Έχω μια φαγούρα: πώς και γιατί;

30.05.2013
Οι ειδικοί μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα μυστήριά της!

Η φαγούρα στην πραγματικότητα είναι μιας μορφής πόνος που ενεργοποιείται από την ισταμίνη, που οποία εκκρίνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας όταν εντοπίζει έναν εισβολέα, όπως για παράδειγμα το τσίμπημα ενός κουνουπιού.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, για την ενοχλητική αίσθηση ευθύνεται μια ουσία στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το νατριουρητικό πολυπεπτίδιο b (Νppb). Η ουσία αυτή, μεταφέροντας σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, μεταδίδει την αίσθηση της φαγούρας από το δέρμα στον εγκέφαλο, προκαλώντας μας αυτήν την ενοχλητική αίσθηση, που άλλοτε είναι παροδική κι άλλοτε μας ταλαιπωρεί αρκετά.

Η νέα ανακάλυψη, δίνει ελπίδες για την θεραπεία χρόνιας φαγούρας, που αντιμετωπίζουν άτομα με ψωρίαση, μυκητιάσεις κι άλλες παθήσεις.

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μαρκ Χουν του Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας των ΗΠΑ, έκαναν πειράματα με ποντίκια που έδειξαν ότι όταν η εν λόγω ουσία - το νατριουρητικό πολυπεπτίδιο b (Νppb) - αφαιρείται από το σώμα, η φαγούρα σταματά. Μάλιστα, όταν επανεισάγεται στο νωτιαίο μυελό, τότε η φαγούρα εμφανίζεται ξανά.

Η ομάδα των επιστημόνων, σε πρώτη φάση τροποποίησε γενετικά ορισμένα ποντίκια ώστε να μην έχουν στο DNA τους την εν λόγω ουσία. Όπως αποδείχτηκε τα τρωκτικά χωρίς το γονίδιο αυτό, δεν αισθάνονταν φαγούρα ενώ διατηρούσαν ανέπαφη την αίσθηση του πόνου αλλά κι αυτή της θερμότητας. Ακόμα, οι επιστήμονες βρήκαν πως συγκεκριμένα κύτταρα και νεύρα στο νωτιαίο μυελό, συνδέονταν με τον εγκέφαλο και ανταποκρίνονταν στον εν λόγω νευροδιαβιβαστή Nppb. Όταν αυτά τα νεύρα αφαιρέθηκαν, τα πειραματόζωα επίσης δεν μπορούσαν να βιώσουν φαγούρα.

Βρέθηκε το φάρμακο για τη φαγούρα;

Με άλλα λόγια, το μπλοκάρισμα της εν λόγω ουσίας μπορεί να εξαφανίσει το φαγούρισμα, κάτι που δίνει ελπίδες για πιο αποτελεσματική θεραπεία στο μέλλον, αν και κάτι τέτοιο θα πάρει αρκετό χρόνο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες.

Κάτι έτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα αντισταμινικά, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση του κνησμού, δεν είναι αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις και μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένα μόνο είδη φαγούρας.

Βέβαια, παρόλο που τα νευρικά συστήματα των ποντικιών και των ανθρώπων είναι παρόμοια δεν είναι ίδια. Γι΄αυτό οι ερευνητές, σε δεύθτερη φάση θα αναζητήσουν στους ανθρώπους τα αντίστοιχα βιοχημικά και νευρικά κυκλώματα, ώστε να δουν αν όντως μπορούν να «μπλοκάρουν» τη φαγούρα, χωρίς να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, αφού η ουσία Nppb εμπλέκεται επίσης στη λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και άλλων οργάνων και συνεπώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Μικρές συμβουλές περί φαγούρας:

* Να θυμάσαι όσο περισσότερο ξύνεσαι, τόσο δυναμώνει η φαγούρα.

* Μην σκέφτεσαι ότι νιώθεις φαγούρα, θα επιδεινώσεις την κατάσταση

* Για τις δερματικές αλλεργίες αλλά και για κάθε δερματική αντίδραση χε πάντα μαζί σου κάποια ειδική κρέμα και gel με καταπραϋντική δράση στις φλεγμονές του δέρματος.