Καθυστερημένα ρεφλέξ στο σεισμό της Αϊτής

28.01.2010
Η φοβερή εκδίκηση του εγκέλαδου στο πάμφτωχο Πορτ Ο Πρενς της Αϊτής απέδειξε τα χαμηλά αντανακλαστικά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στις σύγχρονες προηγμένες κοινωνίες, αλλά και τα αργά ρεφλέξ των ελληνικών καναλιών στην κάλυψη του θέματος.

Η φοβερή εκδίκηση του εγκέλαδου στο πάμφτωχο Πορτ Ο Πρενς της Αϊτής απέδειξε τα χαμηλά αντανακλαστικά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στις σύγχρονες προηγμένες κοινωνίες, αλλά και τα αργά ρεφλέξ των ελληνικών καναλιών στην κάλυψη του θέματος.

Είναι βέβαιο ότι το ταμείον είναι μείον στα κανάλια μας κι εκεί οι απεσταλμένοι των ελληνικών μέσων περίμεναν να πετάξουν τζάμπα με κάποιο αεροπλάνο διεθνούς βοήθειας. Και αυτό έγινε την 11η μέρα από την καταστροφή! Θυμίζω ότι στο τσουνάμι στη ΝΑ Ασία οι Έλληνες απεσταλμένοι έφτασαν την τρίτη μέρα, ενώ ο Φίλιος Στάγκας μετέδιδε ανταποκρίσεις από την πρώτη μέρα για την ΕΡΤ, επειδή έτυχε να είναι εκεί ως τουρίστας!

Με το που έφτασε η ελληνική αποστολή με τους διασώστες το ελληνικό δημοσιογραφικό δαιμόνιο πάλι μίλησε. Ο Σωτήρης Δανέζης αναφέρθηκε από όλα τα διεθνή μέσα ότι ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στη σωτηρία του τελευταίου επιζώντα στα ερείπια της πρωτεύουσας της Αϊτής. Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, η ιστορία έχει ως εξής: Τον εγκλωβισμένο εντόπισαν μέλη συμμορίας πλιατσικολόγων, που έψαχναν τρόφιμα στα ερείπια. Αυτοί ειδοποίησαν τον αδερφό του θύματος. Αυτός έφτασε επιτόπου και άρχισε να ζητάει βοήθεια. Επάνω του «έπεσε» ο Δανέζης, ο οποίος ειδοποίησε την ελληνική αποστολή διάσωσης. Ήρθαν και Αμερικανοί και Γάλλοι και Ισραηλινοί. Συντονισμένα δούλεψαν και σώθηκε ο Αϊτινός. Αυτό βέβαια καθόλου δεν μειώνει την αξία της συμβολής του δημοσιογράφου του Mega, που θα τον απολαύσουμε στην προσεχή «Εμπόλεμη Ζώνη».

Όσο τυχερός ήταν ο Σωτήρης Δανέζης, τόσο άτυχη στάθηκε η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ Έλενα Βαρβιτσιώτη. Φανερά άπειρη, στάλθηκε να καλύψει ένα τεράστιας εμβέλειας θέμα. Έπεσε πάνω στη στιγμή της προσπάθειας απεγκλωβισμού του Αϊτινού και τα έκανε θάλασσα. Κρατούσε χειρόγραφα στα χέρια, δεν παρακολουθούσε το φακό, ανέφερε τον Δανέζη με διαφορετικό όνομα, δύο φορές. Δεν τη βοηθούσε και ο άνκορμαν του ΣΚΑΪ - η έμπειρη Σία Κοσιώνη είχε ρεπό, ως συνήθως, το περασμένο Σάββατο.

Ευτυχώς, ο ΣΚΑΪ είχε την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Μαραθωνίου για την Αϊτή, μαζί με τη Unicef, και νομίζω ότι αυτό πρέπει να θυμόμαστε από τις «εμπειρίες» της ελληνικής τηλεόρασης από το σεισμό της Αϊτής!

Και τον Σωτήρη Δανέζη, φυσικά...