Κάψε με, πασά μου, ν’ αγιάσω!

10.03.2010
Η γιαγιά στο σπίτι άρχισε να βλέπει ξαφνικά την εικόνα της τηλεόρασης θαμπή. Το ίδιο και ο μικρός εγγονός της.

Η γιαγιά στο σπίτι άρχισε να βλέπει ξαφνικά την εικόνα της τηλεόρασης θαμπή. Το ίδιο και ο μικρός εγγονός της. Η γιαγιά πήγε στο γιατρό, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Γιατί η γιαγιά άλλοτε έβλεπε την εικόνα πεντακάθαρη κι άλλοτε, στο επόμενο πλάνο, την έχανε. Μάρτυρας και ο εγγονός!

Τότε κλήθηκε ο ηλεκτρονικός της γειτονιάς. Αλλά κι εκείνος δεν έλυσε το πρόβλημα. Η συσκευή ήταν μια χαρά, νέας τεχνολογίας και μάλιστα υψηλής ευκρίνειας.

Στο οικογενειακό συμβούλιο που ακολούθησε και αφού προηγουμένως ο πατέρας έγινε έξαλλος με τους λογαριασμούς (100 ευρώ ο γιατρός, ευτυχώς με απόδειξη, και 40 ευρώ ο τεχνικός, φυσικά χωρίς απόδειξη) αποφασίστηκε να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια μαζί τηλεόραση, για να λυθεί το μυστήριο.

Βρέθηκα στη... στιγμή της αλήθειας στο σπίτι των συγγενών μου και έσκασα στα γέλια. Η οικογένεια τσακωνόταν:

  • Να, να, δεν τη βλέπετε τώρα... είναι θολή!
  • Πού το βλέπεις, γιαγιά; Να, τώρα είναι πεντακάθαρη!
  • Να, να, τώρα είναι θαμπή!

Τους εξήγησα το «πρόβλημα». Όλο το μυστήριο κρυβόταν στα πλάνα συγκεκριμένης σταρ του καναλιού. Η δική της κάμερα είχε φίλτρο για να... εξαϋλώνει την εικόνα της και να κρύβει κάποιες ρυτιδούλες, μέχρι το επόμενο λίφτινγκ. Βλέπετε, τα photo shop δεν δουλεύουν μόνο για τις σελίδες των περιοδικών, όπου οι ώριμες μοντέλες «σιδερώνονται» κυριολεκτικά, για να απαθανατίζονται ως θεές. Υπάρχουν και τηλεοπτικά τρικ, που ωραιοποιούν καταστάσεις. Μάλιστα, πριν έρθουν τα ειδικά φίλτρα που περνούν σαν δαχτυλίδι στο άκρο του φακού της κάμερας εμείς οι παλιοί της τηλεόρασης χρησιμοποιούσαμε διάφανα καλσόν! Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Νόνικα Γαληνέα ή της Ζωζώς Σαπουντζάκη χωρίς κάλτσα μπροστά στην κάμερα! Μάλιστα, υπήρχε κι άλλο τρικ. Αυτό του φωτισμού. Ο καμεραμάν άνοιγε το διάφραγμα σε σημείο που το χρώμα του προσώπου της σταρ γινόταν άσπρο σαν τον τοίχο καθώς έπεφτε πάνω του ο προβολέας.

Κάψε με, κάψε με! φώναζε η Αλίκη.

Κάψ’ την, κάψ’ την, έλεγα στο φίλο μου οπερατέρ Νίκο Φιλιππόπουλο. Την άλλη μέρα η Αλίκη, που δεν έκανε ποτέ της λίφτινγκ, τηλεφωνούσε ευχαριστημένη:

Μπράβο, παιδιά... Κατακαμένη βγήκα. Το ευχαριστήθηκα.

Τώρα, ποια είναι η σταρ που αναστάτωσε τη συγγενική μου οικογένεια; Θα το ομολογήσω. Η Ναταλία Γερμανού! Όχι τίποτε άλλο, αλλά να ξέρει ότι μας χρωστάει 140 ευρώ (με απόδειξη, παρακαλώ)...