Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μένουν σε τοξικές σχέσεις

23.01.2020
Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μένουν σε τοξικές σχέσεις
Μήπως το κάνεις και εσύ;

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις βιώσει ή έχεις ακούσει από κάποιο κοντινό σου πρόσωπο για μια τοξική σχέση. Αν έχεις σκεφτεί αρκετές φορές "πρέπει να διακόψω" αλλά για κάποιο λόγο παραμένεις στην ίδια κατάσταση, τότε πιθανότατα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από όσο θα ήθελες να παραδεχτείς.

Δες και αυτό: Σε απάτησε ο σύντροφος σου; Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να του θέσεις αν θέλεις να συνεχίσεις τη σχέση

Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Kimberly Hershenson, ο λόγος που οι άνθρωποι μένουν σε μια τοξική σχέση είναι, συχνά, επειδή φοβούνται: όχι μόνο αμφιβάλλουν ότι θα βρουν κάποιον άλλο, αλλά φοβούνται να ξεκινήσουν πάλι απ΄ την αρχή.

Ωστόσο, ένας χειριστικός σύντροφος μπορεί να αισθανθεί αυτόν ακριβώς το φόβο και να τον χρησιμοποιήσει προς το συμφέρον του- όπως υποστηρίζει η Hershenson, η φράση "δε θα ξαναβρείς κάποιον σαν εμένα" είναι αρκετά συνηθισμένη σε τέτοιες περιπτώσεις και ενδεικτική χειριστικής συμπεριφοράς.

Αυτό το είδες; Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να τερματίσεις άμεσα τη σχέση σου

"Υποσυνείδητα, οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον άλλο, να τον 'διορθώσουμε"'. Η σκέψη του να πρέπει να βγούμε ξανά ραντεβού, να φιλήσουμε, να κοιμηθούμε με κάποιον άλλο για πρώτη φορά μπορεί να μας φανεί τρομακτική. Αν αγαπάμε κάποιον και εκείνος μας δείχνει τρυφερότητα, πιστεύουμε ότι μας αγαπά κι εκείνος και νοιάζεται πραγματικά για εμάς", σημειώνει.

Επομένως, ο φόβος να μείνουμε μόνοι μας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μας κρατά δέσμιους σε μια μη υγιή σχέση.

Διάβασε επίσης: Πώς να αξιοποιήσεις έναν καυγά υπέρ της σχέσης σου