Τι να κάνεις αν σου πει "σ'αγαπώ" αλλά εσύ δεν αισθάνεσαι το ίδιο

26.05.2018
Τι να κάνεις αν σου πει "σ'αγαπώ" αλλά εσύ δεν αισθάνεσαι το ίδιο
Μια συμβουλή για εκείνη την αμήχανη στιγμή

Σε αρκετές περιπτώσεις σχέσεων, κάποια στιγμή ο ένας θα πει το μεγάλο "σ'αγαπώ" για πρώτη φορά, και μετά από μερικά δευτερόλεπτα ο άλλος θα απαντήσει ανταποδίδοντας. Είναι ομολογουμένως μια σημαντική στιγμή για κάθε ζευγάρι, αφού πρόκειται για την απόλυτη ερωτική εξομολόγηση. Σε μερικές περιπτώσεις όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς έτσι, και εκείνος που λέει αυτές τις δύο λέξεις περιμένει την ανταπόδοση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη αμηχανία στην ατμόσφαιρα.

Πώς μπορείς λοιπόν να πεις ευγενικά σε κάποιον ότι δεν νιώθεις όπως νιώθεις και εκείνος; "Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις πόσο υπέροχο είναι που αισθάνεται έτσι για εσένα", λέει η Paulette Sherman, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του Dating from the Inside Out. Είτε αισθάνεσαι το ίδιο είτε όχι, είναι πολύ κολακευτικό να ξέρεις πως κάποιος νοιάζεται για εσένα τόσο πολύ. Οπότε, μπορείς να πεις στο σύντροφο σου ότι εκτιμάς την αγάπη που έχει για εσένα. "Μπορείς να του δώσεις ένα φιλί ή μια αγκαλιά για να εκφράσεις τα συναισθήματα σου", λέει η Dr. Sherman. Η, "μπορείς να πεις 'Μου αρέσεις τόσο πολύ. Λατρεύω να περνάω χρόνο μαζί σου και είμαι τόσο ενθουσιασμένη που τα πράγματα πηγαίνουν όπως πηγαίνουν".

Σε κάθε περίπτωση, δε θα έπρεπε να αισθάνεσαι πίεση να πεις το 'σ'αγαπώ' από τη στιγμή που δεν το αισθάνεσαι, ακόμη κι αν ο σύντροφος σου θέλει αυτήν την επιβεβαίώση. Μπορείς όμως να του δείξεις πως πραγματικά νοιάζεσαι για εκείνον και πως είναι προτεραιότητα για εσένα, παρ'όλο που χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να ξεκαθαρίσεις τα συναισθήματα σου. "Αν πιέσει την κατάσταση, μπορείς να εξηγήσεις ότι παίρνεις αυτές τις λέξεις πολύ σοβαρά και ότι θα σου πάρει χρόνο μέχρι να τις πεις", προσθέτει η Dr. Sherman.

Μπορεί ο σύντροφος σου να απογοητευτεί, να ντραπεί ή να αγχωθεί επειδή δεν είσαι έτοιμη να πεις το "σ'αγαπώ", και αυτό είναι 100% εντάξει. Θα πρέπει να το περιμένεις πως θα υπάρχουν κάποια συναισθήματα τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί. Αν εκείνος όμως θυμώσει, μάλλον είναι σημάδι ανασφάλειας", λέει η Kate Stewart, dating coach από το Seattle. "Αν ο σύντροφος σου αισθάνεται ότι πρέπει να του πεις ότι τον αγαπάς αλλιώς η σχέση θα τελειώσει, είναι στοιχείο ανωριμότητας. Πρέπει να υπάρχει χώρος για τα συναισθήματα να αναπτυχθούν από μόνα τους", προσθέτει η Stewart.

Παρ'όλα αυτά, η Stewart δεν πιστεύει ότι αν πεις το "σ'αγαπώ" ακόμα κι αν δεν είσαι 100% σίγουρη ότι το αισθάνεσαι θα έρθει το τέλος του κόσμου, αν σκέφτεσαι πως μια μέρα θα φτάσεις συναισθηματικά σε αυτό το σημείο. "Από τη δική μου οπτική, πιστεύω ότι η ζωή είναι μικρή. Πες στους ανθρώπους σου ότι τους αγαπάς". Παρ'όλα αυτά, καταλαβαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά αυτές τις δύο μικρές λέξεις, οπότε προτείνει μια άλλη εναλλακτική: Πρώτα, δώσε στο σύντροφο σου μια αγκαλιά ή ένα φιλί και επιβεβαίωσε τον ότι τον νοιάζεσαι, ακόμα κι αν δεν είσαι έτοιμη να του πεις ότι τον αγαπάς".

Αν ο σύντροφος σου αισθάνεται ασφάλεια στη σχέση σας, θα καταλάβει και θα σου δώσει το χρόνο για να αφήσεις τα συναισθήματα σου να αναπτυχθούν.