, που μερικά εξ αυτών είδαν το μέσο όρο τους να πέφτει κατακόρυφα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό debate παρακολούθησαν κατά μέσο όρο κάθε λεπτό 3.029.000 τηλεθεατές, ενώ έστω και για ένα λεπτό το παρακολούθησαν 4.839.000 τηλεθεατές.

Ποιος είδε τελικά την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών; Όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της AGB, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι άντρες από 65 ετών και πάνω (51,6%) και οι γυναίκες 45-64 ετών (42%), ενώ όλα δείχνουν ότι η νεολαία αδιαφόρησε για τις υποσχέσεις των πολιτικών, γεγονός που προβληματίζει, αφού η τάση να μην υπάρχουν πλέον «ταγμένοι» ψηφοφόροι, αλλά σκεπτόμενοι δημιουργεί αστάθεια και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Στους κερδισμένους της βραδιάς δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη ΝΕΤ, που αναδείχθηκε πρώτη κάνοντας άλμα στους πίνακες της τηλεθέασης με ποσοστό 29,9%, ενώ ακολούθησαν το Mega με 22,6%, ο ΑΝΤ1 με 13,9%, ο Αlpha με 7,1%, το Αlter με 3,6% και το Star με 3,5% κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του προγράμματος. Η επιτυχία της κρατικής τηλεόρασης ήταν τέτοια, που στο σύνολο της ημέρας βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 17,05%.

Παραλειπόμενα από τα παρασκήνια
Στο παρασκήνιο της βραδιάς...

Η «παγωμένη» ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Έλλη Στάη και Νίκο Ευαγγελάτο, που ήταν και οι μοναδικοί που δεν αντάλλαξαν ούτε μια τυπική κουβέντα.

Η αμηχανία που επικράτησε όταν η Μαρία Χούκλη έδινε το λόγο στην Όλγα Τρέμη προσφωνώντας την «Έλλη Στάη» Η συντονίστρια της βραδιάς κατάλαβε το λάθος της, αφού της το ψιθύρισαν από το ακουστικό, και αμέσως έκανε τη διόρθωση. Το χαμόγελο, όμως, πάγωσε στο πρόσωπο της Όλγας.

Η δυσαρέσκεια του Αιμίλιου Λιάτσου προς την Έλλη Στάη. Βγαίνοντας από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μίλησε για «δημοσιογραφικά σεκιούριτι, που δεν επιτρέπω να υπάρχουν πέρα των συντονιστών», φωτογραφίζοντας τη «σιδηρά κυρία» του Alpha, που προηγουμένως απευθυνόμενη στη Μαρία Χούκλη και ενοχλημένη από το γεγονός ότι ο συνάδελφός της υπερέβαινε επιδεικτικά σε κάθε του ερώτηση τον καθορισμένο χρόνο της ζήτησε να επέμβει και να σταματήσει αυτή την παρατυπία.

Τηλεθέαση

  • ΝΕΤ 29,9%
  • Mega 22,6%
  • ΑΝΤ1 13,9%
  • Alpha 7,1%
  • Αlter 3,6%
  • Star 3,5%