Όσα μπορεί να σε διδάξει μια καλή σχέση (Μέρος Β)

10.09.2014
Όλοι έχουμε υπάρξει σε κακές σχέσεις. Ευτυχώς, υπήρξαν και καλές και μέσα σε αυτούς τους υγιής δεσμούς- είτε τους διατηρούμε ακόμα, είτε όχι- μάθαμε ενδιαφέρονται πράγματα! Το τι μπορεί να σε διδάξει μια καλή σχέση είναι το ζητούμενο του σημερινού άρθρου και έχουμε και λέμε:

Δες το πρώτο μέρος ΕΔΩ

Πρέπει να λείψει και ο ένας στον άλλο!

Ναι, όταν είσαι ερωτευμένος, θες να είσαι με τον άλλο διαρκώς, ναι θες να αγκαλιάζεσαι διαρκώς, να φιλιέσαι διαρκώς αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσο περνάει ο καιρός. Το στυλ κολλιτσίδας θα σας σώσει.

Αντίθετα, σε μια καλή σχέση, μαθαίνεις να σου λείπει ο άλλος, να εκτιμάς το χρόνο που έχεις μόνο για σένα και να έχετε και οι δύο εμπειρίες στις οποίες μπορείτε να ανταλλάσσετε απόψεις, να του λες εσύ πως πέρασες στη zumba κι εκείνος στο ποδόσφαιρο.

Οπότε, φρόντισε να πηγαίνεις κανονικά τον καφέ με τις κολλητές και να αφήνεις κι εκείνον να βγαίνει για μια μπυρίτσα.


Στην καλή τη σχέση, ο ένας βοηθά τον άλλο να αλλάξει και να προχωρήσει:


Μια ζωή έχεις να ζήσεις και πρέπει να την αδράξεις. Το άλλο σου μισό πρέπει να είναι εκεί να σε στηρίξει και να τον στηρίξεις στις αποφάσεις που θα πάνε και τους δύο μπροστά, ακόμα κι αν πρέπει να ζοριστείτε.

Αν πρέπει να παραιτηθείς για να κάνεις το μεταπτυχιακό που πάντα ονειρευόσουν, αν εκείνος πρέπει να ρισκάρει να αλλάξει δουλειά, για να πάει κάπου αλλού.

Στην καλή σχέση, ο ένας στηρίζει τον άλλο με επιχειρήματα, δεν αφορίζει τα επόμενα βήματά του και οι δύο μαζί αλλάζετε χωρίς να βουλιάζετε!

Οι σχέσεις άλλωστε δεν μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και η αλλαγή είναι κάτι που χρειάζεται, αρκεί να πηδάτε τις σελίδες τους βιβλίου της ζωής σας παρέα.

Ο συμβιβασμός δεν δείχνει αδυναμία:

Η κακή σύνδεση που γίνεται στο μυαλό περισσοτέρων σχετικά με το πόσο πρέπει να συμβιβάζεσαι σε μια σχέση, οδηγεί πολλά ζευγάρια στο να βάζουν τον εγωισμό και το υπερεγώ τους πάνω κι από τη σχέση.

Αν έχεις υπάρξει σε μια καλή και υγιή σχέση, γνωρίζεις πολύ καλά πως δεν χρειάζεται να παλεύεις για όλα. Υπάρχουν και κινήσεις υποχώρησης που ο καθένας μπορεί να κάνει μέσα στην καθημερινότητα, υπάρχουν βήματα που και οι δύο μπορούν να κάνουν πίσω και το μόνο σίγουρο: όταν κάποιος έχει δίκιο σε μια υγιή σχέση, ο έτερος δεν φοβάται να το παραδεχτεί.

Πρέπει να συγχωρείς γρήγορα και αληθινά:

Έχεις συνηθίσει κάθε φορά που έχετε έναν καυγά, να βγάζεις συμπέρασμα για το ποιός θριάβευσε τελικά. Χαζομάρες. Το ζητούμενο στον καυγά είναι να μαθαίνετε και οι δύο από αυτόν. Γιατί οδηγηθήκατε στη σύγκρουση, πως θα αποφύγετε την ίδια μάχη αργότερα; Και τελικά, πόσο γρήγορα και αληθινά μπορείτε να συγχωρέσετε ο ένας τον άλλο, όποιος κι αν φταίει.


Οφείλεις να δείχνεις τα συναισθήματά σου:


Καλή σχέση, δεν σημαίνει ψυχρή σχέση. Δεν χρειάζεται να είστε με το σεις και με το σας. Αντίθετα, οφείλετε να ξεδιπλώνετε ο καθένας τα συναισθήματά του. Νιώθεις ότι σήμερα τον αγαπάς περισσότερο; Δείξτο κι ας τον κακομάθεις! Κάντου ένα μασάζ, φτιάξτου ένα φαγητάκι. Νιώθεις πως είσαι απογοητευμένη σήμερα μαζί του; Πες! Μην το κρατάς και φουσκώνεις ακόμα περισσότερο.


Kατερίνα Πατούλια