Πώς θα περνάτε καλά μαζί (στο ίδιο σπίτι) χωρίς καυγάδες

06.01.2016
Μήπως σου ζητάει τις παντόφλες κάθε βράδυ αλλά εκείνος δεν σηκώνει το χεράκι του να μαζέψει τίποτα; Πολλές φορές, τα ζευγάρια που μένουν μαζί έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το τι είναι δίκαιο να κάνει ο καθένας και φυσικά οι καυγάδες δεν αργούν να προκύψουν.

Εκεί, εκείνος σου λέει ότι από τότε που μείνατε μαζί έχεις αλλάξει κι εσύ σπας το μισό σερβίτσιο. Όμως, ποιό είναι το fair play μιας σχέσης και πόσους συμβιβασμούς πρέπει να κάνεις για να μην χαθεί ο ρομαντισμός και ο έρωτας; Ποιά είναι τελικά αυτά τα μικρά αλλά πρακτικά βήματα που πρέπει να κάνεις για να μεταφέρεις το παραμύθι του έρωτά σας στην πραγματικότητα;

Μεγάλες προσδοκίες; Ξανασκέψου το: κάτσε και σκέψου πώς θα ήθελες να είναι τα πράγματα με τον καλό σου για να κατακτήσετε την τέλεια ισορροπία. Δηλαδή, ποιές συζητήσεις προκαλούν τους περισσότερους καυγάδες (οικονομικά, προβλήματα στο σεξ, δουλείες του σπιτιού) και συζήτησε με τον καλό σου με ποιόν τρόπο θα μπορούσατε να μειώσετε τις έριδες και τον αλληλοσπαραγμό.

Έχε υπόψη σου πως υπάρχει περίπτωση να μην βλέπετε τα πράγματα με την ίδια ματιά και κάτι που φαντάζει δίκαιο σε σένα, εκείνος να το θεωρεί εντελώς άδικο. Τι κάνεις εκεί; Διαπραγματεύεσαι τα όρια χωρίς ν' αλλάζεις άποψη. Δείξε σεβασμό στις απόψεις του για να δείξει κι εκείνος τον ανάλογο σεβασμό στις δικές σου, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιήστε ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας πάνω σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος.

Ενημέρωσέ τον για τις ανάγκες σου: αντί να μουρμουρίζεις και να γκρινιάζεις για όσα δεν κάνει σωστά, μήπως πρέπει να τον ενημερώσεις πρώτα για όλα εκείνα που σε ενοχλούν; Δεν χρειάζεται να μυρίσει τα νύχια του για να καταλάβει πως θέλεις να στρώνει το κρεβάτι που και που τα πρωινά. Πες του απλά: ''Αγάπη μου ξέρω ότι βιαζόμαστε και οι δύο το πρωί αλλά θα μπορούσες να στρώσεις το κρεβάτι όσο εγώ θα φτιάχνω τον καφέ και το πρωινό μας;'' Μόνο το ομαδικό πνεύμα θα σας πάει μπροστά και η γνώση του τι θέλει ο καθένας από αυτή τη σχέση και αυτή τη συμβίωση.

Αν εσύ θέλεις να πας μια βόλτα στην ακροθαλασσιά με ένα παγωτό χωνάκι στο χέρι, πως να το ξέρει εκείνος που δεν μπαίνει σε καφετέρια αν δεν βρει να παρκάρει απ' έξω; Μίλα του και εξήγησέ του γιατί θα ήθελες να κάνετε τη βόλτα μαζί και όχι μόνη σου για μια ακόμα φορά. Που θα πάει; Θα το πιάσει το νόημα.

Δείξε πως εκτιμάς τις προσπάθειές του: αν θες να σου δείχνει πως εκτιμά το γεγονός ότι σε έχει στο πλευρό του, πρέπει να απολαμβάνει της ίδιας εκτίμησης και φυσικά να γνωρίζει πως υπάρχει αυτή η εκτίμηση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναγνωρίζεις όποια προσπάθεια κάνει να σε ικανοποιήσει επιτυχημένη ή μη.

Μπορεί το φαγητό που έφτιαξε τις προάλλες να κάηκε λίγο αλλά πες του ένα ευχαριστώ και αντάμειψε τον πλουσιοπάροχα για την προσπάθεια που έκανε και μόνο. Βάλε και συ τον εαυτό σου στη θέση του άλλου. Πόσο καλά θα μπορούσες να κάνεις πράγματα (όπως το να παίξεις ποδόσφαιρο) αν δεν το είχες ξανακάνει ποτέ, αν κάποιος δεν σου έδειχνε πως να το κάνεις και φυσικά γιατί πρέπει να το κάνεις.

Οι κανόνες θα πρέπει να είναι ελαστικοί: η ζωή αλλάζει, το ίδιο και οι κανόνες που θέτουμε σε αυτή. Όσο μεγαλώνεις, αλλάζεις φίλους, βρίσκεις κάποιον να μοραστείς μαζί του τη ζωή σου, τόσο αλλάζεις και αλλάζουν και οι κανόνες που του θέτεις και σου θέτει. Η αλλαγή των κοινών κανόνων είναι αναπόσπαστο κομμάτι του fari play σε μια σχέση για να παραμείνουν οι δύο σύντροφοι μαζί και ευτυχισμένοι. Δεν είναι κακό να αλλάζεις κι εσύ όπως αλλάζει και η σχέση!

Ποτέ δεν λέμε:

  1. Μην τολμήσεις να το ξανακάνεις!
  2. Στα 'λεγα εγώ!
  3. Είχε δίκιο η μαμά μου!
  4. Έχεις σκοπό να με στείλεις στο Δαφνί;
  5. Πώς σου έχω πει να το κάνεις;
  6. Λες και σου ζήτησα πολλά!
  7. Πάλι τα ίδια!