Τα 9 SOS στην πρώτη γνωριμία σου με τα πεθερικά

08.07.2015
Όταν ανέβεις πίστα και παρουσιαστείς ως υποψήφια νύφη μπροστά στα πεθερικά σου θα διαπιστώσεις ότι η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ από μια συνέντευξη για δουλειά: έχεις μόνο μία ευκαιρία για να κάνεις καλή εντύπωση και να κερδίσεις τη θέση σου στην καρδιά τους. Καλύτερα λοιπόν να ξέρεις τι να περιμένεις. Από την Ελεονώρα Γαλάτη

Αυτές είναι οι εννέα κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν περάσεις το κατώφλι του πατρικού του ή πριν καλέσεις τους γονείς του σε γεύμα προκειμένου να περάσεις με άριστα τη δοκιμασία:

1. Κάνε τη έρευνα σου

Δεν χρειάζεται ν' αποστηθίσεις το γενεαλογικό δέντρο του καλού σου, ούτε να μάθεις απ' έξω την οικογενειακή του ιστορία από τον Πρώτο Παγκόσμιο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σίγουρα θα πρέπει να ξέρεις τα ονόματα των γονιών του, κάποια βασικά βιογραφικά στοιχεία τους και ιδιαίτερα τα γούστα τους και τις ιδιαιτερότητες τους. Έτσι θ' αποφύγεις να βρεθείς στη δύσκολη θέση να βάλεις στο μενού σας γαρίδες, ενώ η μαμά του είναι αλλεργική στα θαλασσινά ή να αρχίσεις να μιλάς για τον βουδισμό για να ανακαλύψεις αργότερα ότι ο πατέρας του ψέλνει κάθε Κυριακή στη Λειτουργία.

2. Σκέψου τι θα πεις για τον εαυτό σου

Εννοείται ότι δεν θ' αρχίσεις να περιαυτολογείς για τα πτυχία σου ή την ένδοξη οικογενειακή καταγωγή σου, αλλά κουβέντα στην κουβέντα σίγουρα θα χρειαστεί ν' αποκαλύψεις κάποια πράγματα για σένα. Φρόντισε λοιπόν να είναι τα σωστά. Το μυστικό εδώ είναι να καταφέρεις να συνδέσεις κομμάτια της προσωπικής σου ιστορίας με τις εμπειρίες των πεθερικών σου ώστε να θέσεις τις βάσεις για μια ισότιμη σχέση μεταξύ σας, αφού θα έχεις κάνει την έρευνα σου όπως είπαμε πιο πάνω.

Αν οι γονείς του είναι απόφοιτοι Λυκείου κι εσύ έχεις μεταπτυχιακό στο Εμπορικό Δίκαιο, φρόντισε να είσαι μετριοπαθής ως προς το θέμα σπουδές, λέγοντας απλά «έχω σπουδάσει δικηγόρος» αν και εφόσον σε ρωτήσουν. Ή αντίθετα, αν η μαμά του είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου κι εσύ μόλις τελείωσες τη σχολή αισθητικής καλύτερα να δώσεις έμφαση στο πάθος που έχεις για τη δουλειά σου, κάτι που θα στρέψει το αντικείμενο της συζήτησης αλλού.

Στην ίδια λογική, αν έχεις κάποιο χόμπι που συμπίπτει με τα ενδιαφέροντα τους, μπορείς να μιλήσεις γι' αυτό δήθεν τυχαία. Αν ξέρεις ότι τους αρέσει η μουσική π.χ., μπορείς ν' αναφερθείς στα μαθήματα φωνητικής που κάνεις και κάπως έτσι θα σε θεωρήσουν «δικό τους άνθρωπο» και θα σε συμπαθήσουν χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι τα χαρακτηριστικά που βρίσκεις αξιαγάπητα στον γιο τους, κάτι που έμμεσα αποκαλύπτει στοιχεία για τον δικό σου χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα τους κολακεύει κιόλας, στόχος απόλυτα θεμιτός στην συγκεκριμένη περίπτωση.

3. Το ντύσιμο που εντυπωσιάζει

...δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που θα φορούσες για να βγεις στο κλαμπ. Σίγουρα θέλεις να φαίνεσαι ο εαυτός σου και να νιώθεις όμορφη στην πρώτη συνάντηση με τους γονείς του, όμως καλύτερα είναι ν' αποκλείσεις κάθε ακραία επιλογή.

Αυτό σημαίνει όχι στα πολύ αποκαλυπτικά μίνι ή ντεκολτέ ή σε υπερβολικά τρέντι συνδυασμούς. Μπορεί οι άνθρωποι να είναι άνετοι κι ανοιχτόμυαλοι τύποι, αλλά καλύτερα να δείξεις πρώτα την πιο συντηρητική σου πλευρά.

Όταν θα τους έχεις γνωρίσει καλύτερα ίσως μπορέσεις να υιοθετήσεις ένα πιο ανέμελο ντύσιμο. Για την ώρα όμως καλύτερα να το παίξεις εκ του ασφαλούς.

%PHOTO1%

4. Διάλεξε τη σωστή στιγμή

Αν μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα απλό οικογενειακό γεύμα με τους δικούς του, οι τέσσερις σας και στον γάμο της δεύτερης ξαδέλφης του, καλύτερα να προτιμήσεις το πρώτο.

Μπορεί αυτό το δίωρο που θα περάσεις μαζί τους να είναι κάπως πιο αμήχανο στην αρχή, όμως αν πας στον γάμο θα πρέπει να κάνεις καλή εντύπωση σε περισσότερο άγνωστο κόσμο και εκτίθεσαι σε πολλά όχι απαραίτητα καλόβουλα, βλέμματα.

5. Ξεσκαρτάρισε το προφίλ σου στο Facebook

...και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρότι η μέλλουσα πεθερά σου μπορεί να μην ξέρει ούτε πώς ν' ανοίξει το κομπιούτερ, υπάρχουν πολλές συνομήλικες της σήμερα που παίζουν στα δάχτυλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι' αυτό καλύτερα να ρυθμίσεις τις επιλογές ασφαλείας και το ποιος βλέπει τι ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Το άλμπουμ με τίτλο «Ξέφρενο ξεσάλωμα στη Μύκονο -2010» δεν είναι για τα μάτια όλων...

6. Δείξε του καλούς σου τρόπους

Εννοείται πως αν οι γονείς του σε καλέσουν στο σπίτι τους δεν θα εμφανιστείς ποτέ με άδεια χέρια. Δεν χρειάζεται να σπάσεις το κεφάλι σου γι' αυτό: ένα κρασί, κάποιο ποτό, ένα κουτί εκλεκτά σοκολατάκια ή μια γλάστρα είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή σε κάθε επίσκεψη και σε βγάζουν ασπροπρόσωπη.

Θα κερδίσεις όμως έξτρα πόντους αν θυμηθείς να τους ευχαριστήσεις για τη γνωριμία σας την επόμενη μέρα έστω με ένα τηλεφώνημα. Ήταν στο χέρι τους να αποφύγουν τη συνάντηση σας και θα πρέπει να τους είσαι ευγνώμων για την τιμή που σου έκαναν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη σου. Αν μάλιστα σε κάλεσαν για φαγητό, ακόμα καλύτερα θα ήταν να στείλεις στην πεθερά σου ένα κουτί γλυκά ή μια ανθοδέσμη με ένα χειρόγραφο ευχαριστήριο σημείωμα.

%PHOTO1%

7. Προετοιμάσου για τα χειρότερα

Όσο χαριτωμένος κι αν είναι ο καλός σου, ποτέ μην αποκλείεις το ενδεχόμενο να συναντήσεις τα «πεθερικά από την κόλαση». Η παράδοση της «ελληνίδας μάνας» καλά κρατεί και πάντα υπάρχει περίπτωση να πέσεις στην περίπτωση εκείνης που πιστεύει ότι δεν έχει γεννηθεί ακόμα η νύφη που θα της αρπάξει τον κανακάρη μέσα από τα χέρια της.

Όπως κι αν έχει μη μασάς: δείξε θάρρος και αυτοπεποίθηση και ετοιμάσου να υπερασπιστείς τον εαυτό σου με τον καλύτερο τρόπο. Αν εκείνη ξινίσει μόλις μάθει ότι είσαι άνεργη τρία χρόνια τώρα -σιγά την αποκλειστικότητα σε τέτοιους καιρούς- μπορείς να πεις: «Παρότι δύσκολες εποχές, έχω χρησιμοποιήσει αυτό το διάστημα για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να αποκτήσω νέες δεξιότητες που δεν θα είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω προηγουμένως. Έτσι τώρα μπορώ να διεκδικήσω μια πολύ καλύτερη θέση σε περισσότερους τομείς».

8. Μην το τερματίσεις

Σίγουρα θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση αλλά δεν χρειάζεται να ιδρώσεις από την υπερπροσπάθεια γιατί τότε θα φαίνεσαι ψεύτικη. Το μυστικό είναι να καταφέρεις να επικοινωνήσεις με τα πεθερικά σου σε ανθρώπινο επίπεδο, όπως θα επικοινωνούσες με κάθε μεγαλύτερο με τον οποίον έχεις ένα κοινό συμφέρον: στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για την ευτυχία του γιου τους.

9. Η αισιοδοξία θα σε πάει μακριά

Στη χειρότερη περίπτωση εκείνοι θα σε αντιπαθήσουν και θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στον γάμο σας. Αν αυτή είναι η περίπτωση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μαζί με τον καλό σου, μέχρι να πάρει απόφαση να αγνοήσει τους δικούς του και ν' ακολουθήσει την καρδιά του. Αν δεν το κάνει, τότε θα έχεις μάθει εγκαίρως ότι η σχέση σας δεν έμελλε να κρατήσει και θα έχεις γλιτώσει από μια δυστυχισμένη εξέλιξη.

Σε κάθε άλλη περίπτωση όλα θα πάνε καλά και ακόμα καλύτερα, αν καταφέρεις να μπεις στη θέση των πεθερικών και να καταλάβεις ποια γυναίκα θα ήθελαν να γνωρίσουν όταν έμαθαν για τα σχέδια σας να παντρευτείτε.