Πόσοι μύκητες "κατοικούν" στα σώμα σου;

27.05.2013
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσοι μύκητες κατοικούν στο σώμα σου; Οι επιστήμονες μας δίνουν την απάντηση: Άφθονοι

Σύμφωνα με την πρώτη γενετική "χαρτογράφηση" των ειδών που ζουν κι αναπτύσσονται πάνω στο δέρμα μας, στο σώμα μας κατοικούν περισσότερα από 200 είδη μυκήτων!

Αμερικανοί ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Δρ Τζούλι Σέγκρε ανέλυσαν δεγματοληπτικά το DNA των μυκήτων που βρέθηκαν σε 14 σημεία του σώματος δέκα υγιών ατόμων.

Πώς κατανέμονται οι μύκητες στο σώμα μας;

Όπως διαπιστώθηκε, μύκητες υπάρχουν σε όλο μας το σώμα, παρουσιάζουν όμως μεγαλύτερη συγκέντρωση στις πατούσες μας και ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα αλλά και κάτω από τα νύχια. Στις φτέρνες μας εμφανίζονται πάνω από 80 είδη ενώ ακολουθούν οι περιοχές κάτω από τα νύχια με περίπου 60 είδη και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών συναντάμε 40 είδη μυκήτων.

Άλλες περιοχές όπου εμφαίζονται είναι η παλάμη, ο πήχης του χεριού αλλά και το εσωτερικό μέρος του αγκώνα ενώ κάθε ένα από αυτά τα σημεία έχει από 18 έως και 32 διαφορετικά είδη μυκήτων! Ακόμη λιγότερα είδη μυκήτων - από 2 έως 10 - βρίσκονται στο κεφάλι,το στήθος και την κοιλιά!

Όπως λένε οι επιστήμονες, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», ελπίζουν ότι η νέα "απογραφή" και "χαρτογράφηση" των ανθρωπίνων μυκήτων θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση και καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων.

Και με τις μυκητιάσεις τι γίνεται;

Σε γενικές γραμμές, η παρουσία των μυκύτων στο δέρμα μας, δεν προκαλεί πρόβλημα εκτός κι αν δημιουργηθούν ευνοικές συνθήκες για τον πολλαπλασιαμό τους, οδηγώντας στη γνωστή πάθηση, την μυκητίαση.

Ο ιδρώτας, η υγρασία και η ζέστη δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητιάσεων, προακαλώντας αποχρωματισμό των νυχιών κι ερεθισμό στα δάχτυλα. Για παράδειγμα, τα νύχια μπορεί να κιτρινίσουν, να μαυρίσουν ή και να πρασινίσουν ενώ μπορεί να παρουσιαστούν φουσκάλες και ξεφλούδισμα, συνοδευόμενα από ερυθρότητα και φαγούρα ανάμεσα στα δάχτυλα ή άλλα σημεία της πατούσας.

Αν μάλιστα δεν υπάρξει άμεση θεραπεία, μπορεί η λοίμωξη να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νύχια ή να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους, κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αν κάποιος με το λεγόμενο "πόδι του αθλητή", όπως συνιθίζεται να λέγεται η μηκυτίαση περπατήσει με γυμνό πόδι, αφήνοντας το "στίγμα" του απ΄όπου περάσει. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να φοράς παντοφλάκια και να μην περπατάς ξυπόλητη σε αποδητήρια, πισίνες και δημόσιες ντουζιέρες και να ακολουθήσεις όλες τις συβουλές που ακολουθούν.

Πώς θα προφυλαχτείς από τη μυκητίαση

* Σκούπιζε καλά τα πόδια σου μετά από το ντους

* Μη φοράς παπούτσια αν τα πόδια σου είναι νωπά

* Μην περπατάς ξυπόλητη σε αποδητήρια, πισίνες και δημόσιες ντουζιέρες

* Καλύτερα να αποφεύγεις τα κλειστά παπούτσια το καλοκαίρι

* Αν φοράς κάλτσες, φρόντισε να είναι βαμβακερές