"Θέλω" περισσότερη... κλωνοποίηση στη μουσική!

19.10.2007
Αγαπημένε μου Σωτήρη,Αυτό που μου αρέσει στον Φοίβο είναι ότι τα τραγούδια που γράφει, εκτός από ψυχαγωγικό έχουν και... παιδευτικό χαρακτήρα. Καλύτερο τεστ για να δοκιμάσεις τις μουσικές σου γνώσεις
Αγαπημένε μου Σωτήρη,


Αυτό που μου αρέσει στον Φοίβο είναι ότι τα τραγούδια που γράφει, εκτός από ψυχαγωγικό έχουν και... παιδευτικό χαρακτήρα. Καλύτερο τεστ για να δοκιμάσεις τις μουσικές σου γνώσεις από τα τραγούδια του Φοίβου δεν υπάρχει. Τύφλα να χει το Τρίβιαλ μπροστά του. Πάρε παράδειγμα το τελευταίο τραγούδι της Δέσποινας Βανδή, το «Θέλω» για το οποίο την τελευταία εβδομάδα - οπότε και ακούστηκε στα ραδιόφωνα - έχει γίνει μεγάλος χαμός.

Την περασμένη Τετάρτη, στις 10 το πρωί ακούστηκε απ’ όλα τα ραδιόφωνα κι άπαξ έπεσε το σήμα ότι θα ακουστεί το τραγούδι, ένιωσα ότι παίζω σε μουσικό τηλεπαιχνίδι. «Ο χρόνος μετράει από τώρα...» και οι καλά μυημένοι στη μουσική από τις πρώτες κιόλας νότες βρήκαν την απάντηση στην ερώτηση «Τι σου θυμίζει»; Εγώ, πάλι, που είμαι μυημένη σε Κελεκίδου και Κιάμο, έμεινα να αναρωτιέμαι... «βρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει».

Η απάντηση στο ερώτημα είναι... Coldplay και το τραγούδι τους «Clocks». Εγώ να σου πω τη μαύρη μου αλήθεια το μόνο που ήξερα για το εν λόγω συγκρότημα είναι ότι ένα μέλος είναι ο Κρις Μάρτιν, σύζυγος της Γκουίνεθ Πάλτροου. Οπότε, αν είσαι λίγο καλοπροαίρετος, λες ότι από την άποψη αυτή, η Δέσποινα Βανδή φέρνει το συγκρότημα πιο κοντά στους Έλληνες και το κάνει πιο γνωστό στην εγχώρια αγορά. Γιατί, κατά τα άλλα, ακούγοντας τα δύο τραγούδια και καλός να θέλεις να είσαι, δεν μπορείς. Ούτε χρειάζεται να έχεις φοβερές μουσικές γνώσεις για να καταλάβεις τις ομοιότητες. Είπαμε στην τέχνη δεν υπάρχει «παρθενογένεση», αλλά... κλωνοποίηση; Εκτός κι αν ο Φοιβός έκανε διασκευή το τραγούδι και το προσάρμοσε στο μπουζουκο-ποπ στυλ της Δέσποινας.


Αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρω, πες το μου με ένα e-mail:
[email protected]