Ξέρεις να πλένεις σωστά τα... χέρια σου;

14.06.2013
Μόλις το 5% των ανθρώπων γνωρίζει πώς γίνεται το σωστό πλύσιμο των χεριών, όπως αποκαλύπτει νέα αμερικανική έρευνα. Είσαι ανάμεσα σε αυτούς ή κι εσύ χρειάζεσαι μαθήματα;

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, σε ποσοστό 95% δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους, έτσι ώστε να σκοτώσουν τους επικίνδυνουν μικροοργανισμούς, ακόμη και μετά τη χρήση της τουαλέτας, σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μπορτσγκρέβινκ, παρατήρησαν με διακριτικό τρόπο το πώς 3.750 άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων. Διαπίστωσαν πως μόνο δύο στους τρεις χρησιμοποιούσε σαπούνι ενώ ένας στους δέκα δεν έπλενε καν τα χέρια του.

Αν βέβαια, το δούμε από τη σκοπιά του φύλου, οι γυναίκες είμαστε περισσότερο σχολαστικές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως γνωρίζουμε ακρθβώς το πώς γίνεται το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το πρωί πλένουμε συχνότερα τα χέρια μας ενώ όσον αφορά στις δημόσιες τουαλέτες η καθαριότητα του νιπτήρα έχει σημασία. Ένας βρώμικος νιπτήρας μας απωθεί από το να αφιερώσουμε χρόνο στο σωστό πλύσιμο ενώ ο καθαρός νιπτήρας μας εμπνέει...

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με σαπούνι και να έχει διάρκεια τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα και με τη σωστή τεχνική. Και μην ξεχνάς πως το πλύσιμο των χεριών έχει σημασία και στο σεξ ενώ είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί η εξάπλωση αθενειών.

Μάθε περισσότερα κλικάρωντας στη φωτογραφία.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών έχει σημασία (και στο σεξ)