Τι χρειάζεσαι για να ζήσεις ευτυχισμένη μια ζωή

27.01.2016
Μια μεγάλη έρευνα του Χάρβαρντ που παρατήρησε τη ζωή και καθημερινότητα 724 ανθρώπων επί 75 χρόνια, μελέτησε το αίνιγμα της ευτυχίας και κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Είναι συγκλονιστικό πως ούτε το χρήμα, ούτε η δόξα εγγυώνται την ευτυχία του ανθρώπου αλλά είναι η ποιότητα των σχέσων, φιλικών, οικογενειακών και προσωπικών που φέρνει την ευτυχία.

Η έρευνα του Χάρβαρντ ξεκίνησε το 1937 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 και μπορείς να την μελετήσει ΕΔΩ

Το πείραμα:

Σε σταθερές ημερομηνίες, οι ερευνητές έθεταν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες που αφούσαν την καριέρα, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την υγεία τους.

Ταυτόχρονα, οι μελετητές πραγματοποιούσαν στους συμμετέχοντες αναλύσεις αίματος, σκάνερ εγκεφάλου, αλλά και αυτοψία στους συμμετέχοντες που τελικά έφευγαν από τη ζωή.

Ακόμα και η επιλογή των συμμετεχόντων είχε στόχο να διαθέτει ποικιλία με 268 άνδρες να έχουν φοιτήσει στο Χάρβαρντ τις χρονιές 1939-1944 (ανάμεσά τους και ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι) ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες επελέγησαν από τις φτωχογειτονιές της Βοστόνης και ήταν ηλικίας 11-16 ετών.

Στα 75 χρόνια που διήρκησε η έρευνα, οι μελετητές μιλούσαν τόσο με τους ίδιους τους συμμετέχοντες αλλά και με τα παιδιά, τους φίλους, τους συζύγους τους.

Τι θα σε κάνει ευτυχισμένο:

Ο δρ. George Vaillant τονίζει τους δύο πυλώνες της ευτυχίας:

«Ο πρώτος είναι η αγάπη. Ο δεύτερος, ο τρόπος να ζεις τη ζωή σου έτσι ώστε να μην διώχνεις την αγάπη».

Οι διαπιστώσεις:

Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να εγγυηθούν την καλύτερη υγεία στα γεράματα και την μακροζωία.

Τα πολλά λεφτά και η μεγαλύτερη δύναμη, δεν φέρνουν την ευτυχία.

Μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σου, αρκεί να θελήσεις να αλλάξεις και ναι μπορείς να αλλάξεις.

Μια κατάσταση σημαντική στην ηλικία των 50 μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερο την υγεία που θα έχουμε στα 70.

Οι διακοπές που κάνουμε σε νεαρή ηλικία, μπορούν να βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο ευτυχίας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα άτομα που έχουν τις στενότερες σχέσεις με την οικογένειά τους, με τους φίλους τους και με τον κοινωνικό τους κύκλο είναι όχι μόνο πιο ευτυχισμένα αλλάδιαθέτουν και καλύτερη υγεία.

Τα άτομα που ζουν απομονωμένα είναι λιγότερο ευτυχισμένα και η υγεία τους επιδεινώνεται στη μέση ηλικία, όπως και οι διανοητικές τους ικανότητες. ,Τυτόχρονα, οι μοναχικοί άνθρωποι πεθαίνουν πιο νωρίς.

Οι λίγες και καλές σχέσεις είναι καλύτερος παράγοντας ευτυχίας παρά οι πολλές και μέτριες σχέσεις.

Η υγεία των ανθρώπων που έζησαν ένα δύσκολο γάμο, κακοποίηση ή δυσκολία στη σχέση με τους γονείς τους, ήταν κατά μέσο όρο χειρότερη σε σχέση με εκείνους που πέρασαν μια ανέφελη ζωη.

Ένα διαζύγιο είναι λιγότερο επώδυνο για την υγεία και την εν γένει ευτυχία του ανθρώπου σε σχέση με μια κακή σχέση.

Οι καλές σχέσεις είναι ευεργετικές για το σώμα καθώς και για το μυαλό. Ένα άτομο που επενδύει σε μια σταθερή και καλή σχέση έχει καθαρό μυαλό για περισσότερο διάστημα.

Μόνο 60 από τους 724 συμμετέχοντες είναι ακόμη εν ζωή. Η δεύτερη γενιά της μελέτης ξεκίνησε ήδη με τα παιδιά των συμμετεχόντων, αγόρια και κορίτσια αυτή τη φορά. Ειναι κρίμα που μια τόσο μεγάλη μελέτη δεν έλαβε καθόλου υπόψη στο δείγμα της, τις γυναίκες.